ZAHVALNO MISNO SLAVLJE MONS. GAŠPAROVIĆA
Srijemska biskupija

ZAHVALNO MISNO SLAVLJE MONS. GAŠPAROVIĆA

20. ožujak 2024.

Biskup Đuro Gašparović zahvalnim misnim slavljem na Josipovo obilježio svoj odlazak u mirovinu

SR. MITROVICA (TU) – Euharistija je slavljena u srijemskomitrovačkoj katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika. Na slavlju su sudjelovali apostolski nuncij u R. Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi mons. Simon Sanchez Bolivar Carrion, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, biskup i apostolski administrator Požeške biskupije mons. Antun Škvorčević, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Ćirila i Metoda i nadbiskup i metropolita beogradski mons. Ladislav Nemet, subotički biskup mons. Ferenc Fazekas, grkokatolički vladika mons. Đuro Džudžar, novoimenovani biskup zrenjaninski mons. Mirko Štefković, te svećenici Srijesmke, Subotičke, Požeške biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije. Slavlju je prisustvovala Uprava provincije Milosrdnih sestara sv. Križa, koje u Srijemskoj Mitrovici djeluju već sto godina. Također, nazočili su i predstavnici gradskih i civilnih vlasti, gradonačelnica Grada Srijemske Mitrovice Svetlana Milovanović i šef kabineta gradonačelnika Uroš Veselinovć, te zamjenik pokrajinskog sekreta za kulturu informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.

Na samom početku slavlja apostolski nuncij mons. Gangemi se obratio umirovljenom biskupu Gašparoviću kazavši kako je ovo slavlje podijeljenih osjećanja, tuge, ali i radosti i mira, te dodao da je ono znak zahvalnosti za djelo koje je učinjeno tijekom mnogih godina na različitim područjima. Zamolio je Gospodina da nagradi biskupa Gašparovića za tolike godine služenja milošću mira i zdravljem.

Nakon Evanđelja, koje je svečanim napjevom navijestio vlč. Luka Ivković, biskup Gašparović je u homiliji istaknuo tihu poslušnost Božjoj volji, duboku vjeru i neumornu predanost obitelji sv. Josipa, te naglasio kako ga to čini uzorom vjernicima. Njegova skromnost i poniznost podsjećaju vjernike na važnost služenja bez traženja nagrade ili priznanja. Posebno je istaknuo da nas sv. Josip poučava kako treba odgovoriti na Božji poziv, te koliko je važna vjera i pouzdanost u Božji plan. Biskup je kazao i kako je sv. Josip za vjernike uzor u obiteljskom životu: „Sveti Josip nas podsjeća na važnost obitelji  i odgovornosti prema njoj. Iako se malo zna o njegovim riječima, malo je govorio, ali njegova djela govore, govore i danas. Govore o njegovoj dubokoj ljubavi prema Mariji i prema Isusu, ali isto tako i o ljubavi prema svima nama, prema toj velikoj obitelji Crkve. Njegova predanost kao hranitelja Isusa i skrbnika obitelji  predstavlja nevjerojatan primjer očinske ljubavi i brige. Zato, dok razmišljamo o sv. Josipu, pozvani smo da oponašamo njegovu poslušnost, vjeru i ljubav prema Bogu i obitelji. Neka nam njegov primjer bude inspiracija da slijedimo Božju volju  u svakom trenutku svoga života, da se pouzdajemo u njegovu providnost i da ljubimo i podržavamo svoje bližnje s istinskom očinskom ljubavlju.

U nastavku homilije biskup Gašparović se osvrnuo na dvadeset i osam godina svoje biskupske službe, za koju se zahvaljuje Bogu ovim euharistijskim slavljem. „Zahvalnost znači spoznati, znači priznati što nam je sve darovano, počevši od dara života do naših duševnih i duhovih sposobnosti, pa do brojnih konkretnih dijela ljubavi, potpore, utjehe koje smo primili od drugih ljudi koji su se pokazivali kao naši bližnji,“ kazao je biskup, te se zahvalio Trojedinom Bogu, papi koji ga je imenovao biskupom, Apostolskoj nuncijaturi, biskupima Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su mu bili podrška u njegovoj biskupskoj službi. Također se zahvalio biskupu Svalini, koji je prihvatio imenovanje za biskupa koadjutora Srijemske biskupije. Zahvalio se i svim svećenicima i vjernicima laicima, institucijama i ljudima dobre volje koji su s njime surađivali i tako mu pomagali u njegovoj  biskupskoj službi. „Kroz svoju biskupsku službu nastojao sam, poput sv. Josipa, voditi našu biskupijsku zajednicu kroz mnoge izazove i radosti života. Kao što je sv. Josip bio vjeran prijatelj, pratitelj i podrška Blaženoj Djevici Mariji i Isusu, tako sam nastojao biti vjerni služitelj Crkve potičući sve da slijede Krista u svo životu… Na kraju vas sve nazočne, ali i nenazočne, moje bližnje, molim oprostite mi sve ono što sam krivo uradio ili propustio uraditi dobro. Vaša su očekivanja od mene možda bila veća, a moje slabosti i mogućnosti možda nisu to sve postigli. Molim i Milosrdnoga Oca Nebeskoga da mi bude milostiv, sv. Dimitrija i Srijemske mučenike da me zagovaraju kod Gospodina, a dragu Gospu Tekijsku molim da upravi svoj majčinski pogled na sve nas i da nas preporučuje svome milosrdnom Sinu Isus Kristu,“ zaključio je mons. Gašparović.

Nakon pričesti umirovljenom biskupu se u ime klera i vjernika Srijemske biskupije obratio preč. Blaž Zmaić. Podsjetio je na važne datume u biskupskoj službi mons. Gašparovića. Usporedio je njegovo služenje biskupiji sa sv. Josipom, koji je uvijek na raspolaganju Bogu i čovjeku, jer i sada, kada odlazi u mirovinu, on ostaje u Srijemu, kao podrška i pomoć novom dijecezanskom biskupu. Preč. Zmaić je na kraju u ime svećenika i vjernika zaželio umirovljenom biskupu sve najbolje u mirovini. Tada su mu predstavnik svećenika i predstavnica vjernika uručili dar: mitru, pektoral – naprsni biskupski križ i cvijeće.

Potom je novi dijecezanski biskup Srijemske biskupije pozdravio okupljene i izrekao zahvale: „ Preuzvišena gospodo nadbiskupi: apostolski nuncije mons. Santo Gangemi, preuzvišeni nadbiskupe i naš metropolito Đuro, preuzvišeni nadbiskupe i metropolito beogradski Ladislave, poštovani preuzvišeni biskupe Antune, preuzvišeni vladiko Đuro, preuzvišeni biskupe Ferenc, preuzvišeni biskupe Ivane te novoimenovani zrenjaninski biskupe Mirko, poštovana braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi gosti, braćo i sestre!

I u ovoj prigodi hvala Gospodinu na daru života, svećeništva i služenja u Crkvi. Hvala Papi Franji na iskazanom povjerenju imenovavši me 7. listopada 2021. biskupom koadjutorom Srijemske biskupije s posebnim ovlastima koju sam, nakon biskupskoga ređenja 21. studenoga 2021. god., nastojao vršiti predano i zauzeto za dobro povjerene mi zajednice.Hvala Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu koja je uvijek na raspolaganju za sve što je potrebno. Hvala mojoj braći biskupima Međunarodne biskupske konferencije a napose biskupima s područja Srbije na podršci. Očekujem i molim za to i u budućim vremenima koja su ispred nas.

Mons. Svalina se potom obratio biskupu u miru zahvalivši mu za se do sada učinjeno: „Dragi biskupe Đuro, kao što sam 14. veljače, rekao na dan objave Papine odluke o prihvaćanju Vaše molbu za umirovljenjem, kada ste službeno i umirovljeni i u ovoj prigodi sada kao dijecezanski biskup zahvaljujem Vam za sve ono učinjeno dobro za Srijemsku biskupiju u vremenima i prilikama kada to nije bilo jednostavno niti lako. Nakon Vašeg imenovanja i biskupskog ređenja 1996. kao pomoćnog biskupa tada Đakovače ili bosanske i Srijemske biskupije ubrzo ste postali rezident ovdje u Srijemu, u Petrovaradinu kao generalni vikar za Srijem s posebnim ovlastima. Bilo je u to vrijeme veoma važno ohrabrivati i očuvati preostalo raspršeno, rastjerano malo stado u vihoru ratova koji su se nadvijali nad ovim prostorima bivše države, 90-etih godina prošlog stoljeća. Srijemska biskupija proživjela je strahovito stradanje, egzodus svojih vjernika. U svemu tome bilo je potrebno ponovno pastoralno organizirati ovo područje u novonastalim okolnostima te ustrojiti i pripremiti tadašnji Vikarijat za ponovno osamostaljenje Srijemske biskupije koji se dogodio 2008. godine odlukom pape Benedikta XVI kada Vas je imenovao i prvim biskupom ponovno osamostaljene Srijemske biskupije. Od srca Vam hvala, kao dosadašnjem dijecezanskom biskupu Srijemske biskupije, za sve dobro učinjeno kao i svim svećenicima i brojnim suradnicima koji su djelovali u proteklom razdoblju. Na poseban način spominjemo se svih onih koji su preminuli: svećenika, redovnika i redovnica, vjernika laika koji su dali velik svjedočki doprinos očuvanju vjerničke zajednice na prostoru Srijemske biskupije.

Biskup se potom osvrnuo na poteškoće s kojima se suočava Crkva u Srijemu i zamolio za pomoć i angažiranost: „Dopustite mi večeras da na svršetku ovog slavlja uputim i svoju zamolbu kao novog dijecezanskog biskupa svima vama, ovdje nazočnim nad/biskupima, braći svećenicima, redovnicima i redovnicama, suradnicima, a napose vama poštovana braćo i sestre članovi Božjega naroda, da zajedničkim naporima nastojimo djelovati dalje na pastoralnom, duhovnom i materijalnom području očuvanja i obnove drage nam Srijemske biskupije. Ne mali je broj izazova, poteškoća s kojima se suočavamo: pastoralni (malene i staračke zajednice), personalni problemi – nedostatak svećenika, administrativno-upravni, iscrpljujući dugotrajni parnični postupci, neraspoloživost za povratom nacionalizirane i oduzete imovine, a ponajviše demografski izazovi naše biskupijske zajednice. Iseljavanje mladog i radno sposobnog stanovništva. Mješovite ženidbe i svi drugi pastoralni izazovi …

Uz sve to naša biskupijska zajednica moli za nova svećenička zvanja. To još više i zdušnije molimo u ovo sveto korizmeno vrijeme. Više no ikad potrebni su nam svećenici spremni odvažno odgovoriti na Isusov poziv i poslanje, te da predano, angažirano, bez zadrške, osobne računice, ponizno i jednostavno evangelizacijski djeluju u ovim našim specifičnim okolnostima i prostorima. Vas draga braćo svećenici Srijemske biskupije i vi koji djelujete u biskupiji pozivam da i dalje i još zauzetije zajedno sa mnom i umirovljenim biskupom Đurom, prionemo poslanju koje smo primili od Gospodina.

Iako postoje brojni izazovi, mons. Svalina je kazao kako ipak im napretka u životu i radu biskupije: „Unatoč, ne malim izazovima i problemima usudio bih se večeras reći da postoje vidljivi, možda skromni pomaci u našim pastoralnim inicijativama, aktivnostima. Evo neki od kamenčića slaganja mozaika Srijemske biskupije. Medijski smo postali vidljiviji i prepoznatljiviji. Povećana je aktivnost i zauzetost mladih vjernika koji se osjećaju ohrabrenima te ih u ovoj prigodi pozdravljam i ohrabrujem u svim inicijativama. Nakon dugih mjeseci rada sistematizirani su gotovo svi pravni biskupijski subjekti. Predstoje još koraci oko uređivanja statusa drugih specifičnih pravnih osoba, ali i uređivanja pravnih statusa svećenika stranih državljana, njihova zdravstvena i druga pitanja.  Prostora za rad i napredak na pretek. Bez vas braćo svećenici ništa nema i ne bi bilo smisla. Mnoge inicijative i dobra djela ovise baš o nama svećenicima i našoj svesrdnoj, bezrezervnoj zauzetosti za iste. Evangelizacijsko djelo to od nas traži. I ovom prigodom pred svima Hvala Vam na svemu do sada očitovanom.

Biskup je na kraju spomenuo infrastrukturne probleme koji postoje u sjedištu biskupije, te kazao kako se započinje s njihovim rješavanjima. Najavio je i početak sanacije srijemske katedrale: „Srijemski biskup od 2021. godine rezidira u Srijemskoj Mitrovici. S tim u vezi potrebna su i infrastrukturna rješenja. Nadamo se da ćemo do kraja građanske godine uspjeti izraditi glavni i izvedbeni projekt te ishoditi sve potrebite dozvole za temeljitu rekonstrukciju sadašnje župne kuće te izgradnje pastoralno-kulturnih-ekonomskih prostora a sve pod zajedničkim nazivom Kompleks Dimitijanum. Sredstava za ovu fazu osigurala je Vlada Republike Hrvatske. Nadamo se i materijalnoj podršci Republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti Republike Srbije. Ovog ljeta nadam se i početku radova u katedrali. U obnovi najavljena je i materijalna podrška Grada Sremske Mitrovice te ovom prigodom pozdrav i zahvala ovdje nazočnoj našoj gradonačelnici gđi. Svetlani Milovanović.

Sve to, velik je izazov svakom od nas, ali duboko uvjeren u moćni zagovor Srijemskih mučenika, našeg sv. Dimitrija, đakona i mučenika, kao i majčinski zagovor i pomoć drage naše Gospe Snježne, Gospe Tekijske da ćemo to veliko povjereno djelo, za spasenje duša predano i zauzeto raditi.

Neka nam i ovo povlašteno vrijeme korizme pomogne u osobnom sazrijevanju i promišljanju i neposrednijem suodnosu s Gospodinom, te da kroz promišljanje o Isusovoj muci i smrti, u molitvi i osobnom trpljenju snažnije doživimo radost Isusova ali i našeg uskrsnuća,“ kazao je na kraju mons. Svalina.

Na koncu slavlja biskup u miru predao je biskupski štap novom dijecezanskom biskupu i prepustio mu biskupsku katedru, te su zajedno podijelili misni blagoslov.

Nakon euharistije vjernici, koji su došli iz gotovo svih župa biskupije, okupili su se u župnoj dvorani na domjenku i druženju. 

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

OBLJETNICA POSVETE STOLNE CRKVE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Katoličke vijesti

SUBOTIČKA BISKUPIJA PROSLAVILA SVOG NEBESKOG ZAŠTITNIKA

Katoličke vijesti

POTPISAN UGOVOR O PROJEKTU „DOMUS DIMITRIANUM“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti