Visoki vatikanski kardinal kaže da će se reforme pape Franje nastaviti
Kršćanski život

Visoki vatikanski kardinal kaže da će se reforme pape Franje nastaviti

Reformski projekti koje je pokrenuo papa Franjo — reformiranje ne samo institucija poput Rimske kurije, već i stavova i pastoralnih pristupa — neće biti poništeni, iako bi neki mogli poprimiti različite oblike u budućnosti, rekao je kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik.

Stalno razlučivanje, “koje nije samo intuicija nego plod stalne molitve u Duhu”, pokazat će Crkvi “kako nastaviti i što učiniti institucionalnim”, rekao je kardinal 24. travnja na predstavljanju knjige. Ali “upravo zato što je to djelovanje Duha ne može doći do obrata.”

Talijansku knjigu “Pet pitanja koja uznemiruju Crkvu” napisao je Ignazio Ingrao, glavni dopisnik iz Vatikana za TG1, glavni talijanski informativni program.

Peto pitanje koje je postavio bilo je: Što će se dogoditi s reformama koje je Franjo poduzeo?

Ostala četiri pitanja u knjizi su: Kome crkva danas govori? Kako crkva može odgovoriti na pad vjerske prakse? Je li otvorenost prema laicima i ženama stvarna ili samo fasada? Kako Crkva može govoriti modernim ljudima o spolu, početku života i kraju života?

Govoreći u talijanskom Ministarstvu kulture, Parolin je predstavio pitanja i sadržaj knjige ne ulazeći u pojedinosti o tome kako će odgovoriti na pitanja ili čak vjeruje li da su to ključna pitanja s kojima se crkva suočava.

Usredotočujući se na posljednje pitanje knjige, kardinal je citirao Jakova 5,7: “Strpite se, dakle, braćo, do dolaska Gospodinova. Pogledajte kako ratar čeka dragocjeni plod zemlje, strpljiv je s njim dok ga ne primi rane i kasne kiše.”

“Znamo da je Crkva ‘semper reformanda’ (uvijek se reformira) u smislu da se uvijek mora vratiti u svoj pravi oblik,” rekao je, jer – kao što je Drugi vatikanski koncil učio – iako je Crkva uvijek sveta, uvijek treba pročišćenje jer grli grješnike.

Parolin je rekao da naslov knjige, svojim upućivanjem na uznemirenost, poziva čitatelje da razmotre pitanja “sa sviješću i razboritošću s kojom pristupamo situacijama koje su turbulentne ili zastrašujuće”, ali također s povjerenjem u Gospodina kakvo su imali učenici kad su bili u čamcu kojeg su bacili valovi Galilejskog mora.

Razlike i poteškoće “ne mogu se čitati samo kao uznemirenosti ili opasnosti”, rekao je kardinal, “nego i kao prilike. One su dio Božje mudre pedagogije, kako nas odgaja, pomaže nam sazrijevati i napredovati. Pomažu nam shvatiti da mi učenici također imamo stalnu potrebu za ispravljanjem jer možemo imati iluziju da je naša služba — i sama crkva — sigurna od bilo kakve nedostatnosti.”

“O ovom pitanju”, rekao je, “papa Franjo je iznio i nastavlja iznositi vrlo relevantna razmišljanja. Ipak, mi – za razliku od učenika na brodu, koji su još uvijek bili uronjeni u preduskrsnu fazu priče o Isusu – znamo da Duh Sveti, to jest Božji dah koji je dao Isus na križu i zatim na dan Pedesetnice, čini Crkvu sposobnom oduprijeti se klimi kulturnog preokreta i sposobnom oduprijeti se grijesima muškaraca i žena koji su njegovi članovi.”

“Unatoč tolikim teškoćama koje doživljavamo, tolikim napetostima koje su dio svakodnevnog života, znamo da imamo fiksne točke koje neće izostati”, rekao je Parolin.

Knjiga, rekao je kardinal, sugerira da postoji neka vrsta “teologije stola” koja se oslanja samo na “hladnu logiku” i zanemaruje pastoralne situacije u stvarnom životu.

Autor kao reakciju protiv tog apsolutizma navodi deklaraciju Dikasterija za nauk vjere “Fiducia Supplicans”, koja je objavljena u prosincu i otvorila mogućnost da svećenici i drugi službenici daju neliturgijske blagoslove homoseksualnim i drugim parovima koji nisu u braku. u crkvi.

Parolin je publici rekao da čak i kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt doktrinarnog dikasterija, priznaje da je “tekst otvoren za preciziranje, obogaćivanje i poboljšanje, a možda i za bolje prosvjetljenje učenjem pape Franje”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 načina da su aurore izvanredan dar od Boga (fotografije)

Katoličke vijesti

Bivši anglikanski vikar postaje prvi biskup Ordinarijata Ujedinjenog Kraljevstva

Katoličke vijesti

Suze teku dok papa pere noge zatvorenicama u rimskom zatvoru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti