VIDEO: Izjave nakon prvog susreta Stalnog vijeća HBK i umirovljenih biskupa: Ponovno smo postali apostoli – propovjednici
Biskupska konferencija

VIDEO: Izjave nakon prvog susreta Stalnog vijeća HBK i umirovljenih biskupa: Ponovno smo postali apostoli – propovjednici

Na prvi susret Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije i umirovljenih biskupa, održan 29. travnja 2024. u sjedištu HBK, za Hrvatsku katoličku mrežu su se osvrnuli umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić te potpredsjednik HBK i Stalnog vijeća đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, prenosi IKA.

Mons. Mrzljak zahvalio je predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkom nadbiskupu Draženu Kutleši što je pozvao umirovljene biskupe na susret sa Stalnim vijećem. „Korisno je da malo razmijenimo mišljenja. Mi koji smo u mirovini ipak pratimo što se sve događa u Crkvi – u našoj domovinskoj Crkvi u Hrvatskoj, a isto tako u Crkvi u svijetu“, rekao je. Dodao je da se bilo lijepo okupiti i prisjetiti se zajedničkoga djelovanja.

Ustvrdio je da dugogodišnje iskustvo u aktivnoj biskupskoj službi, u njegovom slučaju dulje od 20 godina, može biti od koristi njihovim nasljednicima. Također je unaprijed izrazio radost zbog budućih zajedničkih susreta.

Mons. Puljić rekao je da su na susretu „rekli da je lijepo i opušteno biti u mirovini“. „Neki kažu: mi smo ponovno postali apostoli, propovjednici“, dodao je.

Iako je u mirovini, nadbiskup Puljić je rekao da nije nezaposlen, čak mu nedostaje vremena za sve što bi htio napraviti. Pastoralno je aktivan, redovito slavi sakramente potvrde u župama, kao i euharistiju u zadarskoj katedrali. „Nije mi dosadno, ali mi je drago što se mogu malo više baviti s nekim svojim zanimanjima“. Primjerice, na blagdan sv. Katarine Sienske, zaštitnice Europe, ekskluzivno je obznanio da je prije nekoliko dana objavio knjižicu o odnosu sv. Ivana Pavla II. prema Europi.

Također je naveo je da je ideja o susretu umirovljenih biskupa ostvarena nakon nekoliko godina. Pojasnio je da prije umirovljeni biskupi nisu postojali, jer je odreknuće od službe s navršenih 75 godina uvedeno tek nakon Drugoga vatikanskog sabora. No, to je danas postala „normalna stvar“. „Bilo nam je jako lijepo danas. Ovo je bio jedan konstruktivan razgovor“, zaključio je.

Nadbiskup Hranić istaknuo je da umirovljeni biskupi imaju veliko životno iskustvo i mudrost, te mogu staloženo dobro promisliti o nekoj temi. „Sada, kad su izišli iz aktivne službe, iz druge perspektive s određenim kritičkim odmakom mogu dobro pratiti život i djelovanje Crkve, pa i nas aktivnih biskupa“, dodao je.

Stoga su na susretu prvenstveno aktivni biskupi, članovi Stalnoga vijeća, svojoj starijoj braći u episkopatu, postavljali pitanja o njihovim nazorima na neke aktualne teme. „Vidi se da je svaki od njih biser u najpozitivnijem smislu te riječi, da nosi silno veliko bogatstvo. Kad ih se sve zajedno pogleda, oni su prekrasna simfonija“, istaknuo je nadbiskup Hranić.

Najavio je da će se takvi susreti održavati barem jedanput godišnje. Nekadašnjim članovima HBK možda će se pridružiti nekadašnji članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kao i umirovljeni članovi drugih susjednih biskupskih konferencija, među kojima biskupi iz Srijemske i Kotorske biskupije koje su u sastavu hrvatskih metropolija.

Mons. Hranić zaključio je da je zajednički susret Stalnoga vijeća i umirovljenih biskupa bio „pravi pogodak – obogaćenje i za jedne i za druge“. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Župljani Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju hodočastili u Župu sv. Antuna Padovanskog u Gornja Močila

Katoličke vijesti

Papa primio skupinu migranata | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

AUDIO: Branko Jurić: Stvoritelj svih ne smije biti razlog za podjele već za jačanje bratstva i solidarnosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti