VIDEO: Uz sudjelovanje brojnih biskupa svečano proslavljen sv. Josip, patron Mostarsko-duvanjske biskupije
Biskupska konferencija

VIDEO: Uz sudjelovanje brojnih biskupa svečano proslavljen sv. Josip, patron Mostarsko-duvanjske biskupije

Na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, u večernjim satima u utorak 19. ožujka 2024. u prepunoj katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, Euharistijskim slavljem svečano je proslavljen nebeski zaštitnik uz sudjelovanje brojnih nadbiskupa i biskupa okupljenih uoči radnog dijela zasjedanja koje će se održati u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 20. i 21. ožujka 2024.

U zajedništvu s članovima Biskupske konferencije BiH i biskupima delegatima te biskupi susjednih biskupija, Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit splitsko-makarski mons. Zdenko Križić, delegat Hrvatske biskupske konferencije na predstojećem 89. zasjedanju BK BiH. Koncelebriralo je tridesetak svećenika među kojima provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i generalni vikar mons. Nikola Menalo. Asistirala su dvojica đakona, bogoslovi i ministranti. Sudjelovale su broje redovnice raznih kongregacija, a među vjernicima bili su i učenici, djelatnici i ravnatelji Srednje prometne škole iz Mostara koja je stavljena pod nebesku zaštitu sv. Josipa.

Liturgijski pjevanje animirali su Akademski zbor „Pro musica“ i zbor „Marija“ uz pratnju simfonijskog orkestra mladih „Oro musica“ pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića. Solisti su bili: Anita Ljubić, Mia Anić, Hrvoje Merdžo, Matej Perić i Emanuel Musa.

Misno slavlje popratio je veći broj medija.

Riječi pozdrava uputio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, potpredsjednik BK BiH. „Draga braćo i sestre! Radosna vas srca pozdravljam danas u našoj katedrali na ovom Euharistijskom slavlju koje slavimo u čast sv. Josipa, zaštitnika naše Mostarsko-duvanjske biskupije. Pozdravljam sve svećenike, redovnike i redovnice. Srdačno pozdravljam biskupe koji su večeras ovdje s nama. Najprije biskupe iz naše biskupske konferencije: predsjednika Biskupske konferencije BiH mons. Tomu Vukšića, nadbiskupa vrhbosanskog i metropolita, mons. Željka Majića, banjolučkog biskupa, mons. Marka Semrena, pomoćnog banjolučkog biskupa koji će nam se sutra pridružiti na početku zasjedanja Biskupske konferencije. Pozdravljam i našeg umirovljenog biskupa mons. Ratka Perića. Srdačan pozdrav i mons. Aldu Cavalliju, apostolskom vizitatoru za župu Međugorje, kao i našem dragom gostu mons. Domenicu Cornacchia, biskupu biskupije Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi, predstavniku Talijanske biskupske konferencije. Pozdravljam i mons. Javiera Camañes-Forésa, tajnika Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini”, kazao je biskup Palić koji je pozdravio i biskupe iz susjednih biskupija: mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, mons. Ranka Vidovića, hvarskog biskupa, mons. Roka Glasnovića, dubrovačkog biskupa, te izrazio radost što je s njima i mons. Marin Barišić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup. Biskup Petar je na poseban način pozdravio i zahvalio na nazočnosti i predsjedanju nadbiskupu Zdenku i obećao svoje molitve za njegovu službu splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita. „Molimo danas zagovor sv. Josipa za sve nas, za Crkvu, za naš hrvatski narod, našu Mostarsko-duvanjsku biskupiju i rast u zajedništvu i međusobnom povjerenju, kao i za cijelu Crkvu, koja je ‘Tijelo Kristovo kroz sva vremena’“, kazao je biskup Palić.

Na početku svoje propovijedi nadbiskup Križić je najprije podsjetio da je sv. Josip, kojega je Mostarska biskupija izabrala kao svoga zaštitnika, također „službeno proglašen i zaštitnikom cijele Crkve prije 154 godine“ i da ga je „puno prije, 1687, a to znači prije 337 godina, Hrvatski sabor proglasio kao zaštitnika Hrvatskog naroda“. Kazao je da sveti Josip spada među najomiljenije svece Katoličke crkve te da su njemu u čast posvećene mnoge crkve i kapele i da iskustvo njegove pomoći i njegova zagovora imaju svi oni koji su se u svojim potrebama njemu utjecali.

„Evanđelja su jako škrta s obzirom na informacije o životu i radu Svetog Josipa. Međutim i ono malo što o njemu nalazimo daje nam mogućnost da možemo jasnije uočiti duhovnu veličinu ovoga izvanrednog čovjeka i sveca. U ovoj homiliji ja bih se zaustavio samo na jednom elementu koji je jako obilježio Josipov život, a to je molitva. Ovu je godinu, koja prethodi Jubilarnoj godini 2025, papa Franjo proglasio godinom molitve i pozvao sve vjernike na intenzivniju molitvu, jer molitva ima moć da čini čuda na svim razinama. U liku ovoga sveca nalazimo istinskog uzora molitve. Istina, evanđelja nam ne donose ni jednu Josipovu izgovorenu riječ, niti jednu Josipovu usmenu ili meditativnu molitvu. No, i bez svega toga Josip nam je uistinu uzor molitve.

Bitni dio molitve, i njezin glavni cilj, jest traženje i vršenje volje Božje. Bez molitve, bez komunikacije s Bogom to nije moguće. Da Josip nije bio u jakoj komunikaciji s Bogom ne bi mogao ni čuti, ni razumjeti, ni izvršiti volju Božju“, rekao je nadbiskup Zdenko.

„Josip je bio uzor poslušnosti Bogu. Sve što je dragi Bog od njega tražio besprijekorno je izvršavao. To je mogao jer je hodio u Božjoj prisutnosti i bio u trajnoj komunikaciji s njim. To je ta molitva ‘bez prestanka’ o kojoj govori apostol Pavao (1Sol 5,17), kada nas poziva da bez prestanka molimo. To znači: da budemo pažljivi na Božji glas, pozorni na njegovu riječ, usredotočeni na njegovu volju u svemu što činimo ili trebamo činiti. Tko iskreno sve ovo želi, taj će sigurno dobro čuti i razumjeti Boga u svome srcu… Od svega što mu Bog poručuje Josip zasigurno nije puno razumio. Ono što je razumio jest to da se ovdje radi o nekom Božjem tajanstvenom planu. On taj Božji plan prihvaća bez potpitanja, iako ga ne razumije. On Bogu vjeruje. Josip od tada prati i u svemu vodi obitelj naprijed, često sa mnogim tamama, ali do kraja poslušan Božjem misterioznom planu“, kazao je nadbiskup splitsko-makarski.

„Zaključujem sa svetim Josipom. Bio je čovjek uzor molitve. On je svoj život pretvorio u molitvu. A molitva ima baš taj cilj: pretvoriti život osobe u ugodan prinos Bogu. Josip je u životu hodio sa svojim Bogom, obavio je svoju zadaću, završio je svoje poslanje, i nečujno nestao. Tiho je umro kao što je tiho i živio. Evanđelje ga spominje zadnji puta kada je Isus imao dvanaest godina. Kada je Isus počeo javno djelovati, Josipa već nema. Kada je umro, kako je umro, gdje je umro, gdje je pokopan, … ostaje tajna. Nije ni bitno. Važno je u životu izvršiti svoje poslanje i umrijeti smrću pravednika. Neka on i svima nama baš to isprosi od Boga“, poželio je nadbiskup Križić na kraju svoje propovijedi.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održat će svoje 89. redovito zasjedanje u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 20. i 21. ožujka 2024. s početkom u 9 sati. Predsjedat će nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH.

Radni dio zasjedanja završiti će u četvrtak, 21. ožujka u 12 sati konferencijom za novinstvo u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru na kojoj će sudjelovati nadbiskup Vukšić i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH. Dogovorit će i teme predstojećih susreta te razgovarati o uključivanju biskupijskih zajednica u proslavu Jubileja 2025. godine. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Župna zajednica u Vidovicama proslavila svoj patron sv. Vida

Katoličke vijesti

Proslava sv. Ane i obilježavanje 40. godišnjice gradnje područne crkve u Vrbovcu

Katoličke vijesti

​​​​​​​Nadbiskup Vukšić i biskup Komarica sudjelovali na susretu animatora liturgijskog pjevanja Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti