Vatikan ekskomunicira Viganòa zbog raskola
Europa

Vatikan ekskomunicira Viganòa zbog raskola

Vijesti iz Rima, 5. srpnja 2024. / 09:35

Vatikan je službeno ekskomunicirao nadbiskupa Carla Maria Viganòa, objavio je u petak Dikasterij za nauk vjere.

Viganò je proglašen krivim za kanonski zločin ili delikt raskolili odbijanje podvrgavanja papi ili zajedništvu Crkve, na završetku vatikanskog izvansudskog kaznenog procesa 4. srpnja.

Vatikanski ured za doktrinu objavio je “latae sententiae” ekskomunikacija (automatsko izopćenje) 5. srpnja, citirajući Viganòove “javne izjave koje očituju njegovo odbijanje da prizna i pokori se vrhovnom papi, njegovo odbacivanje zajedništva s članovima Crkve koji su mu podložni, te legitimitet i magistralni autoritet Drugoga Vatikana. Vijeće.”

Bivši papinski nuncij u Sjedinjenim Državama sada je ekskomuniciran, što je najozbiljnija kazna koju krštena osoba može dobiti, a koja se sastoji u stavljanju izvan zajedništva vjernika Katoličke crkve i uskraćivanju pristupa sakramentima.

Presuda dolazi nakon Viganòa oglušio se na poziv Vatikana pojaviti se pred Dikasterijem za nauk vjere kako bi se suočio s optužbama za raskol prošlog tjedna.

Bivši vatikanski diplomat — koji je osvojio naslovnice 2018 navodeći da su visoki dužnosnici Crkve zataškavali zloporabe koje je počinio bivši kardinal Theodore McCarrick — od tada je više puta odbacio autoritet pape Franje i nazvao na njega da podnese ostavku.

U dugotrajnom izjava podijeljen na društvenim medijima 28. lipnja, Viganò je optužio papu Franju za “herezu i raskol” zbog njegove promocija cjepiva protiv COVID-19 i njegovo nadgledanje Dogovor Vatikana i Kine iz 2018 o imenovanju biskupa.

Također je rekao da nema “nikakva razloga smatrati se odvojenim od zajedništva sa svetom Crkvom i papinstvom, kojemu sam uvijek služio sa sinovskom odanošću i vjernošću”.

“Tvrdim da su pogreške i krivovjerja kojima [Francis] pridržavao se prije, za vrijeme i nakon njegova izbora, zajedno s namjerom koju je imao u svom očitom prihvaćanju papinstva, čine njegovo uzdizanje na prijestolje ništavnim”, napisao je Viganò.

Viganò, koji se godinama skrivao, objavio je na društvenim mrežama 20. lipnja da je pozvan u Rim da odgovoriti na formalne optužbe za raskol.

Konkretne optužbe protiv Viganòa, prema dokumentu koji je sam objavio, uključivale su davanje javnih izjava koje navodno niječu temeljne elemente potrebne za održavanje zajedništva s Katoličkom crkvom. To je uključivalo poricanje legitimiteta pape Franje kao zakonitog pape i izravno odbacivanje Drugog vatikanskog sabora.

Odgovarajući na optužbe, Viganò je u izjavi od 21. lipnja rekao da Vatikanu nije poslao nikakve materijale u svoju obranu, napominjući da ne priznaje ovlasti Dikasterija za nauk vjere “niti njegova prefekta. , niti osobe koja ga je imenovala.”

Viganòovo izopćenje može ukinuti samo Apostolska Stolica.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

EU izbori: Pobjednici i gubitnici u Bruxellesu i diljem Europe

Katoličke vijesti

Više od 200.000 djece moglo je biti zlostavljano u španjolskim crkvama

Katoličke vijesti

Harrisona Butkera uz podršku biskupa Kansas Cityja, istaknutih katolika usred govorne reakcije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti