VIDEO: Nadbiskup Vukšić sa suradnicima započeo pohod partnerskoj biskupiji Klagenfurt
Biskupska konferencija BiH

VIDEO: Nadbiskup Vukšić sa suradnicima započeo pohod partnerskoj biskupiji Klagenfurt

U povodu 20. obljetnice biskupijskog partnerstva između Biskupije Gurk-Klagenfurt i Vrhbosanske nadbiskupije, u večernjim satima 31. svibnja 2024. nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić, u pratnji ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimića, biskupijskog ekonoma preč. Vladimira Pranjića i tajnika Caritasa gospodina Josipa Dugandžića, započeo je posjet biskupiji sa sjedištem u Klagenfurtu gdje im je dobrodošlicu poželio dijecezanski biskup mons. Josef Marketz, objavljeno je na mrežnoj stranici ove austrijske biskupije.

Te večeri u klagenfurtskoj katedrali biskup Marketz je predvodio Euharistijsko slavlje u zajedništvu s nadbiskupom Vukšićem i uz koncelebraciju nazočnih svećenika. Nakon Svete mise sudjelovali su na svibanjskoj pobožnost tijekom koje je nadbiskup Vukšić izrekao prigodno razmatranje.

Nakon svibanjske pobožnosti koruški je biskup nadbiskupu Vukšiću u znak zahvale i solidarnosti uručio križ zaštitnice Koruške i Klagenfurtske biskupije sveta Eme (njem. Hemma von Gurk), isti onaj koji on nosi. Prema riječima biskupa Marketza, natpis na poleđini, “Deus caritas est” (“Bog je ljubav”), trebao bi voditi partnerstvo u budućnost kako bi moglo nastaviti rasti.

Prema riječima biskupa Marketza, koji je 2004. godine bio suutemeljitelj biskupijskog partnerstva i bio odgovoran za biskupijsko partnerstvo deset godina zajedno s prof. Kurtom Haberom, koordinatorom biskupijskog partnerstva, „voli se vraćati na početak ”.

“Puno toga smo zajedno stvorili i realizirali. “Važno je za to biti zahvalan”, rekao je koruški biskup i pozvao “da kršćanski ujedinjeni gledamo u budućnost, u dobru budućnost punu solidarnosti, kohezije i ljubavi”.

Biskup Marketz uručio je ravnatelju Caritasa Simiću kip sv. Eme, majke Koruške, “kao izvor snage i nadahnuća”.

Svibanjsku pobožnost, koja se prenosila i putem live streama, glazbeno je upriličio trio Intra Mezzo i ravnatelj katedralne glazbe Thomas Wasserfaller na orguljama.

U sklopu partnerskog posjeta izaslanstvo iz Sarajeva će u subotu, 1. lipnja razgovarati s biskupom Marketzom, generalnim vikarom dr. Johannom Sedlmaierom, ravnateljicom dušobrižništva mag. Elisabethom Schneider-Brandauer, ravnateljem financijske komore Gerhardom Salzerom, biskupijskim ekonomom mag. u oblasti mladih.

U subotu poslijepodne nadbiskup Vukšić i biskup Marketz podijelit će sakrament potvrde u hrvatskoj zajednici u Klagenfurtu.

Partnerski posjet završit će u nedjelju u 10 sati zajedničkim bogoslužjem s nadbiskupom Vukšićem i biskupom Marketzom u župi Lind ob Velden/Lipa ob Vrbi, gdje koju vodi vlč. Marijan Marijanović, svećenike iz Vrhbosanske nadbiskupije, objavljeno je na mrežnoj stanici biskupije Klagenfurt. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mlada nedjelja u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu

Katoličke vijesti

Indonezija priznala kršćanski identitet, ime Isusa Krista sada se smije službeno koristiti

Katoličke vijesti

Blagoslov polja u Novakovićima | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti