Visoki sud Louisiane ponovno će razmotriti nedavnu presudu o ‘zakonu o osvrtu unatrag’ za tužbe za zlostavljanje
Svijet

Visoki sud Louisiane ponovno će razmotriti nedavnu presudu o ‘zakonu o osvrtu unatrag’ za tužbe za zlostavljanje

Vrhovni sud Louisiane preispitat će svoju nedavnu odluku da ukine “zakon o osvrtu unatrag” za preživjele zlostavljanja – potez koji bi mogao imati dubok utjecaj na nekoliko katoličkih biskupija u državi koje se već bore sa značajnim pravnim nagodbama i istragama koje su u tijeku.

Dana 10. svibnja, Vrhovni sud Louisiane odobrio je ponovno saslušanje o presudi iz ožujka kojom je poništen “zakon o osvrtu unatrag” iz 2021., koji je žrtvama seksualnog zlostavljanja djece davao rok do 14. lipnja ove godine da podnesu građanske tužbe. Senatski zakon 246 tražio bi produljenje tog roka do 14. lipnja 2027.

Presuda suda od 4. do 3. ožujka utvrdila je da je zakon u suprotnosti s državnim ustavom predviđenim postupkom, što je izazvalo užasnutost osoba koje su preživjele zlostavljanje i zagovornika, te je državna tužiteljica Liz Murrill podnijela zahtjev za ponovno saslušanje.

Murrill, republikanac, nazvao je odluku Vrhovnog suda da odobri saslušanje “pobjedom djece žrtava seksualnog zlostavljanja”.

“Ovo je bila ispravna odluka – budući da je zakon jednoglasno prošao kroz državno zakonodavno tijelo i trebao bi biti zakon ovdje u Louisiani”, rekla je. “Uvijek ću braniti žrtve seksualnog zlostavljanja i veselim se sljedećim koracima na Vrhovnom sudu Louisiane.”

Dvoje pomoćnih sudaca koji su u početku bili protiv zakona – Scott Crichton i Piper Griffin – prošli su tjedan glasovali za ponovno saslušanje.

Strane imaju rok do 20. svibnja za podnošenje dodatnih podnesaka.

Tužitelji u slučaju – Douglas Bienvenu i nekoliko drugih tužitelja – podnijeli su tužbu 2018. protiv biskupije Lafayette, Louisiana, i katoličke crkve St. Martin de Tours u St. Martinvilleu, Louisiana, navodeći da su bili seksualno zlostavljani između 1971. i 1979. O. Kenneth Morvant dok su bili poslužitelji oltara u župi. Prema tužiteljima, Morvant je dječake — koji su tada imali od 8 do 14 godina — opskrbljivao alkoholom i darovima tijekom “spavanja” u župnom dvoru prije nego što ih je zlostavljao.

Morvant je umro 2003. u dobi od 72 godine, nakon što je četiri desetljeća služio u nekoliko župa biskupije Lafayette. Pokopan je na tlu St. Martin de Tours.

Odvjetnici biskupije Lafayette, koji su zatražili odluku koju visoki sud sada preispituje, smatrali su da je zakon o povratku unatrag neustavan jer krši pravo biskupije da ne bude tužena nakon što je prošao početni rok za tužbu.

Međutim, glavni sponzor zakona, zastupnik Jason Hughes, D-New Orleans, rekao je prilikom predstavljanja prijedloga zakona da žrtve seksualnog zlostavljanja djece obično ne otkrivaju svoje traume do otprilike 52. godine života, što je statistika koju navodi neprofitna organizacija sa sjedištem u Philadelphiji. Dijete SAD.

Među katoličkim biskupijama u državi, zahtjev za ponovnim saslušanjem posebno će utjecati na nadbiskupiju New Orleansa.

Dana 25. travnja državna policija Louisiane izvršila je sveobuhvatni nalog za pretragu nadbiskupije u potrazi za dokumentima koji se odnose na proširenu istragu o tome kako je nadbiskupija postupala s navodima o zlostavljanju.

U nalogu se navodi potencijalno kršenje kaznenog djela “trgovine djecom u seksualne svrhe” kao razlog opsežnog pristupa nadbiskupijskim zapisima.

Vjerojatni razlog za izdavanje naloga temeljio se na svjedočenju službenika za provođenje zakona Scotta Rodriguea, istražitelja državne policije također dodijeljenog FBI-evoj radnoj skupini za nasilne zločine protiv djece.

Rodrigue je u nalogu naveo da je u veljači 2022. “počeo pomagati FBI-u nakon višestrukih optužbi protiv članova (Nadbiskupije) New Orleansa”.

U lipnju 2022. istražitelji su obavili razgovor sa žrtvom mons. Lawrence Hecker, sada 92, kojeg je velika porota optužila u rujnu 2023. za teško silovanje, tešku otmicu, teški zločin protiv prirode i krađu. Prema izvješćima policije New Orleansa, Hecker – koji je klinički dijagnosticiran kao pedofil pod liječenjem koje je odredila nadbiskupija – silovao je i oteo neimenovanu žrtvu između 1. siječnja 1975. i 31. prosinca 1976.

Istraga o Heckeru, zajedno s “razgovorima sa žrtvama i dokumentima koje je prethodno zapečatio federalni stečajni sudac”, navela je istražitelje na sumnju da su “visoki članovi” nadbiskupije znali i ignorirali ili aktivno prikrivali “tvrdnje o raširenom seksualnom zlostavljanju maloljetnika koji sežu desetljećima unazad”, rekao je Rodrigue.

Glasnogovornik Nadbiskupije New Orleansa rekao je za OSV News 1. svibnja da nadbiskupija “više od 20 godina otvoreno raspravlja o temi seksualnog zlostavljanja. U skladu s tim, također smo predani suradnji s policijom u ovim nastojanjima.”

Policajac državne policije Louisiane Jacob Pucheu, službenik za javno informiranje, prethodno je za OSV News potvrdio “Nadbiskupija u potpunosti surađuje s istražiteljima i pridržava se uvjeta naloga za pretres.

“U ovom trenutku istraga je još uvijek u tijeku i trenutno nemamo nikakvih daljnjih informacija”, rekao je Pucheu, koji je za OSV News rekao da je pretres održan 25. travnja “tijekom sastanka s predstavnicima i odvjetnicima Nadbiskupija New Orleansa” i istražitelji posebne jedinice za žrtve državne policije.

Tijekom više od osam sati svjedočenja pod zakletvom 2020. godine — čiji je video 10. svibnja objavila lokalna televizijska postaja WWLTV u sklopu tekuće istraživačke suradnje s The Guardianom — Hecker je rekao da “u to vrijeme nije bila velika stvar” ( pozivajući se na 1960-e i 1970-e) za sudjelovanje u seksualnom zlostavljanju djece. Također je priznao da je nekoliko nadbiskupskih dužnosnika tijekom godina bilo svjesno njegovog zlostavljanja, ali da je unatoč tome imenovan monsinjorom i postavljen na pastoralne zadaće koje su ga stavljale u kontakt s djecom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jeruzalemske crkve ponavljaju molbu za mir u Svetoj zemlji – Vatican News

Katoličke vijesti

Snimke s Marša na život: Bostonska nadbiskupija dovodi više od 500 u DC

Katoličke vijesti

Biskup Joliet najavljuje spajanje, zatvaranje 9 katoličkih župa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti