ZADAR: Vikarni episkop Nektarije pohodio svetište sv. Šime u Zadru
Zadarska nadbiskupija

ZADAR: Vikarni episkop Nektarije pohodio svetište sv. Šime u Zadru

Vikarni episkop Nektarije, patrijarha srpskog Porfirija u Beogradu, pohodio je u utorak, 13. veljače svetište sv. Šime u Zadru te je počastio relikviju sv. Šime čije se neraspadnuto tijelo već osam stoljeća nalazi u Zadru.

Sv. Šimun je prorok koji je na svojim rukama držao Dijete Isusa i u njemu je prepoznao Mesiju, za pohoda Marije i Josipa jeruzalemskom hramu četrdeseti dan od Isusovog rođenja. Taj događaj prikazanja Gospodinova opisuje evanđelist Luka u Svetom Pismu.

U pratnji episkopa Nektarija koji je došao povodom Slave Bogoslovije u Krki bili su o. Damjan iz parohije sv. Ilije u Zadru i pomoćnik episkopa, Stefan. Gostima je dobrodošlicu izrazio don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru, koji ih je upoznao s poviješću čašćenja sv. Šime u Zadru i osobitostima Škrinje sv. Šime.

„Izrazio sam želju posjetiti svetinje koje nas spajaju i koje će, ako Bog da, ako mi to ne možemo zbog naše slabosti, onda zbog njihovih svetih molitava, ujediniti nas, koliko je to moguće nama ljudima. Drago nam je i zahvaljujemo za ovu divnu priliku da se pomolimo našem zajedničkom svetitelju“, rekao je episkop Nektarije, istaknuvši: „Kao što kaže sv. Justin, svaki svetitelj je hodajuće Evanđelje. Kada se mi izgubimo u ovom svijetu punom slabosti i grijeha, moramo se na nekoga osloniti. A svi svetitelji su nama putokaz prema carstvu nebeskom. Tako da mi je velika čast pohoditi tijelo sv. Šime i iskazati čašćenje“.

U razgovoru gostiju i domaćina Šehića istaknuta je vrijednost relikvija za Crkvu. „Brojni gosti i turisti istočne tradicije svjedoče svoju vjeru pohodom crkve sv. Šime i čašćenjem njegove relikvije, osobito ljeti. Mislim da i mi kao vjernici Zapada možemo ponešto naučiti od Istoka i iz njihovog ophođenja s relikvijama. Kao Zadrani, ne smijemo se naviknuti da je sv. Šime tek tako u Zadru“, rekao je čuvar svetišta, don Damir, u zahvalnosti Božjoj providnosti da je tijelo sv. Šime stoljećima, unatoč teškoj prošlosti grada, sačuvano i prisutno baš u Zadru.

„Sv. Šime otvara granice. Sv. Šime nam pokazuje tradiciju prvog tisućljeća u kojem su dva plućna krila Crkve, Istok i Zapad, disali zajedno i zajedno su razmišljali o svojim svecima. Sv. Šime je na prijelazu između Starog i Novog Zavjeta i najdublji je dio naše zajedničke tradicije. Raduje me dolazak episkopa jer je pokazao svoju vjeru i radost. Studirao je teologiju u Grčkoj i njegova tradicija i vjera ga vežu sa sv. Šimom te je ostvario svoju želju da počasti svečevu relikviju“, rekao je don Damir.

Don Damir je pojasnio i činjenicu kako su zadarski sveci na osobit način i povijesno usmjereni na povezivanje Istoka i Zapada. Naime, sv. Stošija se puno časti na Istoku i u Rusiji, gdje su joj kao sv. Anastaziji posvećene brojne crkve, kapele i ikone. Sveti Donat, zadarski biskup, moći sv. Stošije donio je u Zadar 810. godine, a dobio ih je od bizantskog cara Nicefora u zahvalnosti za uspješno posredovanje mira između Istoka i Zapada u 9. st. Sv. Šime se također puno časti u tradiciji Crkve na Istoku.

„Taj duh povezivanja Istoka i Zapada govori o Zadru kao staroj Crkvi. Zadar ima staru crkvenu tradiciju i kontinuitet iz prvih kršćanskih vremena. O tome svjedoči i crkva sv. Šime čiji su temelji u fragmentima iz 5. st. Na zadarskom području kršćanstvo je bilo prisutno i prije dolaska Hrvata, tu su rimske kolonije baštinile evanđelje. U Zadru se, dakle, došlo u već prisutnu ranokršćansku tradiciju. Stari sveci titulari koje slavimo govore nam o veličini i ljepoti tradicije Crkve koja postoji u Zadru. Možemo biti ponosni na tu tradiciju i moramo biti njeni čuvari“, istaknuo je don Damir. Naglasio je da se crkve ne trebaju zaključavati, „nego, svece treba predati onima kome pripadaju, a to je narod koji je željan čašćenja i čuda svetaca koji su kroz povijest uvijek svjedočili. Škrinja sv. Šime je optočena ukucanim detaljima čuda po zagovoru sv. Šime. Ta čuda nisu samo dio nekog prošlog vremena, nego su dio svakodnevnice ljudi koji i danas vjeruju u njegov zagovor i osvjedočeni su u uslišanje svoje molitve po Šiminom zagovoru. Vjernici koji su dolazili ususret sv. Šimi, po molitvi zagovora njemu su ozdravljali. I mi moramo imati zadaću otvarati sv. Šimu susretu s narodom koji njemu želi doći“, poručio je čuvar svetišta, don Damir Šehić.

Koliko je čašćenje sv. Šime prisutno na Istoku i u njegovoj domovini, Svetoj Zemlji, potvrđuje i da je Grčko-pravoslavni patrijarhat poželio imati moći sv. Šime. Na svečanoj Večernjoj uoči proslave blagdana Sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, 7. listopada 2010., tadašnji zadarski nadbiskup Želimir Puljić predao je u crkvi sv. Šime u Zadru dio relikvije sv. Šime izaslanstvu Teofila III., patrijarha Grčko-pravoslavnog patrijarhata.

Naime, nedugo u vremenu prije predaje relikvije sv. Šime, u Jeruzalemu je bio otkriven grob sv. Šime iz kojeg je njegovo tijelo bilo uzeto i preneseno u Zadar. U poštovanju prema ostacima svetog Šimuna Bogoprimca i prema svetom gradu Jeruzalemu, činom predaje relikvije Jeruzalemskom patrijarhatu, Zadarska Crkva posvjedočila je izraz kršćanske ljubavi prema domovini sv. Šime i najstarijoj Crkvi kršćanstva.

Relikviju sv. Šime u Zadru bio je preuzeo arhiepiskop Teofilakt, metropolit Jordana, patrijarhalni vikar za Grčko-pravoslavni patrijarhat, koji je tijekom svečane primopredaje u Zadru bio rekao: „To je veliki i značajan događaj koji će se zlatnim slovima upisati u stranice povijesti Jeruzalemske Crkve. Ne možete ni zamisliti, možete samo razmišljati kolika će biti radost kršćana koji žive u Svetoj Zemlji, ali i hodočasnika iz cijelog svijeta, kojih svaki dan tisuće dolaze pokloniti se svetim mjestima u Svetoj Zemlji. Svete moći za pravoslavne imaju osobitu važnost. Time izražavamo poštovanje svetitelju. Vjerujemo da svatko tko se pokloni i cjeliva svete moći dobiva blagoslov svetitelja i to mu je na spasenje duše“, poručio je arhiepiskop Teofilakt u Zadru 2010. godine. Tada je prenio pozdrave, blagoslov i radost patrijarha Teofila III., članova Svetog jeruzalemskog sabora i svih kršćana Jeruzalemske Crkve.

Za taj događaj zna i episkop Nektarije koji je za svog pohoda svetištu sv. Šime rekao: „Imam prijatelja u Jeruzalemskom patrijarhatu i on također želi osobno doći pokloniti se pred moćima sv. Šime po kojem je i dobio ime, Simeon. Rekao sam mu da ću ja prije njega ići u Zadar pokloniti se pred relikvijom sv. Šime te ću mu prenijeti predivne dojmove s ovog pohoda sv. Šimi u Zadru“.

Ines Grbić
Foto: I. Grbić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

ZADAR. Klanjanje uoči svećeničkog ređenja u crkvi Gospe od Zdravlja

Katoličke vijesti

ZADAR: Blagdan bl. Drinskih mučenica proslavljen u župi Bezgrešnog začeća na Puntamici

Katoličke vijesti

BIOGRAD n/m: Postavljen i blagoslovljen spomenik sv. Ivanu Pavlu II.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti