Vatikan objavljuje detalje posjeta pape Franje Veneciji 28. travnja
Kršćanski život

Vatikan objavljuje detalje posjeta pape Franje Veneciji 28. travnja

Planirani posjet pape Franje Veneciji uključivat će misu na poznatom gradskom Trgu svetog Marka, susret s mladima iz nadbiskupije i susret sa zatvorenicama u zatvoru na otoku gdje je Vatikan postavio svoj paviljon za veliku međunarodnu izložba suvremene umjetnosti.

Papa će do i iz Venecije otputovati 28. travnja helikopterom s državnog heliodroma Vatikanskog grada, a brodom će se kretati po venecijanskoj laguni, prema detaljima koje je Vatikan objavio 25. ožujka.

Jednodnevni izlet započet će ranojutarnjim posjetom ženskom zatvoru Giudecca na otoku Giudecca, južno od povijesnog središta Venecije. Tamo će se obratiti i susresti sa zatvorskim službenicima, osobljem i osobno pozdraviti oko 80 žena koje su ondje zatočene.

Papa će zatim posjetiti zatvorsku kapelu gdje će ga dočekati kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje i kustos paviljona Svete Stolice za umjetničku izložbu Venecijanskog bijenala. Papa će održati govor i pozdraviti lokalne dužnosnike i umjetnike čija će djela biti izložena.

Otputovat će brodom od otoka Giudecca do bazilike Svete Marije od Zdravlja, crkve iz 17. stoljeća izgrađene u čast Mariji, zazivajući njezinu zaštitu i zagovor za kraj razorne kuge koja je ubila gotovo jednu trećinu stanovništva u 1630-ih. Papa će se susresti s mladima i održati govor.

U pratnji izaslanstva mladih, Franjo će se zatim uputiti na Markov trg prelaskom tzv. “mosta čamaca”, plutajućeg pontonskog mosta koji se sastoji od međusobno povezanih čamaca i tradicionalnog venecijanskog načina privremenog spajanja suprotnih obala.

Tradicionalno, 170 metara duga plutajuća konstrukcija gradi se svake godine 21. studenoga, na blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije, omogućujući vjernicima da prijeđu Canal Grande od Trga sv. Marka do bazilike; tradicija je započela kao zahvala za izbavljenje od kuge.

Papa će pozdraviti dužnosnike lokalnih vlasti, slaviti misu i moliti Regina Coeli u podne na Trgu sv.

Privatno će posjetiti baziliku svetog Marka i pokloniti se svečevim relikvijama prije nego što ode brodom do helidroma mornaričkog koledža kako bi se vratio u Vatikan do 2:30 tog poslijepodneva.

Bit će to prvi put da jedan papa posjeti Venecijanski bijenale na kojem Sveta Stolica ima paviljon od 2013. godine.

Ovogodišnji paviljon nalazi se u zatvoru Giudecca, nekadašnjem starom samostanu, a posvećen je temi ljudskih prava i onima koji žive na rubu društva, “gdje naše oči rijetko završe”, rekao je dikasterij. stoji u priopćenju za javnost 8. veljače.

Događaj traje od 20. travnja do 24. studenoga s naslovom “S mojim očima”, nadahnut papinim inzistiranjem da ljudi izađu izvan svoje zone komfora i obrate pozornost na stvarnosti koje se zanemaruju i često izostavljaju iz kulturnih rasprava, rečeno je .

U paviljonu će biti izložena djela međunarodnih umjetnika, uključujući pokojnu Coritu Kent, pop umjetnicu i bivšu američku članicu Sestara Bezgrešnog Srca, te američku glumicu Zoë Saldaña-Perego i njezinog supruga, talijanskog filmskog redatelja i umjetnika Marca Perego-Saldaña .

Franjina posljednja putovanja u Italiju bila su 2022. godine kada je posjetio Materu na završetku 27. nacionalnog euharistijskog kongresa, Asiz na događaju “Ekonomija Francesca” i L’Aquilu na otvaranje svetih vrata bazilike.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jednaki u dostojanstvu i poslanju » Tekstovi

Katoličke vijesti

Umjetnik pokušava rekreirati Marijino lice pomoću platna i umjetne inteligencije, zašto katolici cijene djevičanstvo i više sjajnih poveznica!

Katoličke vijesti

Katoličke škole u Torontu dopuštaju zastavu ponosa, odbijaju zastavu za život

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti