Vatikan najavljuje da će se sljedeća sinoda održati od 2. do 27. listopada
Kršćanski život

Vatikan najavljuje da će se sljedeća sinoda održati od 2. do 27. listopada

Druga skupština Biskupske sinode o sinodalnosti održat će se od 2. do 27. listopada, a prethodit će joj nekoliko formalnih studija kojima će koordinirati glavno tajništvo Sinode u suradnji s raznim uredima Rimske kurije.

Vatikan je objavio datume sabora 17. veljače, dajući do znanja da nije prihvaćena želja nekih članova Sinode da manje vremena provode u Rimu. Jesenskoj skupštini prethodit će povlačenje članova od 30. rujna do listopada. 1, priopćio je Vatikan.

A kao odgovor na službeni poziv članova prve skupštine Sinode, papa Franjo pristao je na osnivanje “studijskih skupina koje će sinodskom metodom pokrenuti dubinsko proučavanje nekih od tema koje su se pojavile. “

U kirografu, ili kratkom papinskom dokumentu, objavljenom 17. veljače, Papa je rekao da će se “ove studijske skupine uspostaviti međusobnim dogovorom između nadležnih dikasterija Rimske kurije i Generalnog tajništva Sinode, kojemu je povjerena koordinacija .”

Međutim, u papinoj noti nisu navedene teme koje treba proučavati niti članovi skupina. Sinodski ured rekao je kako se nada da će odobrene skupine i njihovi članovi biti objavljeni do sredine ožujka.

Franjina bilješka usredotočila se na obvezu ureda Rimske kurije da surađuju sa sinodom budući da su oba tijela, iako različita, uspostavljena “da u sinodskom duhu promiču međusobne odnose biskupa i partikularnih Crkava kojima predsjedaju , međusobno i u zajedništvu s rimskim biskupom.”

U svom sintetskom izvješću na kraju prve sinodske skupštine, članovi su glasali za traženje od Franje nekoliko studija prije skupštine 2024., uključujući o “terminološkom i konceptualnom razumijevanju pojma i prakse same sinodalnosti”; i drugu studiju o “kanonskim implikacijama sinodalnosti”, koju je provelo “interkontinentalno posebno povjerenstvo teoloških i kanonskih stručnjaka”.

Članovi Sinode također su pozvali na daljnje teološko proučavanje stalnog đakonata i rekli da “teološko i pastoralno istraživanje o pristupu žena đakonatu treba nastaviti, uzimajući u obzir rezultate povjerenstava koje je posebno uspostavio Sveti Otac, i već poduzeta teološka, ​​povijesna i egzegetska istraživanja.”

“Ako je moguće”, rekli su članovi, “rezultate ovog istraživanja treba prezentirati na sljedećoj sjednici skupštine.”

Na zahtjev Ženske međunarodne zajednice generalnih poglavarica, Franjo je osnovao povjerenstvo za proučavanje povijesnog identiteta i uloge žena đakonica. Povjerenstvo je djelovalo od 2016. do 2019. godine, a Papa je o tome podnio izvješće generalnim poglavarima, ali ono nije javno objavljeno. Drugo povjerenstvo osnovao je 2020. nakon Biskupske sinode za Amazoniju; njegovi rezultati također nisu objavljeni.

Skupština Sinode o sinodalnosti također je rekla: “Vjerujemo da je došlo vrijeme za reviziju dokumenta iz 1978.Mutuae Relationes,’ o odnosima između biskupa i redovnika u Crkvi. Predlažemo da se ova revizija dovrši na sinodalni način, konzultirajući sve uključene.”

U nekoliko navrata nakon svog izbora 2013., Franjo je rekao da je od dikasterija za redovništvo zatražio reviziju “Mutuae Relationes,” skup smjernica izdanih zajedno s tadašnjom Kongregacijom za biskupe 1978. kako bi se biskupima i redovnicima pružile smjernice u njihovom odnosu. Papa Franjo je rekao da je norme potrebno revidirati kako bi se osiguralo da se redovnici ne tretiraju samo kao zaposlenici ili ljudski resursi za biskupije i osigurati da autonomija redova ne dovede do djelovanja u sukobu s lokalnom crkvom.

Sinodska skupština također je pozvala na “temeljitu reviziju formacije za zaređenu službu s obzirom na misijsku i sinodsku dimenziju Crkve”. Članovi Skupštine rekli su da to uključuje “preispitivanje”Ratio Fundamentalis‘ koji određuje kako je formacija strukturirana.”

Ratio Fundamentalis“ je posljednji put ažuriran krajem 2016. i daje smjernice za pripremu muškaraca za svećeništvo latinskog obreda i osiguravanje njihovog kontinuiranog obrazovanja, obuke i podrške.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

St. Thomas More i St. John Fisher potrebni su sada više nego ikada

Katoličke vijesti

Svetkovina Navještenja: ‘Anđeo se Gospodnji oglasio Mariji’

Katoličke vijesti

Gledajte prema unutra kako biste riješili rat, glad, nepravdu, kaže papa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti