Vatrogasci proslavili blagdan svog zaštitnika – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Vatrogasci proslavili blagdan svog zaštitnika – Sisačka biskupija

Vatrogasci s područja Sisačke biskupije svečano su u subotu, 4. svibnja proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Misno slavlje u bazilici sv. Kvirina predvodio je povjerenik za pastoral vatrogasaca i župnik iz Donje Kupčine Mladen Vidak. Slavlju su nazočili predstavnici brojnih društava predvođeni predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Siska Ivicom Šolajom.

Na početku, vlč. Vidak je čestitao okupljenima blagdan njihova zaštitnika te prenio pozdrave sisačkog biskupa Vlade Košića.

Zahvalivši vatrogascima na njihovoj požrtvovnosti koju svakodnevno iskazuju, Vidak je rekao kako je ovo slavlje prilika za zagovor sv. Florijanu da ih čuva na životnim putevima, a osobito u djelima ljubavi i pomaganja onima u nevolji.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje, propovjednik je naglasio važnost mira u srcu, koji je, kako je rekao, najveće bogatstvo koje pojedinac može imati. Potaknuo je okupljene i na molitvu za mir u cijelom svijetu, kako to i sam Krist poziva, jer mir je Božji dar. „Kristov mir ispunja čovjekovo srce jednom posebnom radošću i zadovoljstvom koje nevjernik nikada neće razumjeti. Evo, koliki sveci kroz povijest, s jedne strane su prolazili kroz križeve, muke i probleme, ali su imali mir u srcu i mirnu savjest. Nije li to najveće bogatstvo? Spomenimo se blaženoga Alojzija Stepinca koji je i u najtežim trenucima, kada je bio izložen strašnim pritiscima, rekao: Moja savjest je čista, nema mjesta mržnji. Sveti Florijan, naš današnji slavljenik, učinio je isto. Kada su se svi okomili na njega kada su mislili gotovo je, propao je, bit će izbrisan s lica zemlje vatrom, imao je mir u srcu. Taj mir u srcu i duši, mir u mislima je najvažniji. Također, nije li blagoslov imati mirne riječi, mirne ruke i mirna djela od Gospodina blagoslovljena? Za to molimo i vjerujemo i da će nas zagovor sv. Florijana, zagovor svetih naših i hrvatskih mučenika pratiti na našim životnim putovima. S jedne strane, da primimo nagradu za sve dobro što činimo, a s druge strane da uvijek imamo pogled prema nebesima, jer vječna nagrada nas čeka tek gore u kraljevstvu nebeskom“, zaključio je propovjednik.

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio i predsjednik Vatrogasne zajednice Šolaja zahvalivši vlč. Vidaku na brizi o vatrogascima. Misno slavlje animirao je na orguljama domaći župnik Robert Jakica.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup propovijedao na zlatnoj misi mons. Antuna Prpića – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Emaus župe sv. Kvirina u Šibensku biskupiju – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Župa Sela proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti