Vrhunski poljski nadbiskup optužen za nemar u slučaju seksualnog zlostavljanja
Svijet

Vrhunski poljski nadbiskup optužen za nemar u slučaju seksualnog zlostavljanja

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Tadeusz Wojda iz Gdanjska, optužen je za navodni nemar u slučaju seksualnog zlostavljanja. Izvješće, koje je podnio branitelj preživjelih žrtava prema novim proceduralnim normama utvrđenim papinskim dokumentom Vos Estis Lux Mundiposlana je u ožujku vatikanskoj apostolskoj nuncijaturi u Varšavi, javlja poljski katolički medij Wiez.

Dana 20. svibnja objavljeno je pismo koje su poljske žrtve zlostavljanja poslale svim članovima Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije 13. svibnja, tražeći suspenziju Wojda s dužnosti predsjednika Poljske biskupske konferencije “do istrage o navodnom nemaru”.

“U mnogim poljskim biskupijama … pokazalo se da je dobrobit institucija važnija od ljudske patnje”, rekle su žrtve u pismu koje su pripremila tri glasna zagovornika svećenika koji su preživjeli seksualno zlostavljanje: Toska Szewczyk (nije njezino pravo ime), Jakub Pankowiak i Robert Fidura.

U potezu bez presedana, 46 žrtava potpisalo je pismo – prvu tako veliku zajedničku inicijativu preživjelih zlostavljanja u Poljskoj koja je u kriznom razdoblju od 2019.

“Do danas smo razgovarali kao pojedinci. Ovo je prvi put da se naš glas čuje kao grupa u Poljskoj. Htjeli smo da biskupi znaju – mi smo zajedno”, rekao je Szewczyk za OSV News.

“Kao preživjeli, solidarni smo ne samo s nama iz Gdanjska, solidarni smo jedni s drugima i tražimo da pravda bude zadovoljena”, rekao je Pankowiak za OSV News.

U odgovoru na objavu pisma vlč. Leszek Gesiak, glasnogovornik Biskupske konferencije potvrdio je u izjavi od 20. svibnja da su članovi Stalnog vijeća “primili spomenuto pismo” i dodao da će “uskoro biti određen datum za sastanak Stalnog vijeća, na kojem će se raspravljati o trenutnom pitanja Crkve u Poljskoj također će se baviti pitanjima sadržanim u pismu.

“Sumnje o postupcima nadbiskupa Wojde javno su iznesene prije više od dvije godine”, rekao je Zbigniew Nosowski, glavni urednik Wieza, poljskog katoličkog časopisa koji pokriva ovu priču, za OSV News. “Sada je službena obavijest o mogućem nemaru novog predsjednika Poljske biskupske konferencije predana apostolskoj nuncijaturi, a to znamo izravno od preživjelih žrtava.”

U izvješću objavljenom 9. svibnja, Wiez je naveo da su preživjele žrtve rekle publikaciji da ih je nadbiskupija Gdanjska tretirala na “neprikladan” način tijekom crkvene istrage nakon što su preživjele žrtve javile i prijavile svoje zlostavljanje, Nosowski rekao je.

“Nedostatak suosjećanja i manipuliranje službenim svjedočanstvima od strane svećenika koji ih je slušao samo su dvije stvari s kojima treba započeti u ovoj dugoj litaniji onoga što se čini doista teškim pogreškama”, rekao je Nosowski.

Glavni urednik Wieza primijetio je da su detalji Wojdinog navodnog nemara prvi put objavljeni u veljači 2022. u poljskom katoličkom tjedniku Tygodnik Powszechny. No ovu vijest ubrzo su zasjenila izvješća o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

10. svibnja vlč. Maciej Kwiecien, glasnogovornik Nadbiskupije Gdansk, odgovorio je na članak Nosowskog, rekavši da je pisčevo novinarsko znanje “fragmentarno” i da se slučaj svećenika koji je navodno zlostavljao “vodi s dužnom pažnjom i u skladu sa smjernicama Svete Stolice”. .

“To potvrđuje i prikupljena dokumentacija”, rekao je glasnogovornik.

Kwiecien je dodao da novinar “nanosi štetu žrtvama” i da “stvara alternativnu medijsku stvarnost” u vezi s kanonskim procesom.

Kao odgovor, Nosowski je za OSV News rekao da je “u kontaktu sa žrtvama ovog svećenika… a kurija ih nije kontaktirala.”

OSV News obratio se nadbiskupiji za daljnje komentare i čeka odgovor.

U uvodniku objavljenom 10. svibnja, odmah nakon što je glasnogovornik objavio svoju izjavu, Nosowski, koji je služio kao revizor laik Biskupske sinode 2001. i 2005., a također je bio konzultant Papinskog vijeća za laike od 2002. do 2008., napisao da u svom izvješću “ne krije” da je njegovo znanje “fragmentarno”.

“Uostalom, od kurije u Gdanjsku nisam dobio odgovor ni na jedno od 20 pitanja poslanih prije dva tjedna. A nisam uspio pronaći odgovore na sva u drugim izvorima”, napisao je.

U svoj popis navodnih nemara, Wiez uključuje pristranost u pripremi protokola za kanonsko svjedočenje (žrtve tvrde da su njihova svjedočanstva manipulirana kako bi se umanjila krivnja svećenika); nedostatak odgovora na važne informacije poslane u pisanom obliku (uključujući zanemarivanje vijesti o drugim žrtvama koje su bile spremne svjedočiti); i nepružanje pomoći onima koji prijavljuju nedjela.

Prema Wiezu, također je nedostajao nadzor nad svećenikom osumnjičenim za “ozbiljne prijestupe”, rekao je Nosowski.

Jedna od navodnih žrtava, navodi se u izvješću poslanom nuncijaturi, imala je između 13 i 18 godina kada se navodno zlostavljanje dogodilo, a druga je bila ranjiva mlada odrasla osoba koja je upravo završila srednju školu.

Dvije godine nakon što su žrtve prvi put svjedočile 2021. — i prije nego što je došlo do bilo kakvog rješenja iz istrage lokalne crkve koja je započela kada su se žrtve prvi put javile — optuženi svećenik postao je zamjenik kapelana u psihijatrijskoj bolnici, što mu je “dalo priliku za nesmetan kontakt s osobama u dubokoj duševnoj krizi, uključujući maloljetnike”, navodi Wiez.

“Ne znamo je li nadbiskupova odluka da ga tamo pošalje ili je to svećenikova samoinicijativna odluka da služi u psihijatrijskoj bolnici, ali čak i da je ovo drugo, to znači nadzor nad ovim svećenik koji je navodno zlostavljao bio je nesposoban”, rekao je Nosowski.

Nadbiskupija navodno također nije svećeniku zabranila ispovijed, “iako postoji ozbiljna sumnja na kršenje pečata ispovijedi”, navodi Wiez.

U svom pismu od 13. svibnja žrtve zlostavljanja zatražile su od poljskih biskupa suspenziju Wojde s dužnosti predsjednika konferencije “dok se navodni nemar ne razjasni”, a ako se dokaže – “uklanjanje s položaja predsjedatelja”.

Također su pozvali biskupe da se sastanu s njihovim izaslanstvom na plenarnom sastanku “kasnije 2024. godine”.

Također su zatražili izdavanje institucionalnog pisma Vatikanu “u prilog ideji promjena kanonskog prava”, kako bi žrtve dobile “status stranke”, a ne svjedoka u kanonskom postupku. Zatražili su i uključivanje “barem jedne žene u svakoj biskupiji u sustav pomoći žrtvama”.

“Vjerojatno će svima iz zapadnih zemalja biti novost da se to još nije dogodilo, ali Biskupska konferencija se nikada nije susrela — kao institucionalno tijelo — s preživjelima. Imamo pojedine biskupe koji to rade, naravno, ali kao konferencija , biskupi se nikada nisu susreli niti saslušali žrtve zlostavljanja”, rekao je Fidura za OSV News.

Wojda je započeo svoju dužnost predsjednika Poljske biskupske konferencije 14. ožujka, usred izazovnih vremena za Crkvu u svojoj zemlji, s prijavama o seksualnom zlostavljanju koje se pojavljuju od 2019.

U pet godina otkako je kriza izašla na vidjelo u zemlji, crkva u Poljskoj poduzela je mnoge reforme, uključujući pokretanje Zaklade sv. Josipa 2019., koja financira terapiju i druge potrebe preživjelih zlostavljanja, te osnivanje Ureda za Delegat za zaštitu djece Poljske biskupske konferencije — za koju je nadbiskup Wojciech Polak iz Gniezna ponovno izabran 14. ožujka.

Godine 2022. Zaklada St. Joseph imala je proračun od 825.000 dolara, a velik dio potrošeno je na izravnu pomoć preživjelima, poput financiranja terapije za njih. No prema anketi instituta za ispitivanje javnog mnijenja IBRiS iz travnja 2023., 74,5% ispitanika smatra da su trenutačni napori crkve da pomogne žrtvama nedovoljni, izvijestio je poljski dnevnik Rzeczpospolita.

Upitan za OSV News na dan izbora o načinu izlaska iz krize, novi predsjednik poljskih biskupa rekao je da je ključ “suradnja”. “Svatko se treba osjećati odgovornim za crkvu”, rekao je.

“Najvažnije je sada slušati”, rekao je Wojda u jednom od prvih medijskih intervjua nakon izbora. “Pokušavam to učiniti u svojoj nadbiskupiji”, istaknuo je u razgovoru za OSV News. “Slušam da shvatim što svijet danas živi.”

“Voljela bih da su stvarno slušali, da”, rekla je Ewelina Zamojska, jedna od potpisnica pisma, za OSV News o pristupu biskupa prema žrtvama zlostavljanja. Pismo je potpisala i svojim srednjim imenom – Nadzieja – što na poljskom znači “nada”.

“U Poljskoj su mali koraci”, dodao je Szewczyk. “Promjene se događaju vrlo sporo u vezi s odgovorom crkve na potrebe preživjelih, ali se događaju dok snažno govorimo, tako da se ovaj put zapravo nadam”, rekla je.

Nosowski je rekao da iako osjeća da ga gdanjska kurija tretira kao “neprijatelja” zbog izvještavanja u Wiezu, ipak je sretan što je Kwiecienov odgovor objavljen.

“S jedne strane, to je svojevrsni protunapad na glasnika, ali s druge strane, to je bilo i prvo javno priznanje da ‘imamo problem’ i to je ono što je bitno”, rekao je.

Nekoliko svećenika iz Metropolitanskog suda u Gdanjsku, odgovornih za vođenje slučaja žrtava koje spominje časopis Wiez, radilo je u nadbiskupijskom sudu otkako je nadbiskup Slawoj Leszek Glódz vodio nadbiskupiju. Umirovljen je 2020. godine.

Glódz je bio odobrio Vatikan u ožujku 2021. za “prijavljeni nemar” i “propuste” u slučajevima “seksualnog zlostavljanja počinjenog od strane nekih svećenika nad maloljetnicima”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Evo gdje su se kršćani i dalje suočavali s progonima 2023

Katoličke vijesti

Kardinal Grgur: Politička polarizacija ‘zarazila’ je Katoličku crkvu

Katoličke vijesti

Šamanski ritual na Svjetskom ekonomskom forumu: ‘Koji duh vlada u Davosu?’ pita svećenik

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti