Vatikanska knjižnica dodijelit će NFT-ove donatorima u ‘eksperimentalnom projektu’
Europa

Vatikanska knjižnica dodijelit će NFT-ove donatorima u ‘eksperimentalnom projektu’

Vijesti iz Rima, 17. lipnja 2024. / 11:00

Vatikanska knjižnica objavila je u ponedjeljak da će proširiti svoju upotrebu Web3 tehnologija dodjeljivanjem neprenosivih NFT-ova (nezamjenjivih tokena) pristašama zbirki rukopisa.

Za sada se projekt, koji se smatra “eksperimentalnim”, odnosi samo na talijanske donatore Vatikanske apostolske knjižnice. Ispitivanje je prvi put pokrenuto u Japanu u veljači 2023.

Prema knjižnici, koja čuva otprilike 180.000 rukopisa i više od 1,5 milijuna tiskanih knjiga, Talijani koji podijele o NFT projektu na svojim računima društvenih medija do 16. srpnja dobit će “Srebrni NFT” putem kojeg mogu pristupiti posebnoj zbirci visokih -rezolucija slika 15 rukopisa knjižnice.

Umjesto toga, financijski podupiratelji projekta dobit će “Gold NFT” koji im daje pristup slikama visoke rezolucije svih 21 rukopisa u posebnoj zbirci.

Vatikan je sklopio partnerstvo s japanskom multinacionalnom tvrtkom NTT DATA kako bi proširio “mrežnu zajednicu Vatikanske knjižnice povezivanjem kulturne ustanove s njezinim pristašama putem Web3 tehnologije”, navodi se u priopćenju za tisak Vatikanske knjižnice od 17. lipnja.

Budućnost projekta, rekao je Vatikan, mogla bi uključivati ​​mogućnost posjeta knjižnici kroz imerzivna iskustva proširene stvarnosti (XR), poput proširene ili virtualne stvarnosti.

“Vjerujem da naša baština zahtijeva posebnu pozornost i predanost usmjerenu prema očuvanju i promicanju”, rekao je ovog tjedna salezijanac otac Mauro Mantovani, prefekt Vatikanske apostolske knjižnice.

“NTT DATA,” nastavio je, “odigrao je važnu ulogu u podržavanju misije Vatikanske knjižnice da svoje jedinstvene zbirke učini dostupnima javnosti, bez obzira na podrijetlo, kulturu, vjeru, politiku ili ideologiju, istodobno njegujući znanstveno istraživanje i razvoj. ”

Papinska knjižnica, u svom sadašnjem obliku, datira iz 14. stoljeća, iako postoje dokazi da je Katolička crkva imala knjižnicu i arhiv već od 300. godine.

Projekt Web3 nastavlja nastojanja papinske knjižnice da drevne dokumente učini dostupnijima javnosti.

Vatikan je 2020. pokrenuo novu web stranicu knjižnice s poboljšanim funkcijama pretraživanja i lakšim pristupom digitalnim reprodukcijama digitaliziranih rukopisa, inventara, arhivske građe, kovanica, medalja i inkunabula, što su knjige tiskane u Europi prije 16. stoljeća.

Prema svojoj internetskoj stranici, Vatikanska knjižnica “čuva više od 180 000 rukopisa (uključujući arhivske jedinice), 1 600 000 tiskanih knjiga, oko 9 000 inkunabula, preko 300 000 kovanica i medalja, više od 150 000 grafika, tisuće crteža i gravura i preko 200 000 fotografija.”

Apostolska knjižnica nalazi se u Vatikanu u zgradi koja datira iz kasnog 16. stoljeća.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Zahvaljujmo Gospodinu za naše prijatelje

Katoličke vijesti

Pronađite sve najnovije vijesti o rusiji | euronews

Katoličke vijesti

Papa Franjo uočio je optometrista u posjetu Rimu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti