Vrhovni sud Alabame presudio je da su zamrznuti embriji djeca prema zakonu o nezakonitoj smrti
Svijet

Vrhovni sud Alabame presudio je da su zamrznuti embriji djeca prema zakonu o nezakonitoj smrti

Presuda Vrhovnog suda Alabame da se zamrznuti embriji prema državnom zakonu kvalificiraju kao djeca pokrenula je složena pravna pitanja o umjetnim reproduktivnim praksama kojima se Katolička crkva protivi.

Presuda od 16. veljače odgovorila je na žalbe koje su podnijeli parovi čiji su embriji uništeni 2020. godine, kada je bolnički pacijent izvadio zamrznute embrije iz opreme za skladištenje, uništivši ih.

U mišljenju 8-1 navodi se da je najviši državni sud ranije smatrao “da su nerođena djeca ‘djeca’ u svrhu Alabaminog Zakona o nezakonitoj smrti maloljetnika … statuta koji roditeljima preminulog djeteta omogućuje povrat kaznene odštete za dijete smrt.” Suci su utvrdili da se pravo roditelja na tužbu zbog nezakonite smrti maloljetnog djeteta odnosi na nerođenu djecu, bez iznimke za “izvanmaterničnu djecu”.

“Prema postojećem crnogorskom zakonu, odgovor na to pitanje je ne: Zakon o nezakonitoj smrti maloljetnika primjenjuje se na svu nerođenu djecu, bez obzira na njihovu lokaciju”, stoji u priopćenju.

Elizabeth Kirk, suvoditeljica Centra za pravo i ljudsku osobu na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Amerike Columbus u Washingtonu, rekla je za OSV News da su slučajevi u kojima je sud ranije smatrao da su nerođena djeca “djeca” imali ” uključivalo je ozljede trudnica i kasniju smrt njihove nerođene djece.”

“Ovdje je sud smatrao da riječ ‘dijete’ u statutu uključuje nerođenu djecu bez obzira na lokaciju, bilo u biološkoj maternici ili izvan nje”, rekla je.

Dokument Kongregacije (sada Dikasterij) za nauk vjere iz 1987. poznat kao “Donum Vitae” (“Dar života”) navodi da se crkva protivi in ​​vitro oplodnji i srodnim praksama, uključujući gestacijsko surogat majčinstvo, dijelom zato što se “povezanost između in vitro oplodnje i dobrovoljnog uništavanja ljudskih embrija pojavljuje prečesto.”

Kirk je rekao da “svi mi trebamo pozdraviti zakone i sudske odluke koje su u skladu s istinom o ljudskoj osobi, uključujući dostojanstvo cijelog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.”

Protivnici presude rekli su da bi to ugrozilo pristup liječenju neplodnosti. Zdravstveni sustav Sveučilišta Alabama u Birminghamu pauzirao je IVF tretmane nakon presude.

Ali Kirk je presudu nazvao “uskim pitanjem zakonskog tumačenja, koje uključuje nezakoniti zakon o smrti države”.

“Posebno je izbjegao dosezanje širih pitanja kao što je jesu li nerođena djeca ‘osobe’ u drugim kontekstima kao što je 14. amandman američkog ustava”, rekla je. “Unatoč tome, u mjeri u kojoj prakse IVF-a pokreću primjenu zakona o nezakonitoj smrti, takve bi prakse mogle biti implicirane.”

Dr. Paula Amato, predsjednica Američkog društva za reproduktivnu medicinu, rekla je u izjavi da je “u svojoj medicinski i znanstveno neutemeljenoj odluci, sud smatrao da se oplođeno zamrznuto jajašce u zamrzivaču klinike za neplodnost treba tretirati kao pravni ekvivalent postojeće dijete ili fetus trudnoća u maternici.”

“Osam članova suda koji su odobrili ovu odluku možda te stvari smatraju istima, ali znanost i svakodnevni zdrav razum nam govore da nisu”, rekla je.

Amato je tvrdio da će “inzistiranjem na tome da su ovi vrlo različiti biološki entiteti pravno ekvivalentni, najbolja najsuvremenija skrb za plodnost biti nedostupna ljudima Alabame.”

“Nijedan pružatelj zdravstvenih usluga neće biti spreman pružiti tretmane ako ti tretmani mogu dovesti do građanskih ili kaznenih optužbi”, rekla je. “Ako rezultati politike propisani ovom odlukom ostanu, posljedice će biti duboke. Moderna skrb za plodnost bit će nedostupna ljudima Alabame, nepotrebno ih blokirajući u izgradnji obitelji koje žele. Mladi liječnici odlučit će ne doći u državu radi osposobljavanja ili za početak svoje prakse. Postojeće klinike bit će prisiljene birati između pružanja neoptimalne skrbi za pacijente ili zatvaranja svojih vrata.”

Amato je rekao da je “izbor za izgradnju obitelji temeljno pravo za sve Amerikance, bez obzira gdje žive.”

“Stoga ne možemo dopustiti da ovaj opasni presedan pravosudnog prekoračenja s nacionalnim implikacijama prođe bez nadzora”, rekla je.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je 20. veljače da će presuda izazvati “upravo onu vrstu kaosa kakvu smo očekivali kada je Vrhovni sud preinačen Srna v. Gaziti i otvorio put političarima da diktiraju neke od najosobnijih odluka koje obitelji mogu donijeti.”

Denise Burke, viša savjetnica pri Alliance Defending Freedom, ustvrdila je da je presuda “velika pobjeda za život”.

“Sud je presudio da su nerođena djeca stvorena tehnologijom potpomognute reprodukcije djeca prema zakonu Alabame i stoga zaštićena”, rekao je Burke. “Bez obzira na okolnosti, sav ljudski život vrijedan je od trenutka začeća. Zahvalni smo što je Sud ispravno utvrdio da zakon Alabame priznaje ovu temeljnu istinu.”

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, približno 238.126 pacijenata bilo je podvrgnuto IVF tretmanu u 2021. godini, što je rezultiralo sa 112.088 kliničkih trudnoća i 91.906 živorođenih.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan odobrio novu katedralu za biskupiju Madison

Katoličke vijesti

Katolici slave misu u prvoj kršćanskoj bogomolji u Kataru

Katoličke vijesti

Josipovci u Australiji aktivno odgovaraju na Laudato si’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti