Zahvalni govor novog zrenjaninskog biskupa mons. Mirka Štefkovića na misi ređenja
Biskupska konferencija BiH

Zahvalni govor novog zrenjaninskog biskupa mons. Mirka Štefkovića na misi ređenja

Na kraju mise biskupskog ređenja u subotu, 1. lipnja 2024. u katedrali Svetog Ivana Nepomuka u Zrenjaninu, novi zrenjaninski biskup mons. Mirko Štefković uputio je zahvalni govor koji prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre u Kristu! Na kraju svete mise i biskupskog ređenja, sve vas od srca pozdravljam i najiskrenije zahvaljujem na vašoj prisutnosti i podršci. Najprije svoju zahvalu izražavam Presvetome i Trojedinome Bogu na daru života i duhovnog poziva, što me sve do sad uzdržava i uvijek iznova daje iskusiti milinu svoje ljubavi i milosrđa.

Zahvaljujem i mojim roditeljima, dragoj mami Dominiki i pokojnom ocu Ivanu, što su me prihvatili i vjernički odgojili. Dobri Bog neka nagradi svaku njihovu žrtvu, kojima su – svatko na svoj način – očitovali svoju ljubav prema nama trojici braće! Bogu sam zahvalan i za braću Josipa – on mi je brat i po svećeništvu – i Nikolu s obitelji. Njihova blizina i potpora su mi trajnim izvorom utjehe i radosti. Sa zahvalnošću se obraćam i svojoj velikoj rodbini. Hvala vam svima na svemu dobru, osobito što ste i danas došli izraziti svoju blizinu! Hvala također i svim mojim odgojiteljima i profesorima, počevši od osnovne škole, pa preko Biskupijske klasične gimnazije Paulinum, sve do Casa Balthasara i Papinskog kolegija Germanicum et Hungaricum u Rimu, te Papinskih sveučilišta Urbaniana i Gregoriana.

Najiskrenije zahvaljujem papi Franji na povjerenju koje mi je iskazao imenujući me zrenjaninskim biskupom. Molim našeg apostolskog nuncija da Svetom Ocu prenese moju zahvalnost i odanost.

Na poseban način zahvaljujem svim nazočnim nadbiskupima i biskupima. Külön köszönetet fejezem ki minden jelenlévő érseknek és püspöknek.

Prije svega zahvaljujem svom nadbiskupu nadbiskupu-metropolitu mons. dr. Lászlu Németu za preuzimanje ove službe. Ujedno mu zahvaljujem što je gotovo 16 godina vodio ovu dragu biskupiju. Odavde ćete sigurno ponijeti mnogo lijepih uspomena. Vjerujem da ćemo nastaviti dobru suradnju koju proširujemo sada kada sam postao biskup sufragan metropolije koju vodite.

Zahvaljujem suposvetitelju mons. Sant Roccu Gangemiju, apostolskom nunciju u Srbiji. Preuzvišeni, hvala Vam što ste prihvatili ovu službu koja za mene predstavlja istinsku čast.

Hvala suzareditelju mons. Fabijanu Svalini, biskupu srijemskom. Dragi biskupe Fabijane, hvala ti što si prihvatio ovu službu, kao i na bratskoj potpori u službi koja je preda mnom. Radujem se budućoj suradnji!

Pozdravljam i zahvaljujem na njihovoj prisutnosti mons. Lucianu Surianiju, apostolskom nunciju u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, i mons. Jean-Marie Speichu, apostolskom nunciju u Sloveniji i apostolskom delegatu za Kosovo

Zahvaljujem i ostalim nadbiskupima i biskupima koji su došli i sudjelovali na mojem biskupskom ređenju. Ovo su njihova imena:

 • Dr. Bábel Balázs, kaločkokečkemetski nadbiskup
 • Dr. Đuro Hranić, đakovačkoosječki nadbiskup
 • Dr. Udvardy György, vespremski nadbiskup
 • Mons. Kocsis Fülöp, hajúdoročki metropolit
 • Mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup
 • Mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup
 • Dr. Antun Škvorčević, apostolski upravitelj požeški
 • Mons. Spányi Antal, székesfehérvárski biskup
 • Dr. Djura Džudžar, egzarh grkokatoličke eparhije sv. Nikolaja u Ruskom Krsturu
 • Mons. Schönberger Jenő, szatmárski biskup
 • Mons. Böcskei László, nagyváradski biskup
 • Mons. Dodë Gjergji, prizrenskoprištinski biskup
 • Dr. Kiro Stojanov, skopski biskup i apostolski egzarh eparhije Uznesenja Blažene Djevice Marije StrumicaSkopje
 • Mons. Călin Ioan Bot, lugoški biskup
 • Mons. Palánki Ferenc, debrecenskonyíregyháški biskup
 • Mons. Varga László, kaposvárski biskup
 • Mons. Felföldi László, pečuški biskup
 • Dr. Petar Palić, biskup mostarskoduvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski
 • Mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup
 • Mons. Fazekas Ferenc, subotički biskup
 • Dr. Varga Lajos, váci pomoćni biskup
 • Mons. Ivan Ćurić, đakovačkoosječki pomoćni biskup
 • Mons. Rumen Ivanov Stanev, sofijskoplovdivski pomoćni biskup
 • Dr. Martos Levente Balázs, ostrogonskobudimpeštanski pomoćni biskup
 • Mons. Roos Márton, temišvarski biskup u miru
 • Mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru
 • Mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup u miru

Pozdravljam mađarskog provincijalnog poglavara Družbe Božje riječi o. Ferenca Magunga SVD.

Zahvaljujem na sudjelovanju tajnicima biskupskih konferencija:

 • Mons. Ivi Tomaševiću, tajniku Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
 • Mons. dr. Tóthu Tamásnaku, tajniku Mađarske biskupske konferencije
 • Mons. dr. Gáboru Némethu, voditelj ureda iste konferencije
 • Mons. Róbertu Pastyiku, tajniku Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Pozdravljam i preč. Branka Fresla, delegata bjelovarskog biskupa, i preč. Vladimira Sedlaka, delegata vladike križevačkoga.

Pozdravljam i rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matiju Pavlakovića.

Hvala i mojim dragim pratiocima: bratu Josipu, s kojim me veže dvostruko bratstvo, a uzor mi je u neumornom radu. Puno hvala vlč. Józsefu Koleszáru, ravnatelju svećeničkog doma i pomoćniku ekonoma za njegov veliki doprinos.

Najiskrenije zahvaljujem svoj nazočnoj braći svećenicima, osobito svećenicima Subotičke biskupije, koji su me dopratili ovamo. Hvala redovnicima i redovnicama, bogoslovima te svima vama, braćo i sestre, dragi vjernici Zrenjaninske biskupije. Osjećam se počašćeno što ću s vama nastaviti svoj životni put. Siguran sam da imate očekivanja od novoga biskupa. Zajedno ćemo rasti u vjeri, ljubavi i zajedništvu, a ja vas molim da me pratite svojim molitvama, kako bih mogao odgovoriti na potrebe ove naše biskupijske zajednice, zbog kojih me Božja providnost poslala k vama. Zahvaljujem i vjernicima moje matične Subotičke biskupije za nazočnost i molitvu, u koju se i dalje topolo preporučujem.

Zahvaljujem predstavnicima svjetovnih vlasti svih razina, predstavnicima diplomacije, i svim ostalim akterima društvenog i civilnog života.

Hvala i svima onima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi ovoga događaja. Hvala ceremonijarima fra Iliji Alandžaku i vlč. Csabi Csipaku, što su nas brižno vodili kroz ovo slavlje, te đakonima, bogoslovima i ministrantima za njihovu službu i pomoć. Hvala komornom zboru Emanuel na lijepom i skladnom pjevanju, na čelu sa zborovođom Vilmom Dutina, kao i orguljašici Márti Rontó, te preč. Józsefu Szakályu za brigu i koordinaciju liturgijskog pjevanja. Hvala Hajnalki Illés što je stručno i sa puno pažnje dizajnirala i pripravila sav tiskani materijal za najavu i proslavu ovog događaja: od pozivnica i plakata, pa sve do spomen sličica, što je bila na usluzi svim medijskim kućama, te objavama na Facebook stranici naše biskupije mnogima približila značaj biskupskog ređenja za našu mjesnu Crkvu. Hvala i vlč. Tomislavu Lasiću za dizajn i tumačenje mog biskupskog grba. Ovu svetu misu mnogi su mogli pratiti i putem medija, pa ovim putem zahvaljujem svim medijskim kućama koje su prenosile ovu misu, te preč. Lászlóu Bővizu za njihovu koordinaciju.

Na kraju se želim na poseban način obratiti vama draga braćo svećenicima Zrenjaninske biskupije. Svećenici su najbliži suradnici biskupa i kao takvi smo najbliži suradnici Isusa Krista, povezani tako s Njim i međusobno. Naša osobna otvorenost prema Isusu, od kojega najprije mi primamo milost, preduvjet je da je možemo posredovati vjernicima kojima smo poslani. Stoga vas pozivam, iako smo raštrkani na velikom teritoriju Banata, u svjetlosti Gospodnjoj zajedno hodimo, i to pod vodstvom naše nebeske Majke Blažene Djevice Marije i pod zaštitom svetog Gerarda, zaštitnika naše biskupije.

Još jedanput svima od srca zahvaljujem i na sve zazivam Božji blagoslov.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan znanstveni skup o 100. obljetnici rođenja fra Bonaventure Dude

Katoličke vijesti

Crkva u Boliviji zabrinuta zbog nestale djece

Katoličke vijesti

Održan cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u Šamačkom dekanatu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti