ZADAR: Hodočašće zajednice „Sv. Filip Neri“ iz Splita u svetište sv. Šime
Zadarska nadbiskupija

ZADAR: Hodočašće zajednice „Sv. Filip Neri“ iz Splita u svetište sv. Šime

Štićenici i volonteri zajednice „Sv. Filip Neri“ iz Splita predvođeni svojim duhovnikom prof. dr. don Josipom Mužićem, hodočastili su u svetište sv. Šime u Zadru u subotu, 15. lipnja. Misno slavlje u svetištu predvodio je don Josip Mužić.

Među hodočasnicima su bili djeca i roditelji, osobe s invaliditetom i volonteri koji im pomažu u sklopu te zajednice u raznim aktivnostima svakodnevnice, a duhovnu skrb primaju i po često organiziranim zajedničkim hodočašćima diljem Hrvatske.

Don Josip je u propovijedi govorio o velikom značenju i Božjoj milosti da se u Zadru i Hrvatskoj nalazi tijelo proroka Šimuna i potrebi da se njegovo svetište još više afirmira u domovini i svijetu.

Istaknuvši da se Isus utjelovio, postao čovjekom, propovjednik je naglasio da je Isus i svojim utjelovljenjem, čovještvom, „uzdigao, uzvisio materiju našeg tijela i pokazao da je i ona određena za spasenje. Oni koji se spase će dobiti proslavljeno tijelo. I tijelo sudjeluje u Božjoj slavi“, poručio je don Josip.

Predokus te krajnje slave vidi se i preko tijela svetaca. „Čašćenje relikvija svetaca vraća nas vjeri i približava Bogu, kako bi čovjek uzdigao svoju dušu Bogu i uspješnije mu služio. Neki sveci su živjeli samo od euharistije. I to je svjedočanstvo da je naše tijelo predviđeno za velike stvari. Naš život na zemlji je u znaku borbe. Ne borimo se samo sa svijetom i Zlim, nego se borimo i sa samim sobom. Borimo se s našom palom naravi“, rekao je don Josip.

U duhu Šimunovog proroštva koji je rekao da će Isus biti postavljen „na propast i uzdignuće mnogima i za znak osporavan“, don Josip je rekao: „Starac Šimun, prorok, Isusov suvremenik, jasno govori da će Isus biti uzrok propasti mnogih, „znak osporavan“. I to se događa u svijetu u kojem su mnogi okrenuti protiv Krista. To se događa i u Crkvi gdje mnogi nastoje relativizirati, umanjiti Kristov nauk i tako izdaju Krista, prekrajajući Evanđelje, naučavaju sebe. To je izdaja Krista, a ona biva kažnjena, na zemlji, u čistilištu ili paklu. Ne možemo se rugati s Bogom. Ništa ne prolazi, a da se o tome neće položiti račun“, upozorio je don Josip.

Mužić je rekao kako se Šimunova riječ Mariji da će Isus učiniti i da se „razotkriju namisli mnogih srdaca“, zbog čega će njegovoj Majci „bol probosti dušu“, može povezati s time da je Isus istina.

„Isus razotkriva što čovjek nosi u svom srcu. Isus čini da na vidjelo izađe istina, ono što je u čovjeku, što čovjek želi i namjerava. Pred Isusom se ne može biti neopredijeljen, mora se zauzeti stav. Ako se prihvati da je Isus Bog, iz toga slijedi da se prihvaća i njegov nauk. On svojim naukom jasno razdjeljuje dobro od zla“, istaknuo je don Josip. Upozorio je kako u današnjem vremenu, kojeg je Benedikt XVI. definirao kao „diktaturu relativizma“, većina ljudi misli da više nema razlike između dobra i zla, a to je usmjereno protiv Krista.

„Tako se razotkrivaju naše namisli, pa ispada da je nama više stalo do našeg poroka, našeg grijeha, do naše slabosti, nego do Isusove milosti i njegovog dara. Isus zna da smo slabi, ali nam daje i milost da možemo živjeti kako treba. Dovoljno je da se priznamo potrebnima, grešnicima i da se oslonimo na njega“, potaknuo je don Josip.

Govoreći o veličini Šimunove osobe, don Josip je rekao da hrvatski narod ima milost da se među nama nalazi tijelo Šimuna Bogonosca.

„To je jedinstveno u svijetu, to nitko nema. To je kapitalna milost koju imamo. Šimun je bio direktni svjedok Isusa kojeg je primio u svoje naručje, vidio ga je svojim očima. Kršćani su uvijek štovali zemne ostatke svetaca i mučenika, osobito one koji su bili iz Isusovog vremena, po kojima možemo zadobiti milosti, ako tom čašćenju pristupamo s vjerom“, rekao je don Josip, poručivši: „Imati milost da u svom narodu imamo tijelo Šimuna Bogonosca nas obvezuje. Kao narod, lako zaboravljamo i podcjenjujemo milosti koje nam je Bog dao“.

Hrvatski narod je među rijetkima u kojem svjedočimo kako vjera čini čuda i na razini naroda, unatoč svih ljudskih protivština, rekao je propovjednik. „Često upadamo u podcjenjivanje milosti koje nam je Bog dao, svetaca iz našeg naroda i relikvija, a to nas obvezuje. Na nama je da mi kao narod prepoznamo to što imamo i da to predstavimo cijelom svijetu. Da zadarsko svetište sv. Šime postane narodno i međunarodno sjecište hodočasnika. Potrebna je naša suradnja s Bogom za dar njegovih milosti“, poručio je don Josip, podsjetivši koliko znači tijelo sv. Jakova u Španjolskoj, koliko je Santiago de Compostela postalo „duhovno središte Španjolske i magnet za cijelu Europu“.

Don Josip je poželio da i hodočašće zajednice ‘Sv. Filip Neri’ doprinese da Šimunovo svetište još više zaživi i da se za njega još više zna, poručivši: „Proslavljanje sv. Šimuna na zemlji donosi i nama moćnog zagovornika na nebu za potrebne milosti“.

Don Damir Šehić, čuvar svetišta, zahvalio je hodočasnicima na dolasku, ohrabrivši osobito roditelje koji su dopratili svoju djecu iskazati čašćenje relikviji sačuvanog tijela sv. Šimuna. „Svetište sv. Šime je mjesto molitve i uslišanja. Svi su pozvani moliti kako bi ih Gospodin čuo i uslišao. Lijepo je vidjeti brigu i ljubav zajednice sv. Filipa Nerija koja brine o potrebitima i koja se zalaže za njihove tjelesne, ali i za njihove duhovne potrebe“, rekao je don Damir.

Nakon mise, velikodušnost i uslužnost volontera pokazana je i kako su hodočasnike koji su nepokretni, volonteri podigli i nosili uz stepenice iznad čijeg se vrha podesta Škrinja sv. Šime nalazi te su ih donijeli pred tijelo sv. Šime kojem su iskazali čašćenje. Potom su ih spuštali niz stepenice, a taj prolaz i stepenice ispred Škrinje sv. Šime je uži i za jednu osobu, a kamoli dvije osobe istovremeno, od kojih je jedna s tjelesnim invaliditetom, što još više svjedoči požrtvovnost volontera zajednice koju konkretno iskazuju ljudima u potrebi.

Ines Grbić

Foto: Sonja Petani

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

ZADAR, BOKANJAC: Vlč. Darko Zgrablić predvodio duhovnu obnovu u crkvi sv. Pavla: “Ljubav je: Ja bez tebe ne želim, pa i kad bih mogao. Ja biram tebe, život. Ne zato jer je tamo smrt, nego zato jer si ti tu”

Katoličke vijesti

PRIDRAGA: Nadbiskup Zgrablić pohodio župnu crkvu Gospe od Ružarija

Katoličke vijesti

CHICAGO: 50. obljetnica svećeničkog ređenja i 34. obljetnica biskupskog posvećenja mons. Želimira Puljića

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti