Vrhovni sud UN-a odlučio je da Izrael treba prekinuti ofenzivu na Rafah
Europa

Vrhovni sud UN-a odlučio je da Izrael treba prekinuti ofenzivu na Rafah

ICJ – čije su presude pravno obvezujuće iako nemaju sredstva izravne provedbe – također je naredio Izraelu da otvori granični prijelaz Rafah za humanitarnu pomoć.

Suci najvišeg suda Ujedinjenih naroda pozvali su Izrael da zaustavi namjeravanu vojnu ofenzivu na grad Rafah na sjednici u petak u Haagu.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde Nawaf Salam, koji je vodio raspravu pred sudom, citirao je dužnosnike UN-a koji su opetovano naglašavali humanitarne rizike vojne ofenzive u Rafi, gdje je oko 800.000 Palestinaca raseljeno.

Pozvao je Izrael da “zaustavi svoju vojnu ofenzivu u Rafi”, navodeći da je palestinski narod u “trenutnoj opasnosti”.

Salam je rekao da privremene mjere koje je prethodno naredio sud u ožujku sada ne rješavaju u potpunosti situaciju u Gazi. Tvrdio je da je ova hitna naredba bila neophodna zbog “katastrofalne” humanitarne situacije u Gazi.

Ovo je prvi put da je sud naredio Izraelu da prekine svoje vojne operacije, jer je prethodno naredio Izraelu da spriječi djela genocida i dopusti ulazak pomoći u Gazu.

Slučaj je pred ICJ iznijela Južna Afrika putem hitne mjere kao dio većeg slučaja koji je Južnoafrička Republika podnijela sudu zbog izraelskih postupaka u Gazi. Širi slučaj koji je pokrenula Južna Afrika optužuje Izrael za orkestriranje genocida nad palestinskim narodom.

U istoj raspravi ICJ je naredio Izraelu da otvori granični prijelaz Rafah kako bi humanitarna pomoć mogla ući u Gazu i podnese izvješće o svom napretku u roku od mjesec dana.

Reakcije mješavina hvale i podsmijeha

Neposredne reakcije na presudu bile su različite.

“Nalog antisemitskog suda u Haagu trebao bi imati samo jedan odgovor – okupaciju Rafe, povećanje vojnog pritiska i slamanje Hamasa, sve dok se ne postigne potpuna pobjeda u ratu”, rekao je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben- Gvir je rekao u objavi na X (bivši Twitter) u petak.

Čelnik izraelske oporbe Yair Lapid također je ismijao odluku, rekavši: “Činjenicu da ICJ nije niti izravno povezao kraj vojne operacije u Rafi s oslobađanjem talaca i pravom Izraela da se brani od teror je krajnji moralni neuspjeh.”

Unutar suda, Izrael je tvrdio da njihove vojne operacije ciljaju Hamas, a ne civile. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će sazvati poseban ministarski sastanak odmah nakon presude kako bi se odlučilo kako odgovoriti.

Drugdje je presuda dočekana s pohvalama. Šef južnoafričkog ministarstva vanjskih poslova Zane Dangor rekao je da je odluka “revolucionarna” i istaknuo da je to prvi put da je ICJ dao izričitu naredbu da se zaustave operacije u Gazi.

Grupe za humanitarnu pomoć već dugo upozoravaju na odluku izraelske vojske da izvrši invaziju na Rafah, govoreći da bi invazija na grad na jugu Gaze predstavljala humanitarnu tragediju.

Izrael je prije otprilike dva tjedna počeo izdavati naredbe za evakuaciju u gusto naseljenom gradu Rafahu. Nekoliko izraelskih saveznika, uključujući SAD, upozorili su protiv invazije, za koju Izrael inzistira da je neophodna za poraz Hamasa.

Što ICJ zapravo može učiniti?

ICJ, također poznat kao Svjetski sud, jedan je od šest glavnih organa Ujedinjenih naroda i jedini međunarodni sud koji sudi u općim sporovima među nacijama.

Njegove su odluke službeno obvezujuće, ali su prethodno ignorirane jer sud nema nikakve izvršne ovlasti. Rusija, kojoj je 2022. godine naređeno da zaustavi svoju invaziju Ukrajine u punom opsegu, tek treba odgovoriti na svoju presudu.

Neposredni učinak presude mogao bi ležati u njezinoj sposobnosti da izvrši pritisak na Izrael i njegove međunarodne saveznike.

“Međunarodni sudovi – ICC u ponedjeljak i ICJ danas – opravdali su očekivanja ovog tjedna. Sada je odgovornost država prisiliti strane u ovom sukobu da poštuju ovu odluku”, odvjetnik Johann Soufi, bivši voditelj Pravnog ureda UNRWA-e u Gaza za Euronews.

“Odluka ICJ-a otvara mogućnost za olakšice, ali samo ako vlade iskoriste svoju moć, uključujući kroz embargo na oružje i ciljane sankcije, kako bi izvršile pritisak na Izrael da hitno provede mjere suda”, rekao je pomoćnik direktora međunarodnog pravosuđa pri Human Rights Watchu Balkees Jarrah.

Drugi međunarodni sud, Međunarodni kazneni sud (ICC), podiže optužnice protiv pojedinaca koje smatra odgovornima za genocid i ratne zločine. U ponedjeljak je njegov glavni tužitelj Karim Khan zatražio od sudaca ICC-a da odobre naloge za uhićenje Netanyahua, izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta, zajedno s tri glavna čelnika Hamasa — Yahyom Sinwarom, Mohammedom Deifom i Ismailom Haniyehom.

Iako Izrael nije član ICC-a, i Netanyahu i Gallant suočili bi se s ograničenjima putovanja ako bi se izdali tjeralice.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Srbija ponovno stavlja na stol projekt iskopavanja litija Jadar

Katoličke vijesti

Europski biskupi pozivaju na uključivanje kršćanskih načela u Europi

Katoličke vijesti

Red argentinskih svećenika širi Evanđelje tamo gdje Crkva prije nije bila

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti