Velika porota optužila je katoličkog svećenika iz Tennesseeja za višestruko seksualno zlostavljanje
Svijet

Velika porota optužila je katoličkog svećenika iz Tennesseeja za višestruko seksualno zlostavljanje

Biskupija Nashville objavila je 9. veljače da je vlč. Juan Carlos Garcia, bivši suradnik župnika u katoličkoj crkvi Svetog Filipa u Franklinu, koji je zaređen za svećenika prije manje od četiri godine, optužen je od strane velike porote za višestruko seksualno zlostavljanje.

Velika porota okruga Williamson optužila je svećenika u jednoj točki kontinuiranog seksualnog zlostavljanja djeteta, jednoj točki za teško seksualno zlostavljanje, četiri točke seksualnog zlostavljanja od strane autoriteta i dvije točke seksualnog zlostavljanja.

Biskupija Nashville u siječnju je uklonila Garciu s njegove župne dužnosti i javne službe dok je policijska uprava Franklina istraživala izvješća o seksualnom zlostavljanju. Policija je započela istragu Garcie nakon što su predstavnici biskupije kontaktirali policijsku upravu kako bi dali informacije koje su dobili u vezi s navodnim nedoličnim ponašanjem.

Svećenik je zatvoren u zatvor okruga Williamson 9. veljače na temelju optužbi koje je izrekla velika porota. Od podneva 13. veljače ostao je u pritvoru.

Garcia, koji je zaređen za svećenika 2020., dodijeljen je svetom Filipu u srpnju 2022. Bio je pridruženi pastor u St. Rose of Lima u Murfreesborou od vremena svog ređenja do kada je dodijeljen svetom Filipu.

Početkom studenog službenici St. Philipa izvijestili su Ured za sigurno okruženje biskupije Nashville da je tinejdžer u župi prijavio neprimjereno dodirivanje u koje je umiješan Garcia.

Prema biskupijskim protokolima, predstavnici biskupije i St. Philipa odmah su podnijeli izvješće Odjelu za dječje usluge Tennesseeja.

Prema biskupijskoj politici sigurnog okoliša, biskupija je angažirala vanjskog istražitelja, koji je bivši agent FBI-a, da istraži izvješće.

“Odbor za reviziju biskupije Nashville odmah je sazvan kako bi procijenio informacije dostupne iz istrage i dao savjet biskupu”, stoji u izjavi od 9. veljače. “Sukladno preporuci Odbora za reviziju, otac Garcia je uklonjen iz aktivne službe. Nadalje, izvješće o istrazi i sve dostupne informacije dostavljene su policijskoj upravi Franklin na vlastitu inicijativu biskupije.

“Istraga se nastavlja uz punu suradnju biskupije i njezinih predstavnika, imajući na umu pravilan postupak za sve strane.”

Biskupija je ponovila da je svaka osoba koja opravdano sumnja da je došlo do seksualnog zlostavljanja djeteta po zakonu dužna prijaviti civilnim vlastima. Ako se sumnja na zlostavljanje odnosi na djelatnika ili volontera u službi ili župi, također treba podnijeti prijavu biskupijskom koordinatoru za sigurno okruženje.

Biskupija je pozvala sve koji imaju informacije o Garcii da kontaktiraju detektivku Andreu Clark u policijskoj postaji Franklin pozivom (615) 476-2809.

“Biskupija pruža pomoć žrtvama onima koji su možda bili izloženi zlostavljanju od strane nekoga u službama biskupije ili župe, bez obzira prije koliko se vremena zlostavljanje dogodilo”, stoji u priopćenju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Etiopski biskup: Molitva i pravda mogu izliječiti naše društvene podjele

Katoličke vijesti

Djeca – Budite ujedinjeni s Isusom: obilježavanje Svjetskog dana djeteta

Katoličke vijesti

Kolumbija: Sestre dominikanske misionarke ‘s nadom gledaju u budućnost’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti