Usred protesta poljoprivrednika i poremećaja, njemački biskup poziva na dijalog
Svijet

Usred protesta poljoprivrednika i poremećaja prometa, njemački biskup poziva na dijalog

Vijesti CNA, 8. siječnja 2024. / 13:45

Dok su poljoprivrednici u ponedjeljak započeli jednotjedne prosvjede, uzrokujući opsežne poremećaje na autocestama i drugim cestama u Njemačkoj, predsjednik Njemačke biskupske konferencije uputio je poziv na jedinstvo i mir u ozračju rastućih društvenih nemira.

“U vremenima izazova i promjena, ključno je da stojimo zajedno i premostimo naše razlike kroz dijalog i međusobno razumijevanje”, rekao je biskup Georg Bätzing, za CNA Deutsch CNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku.

Komentari predsjednika Biskupske konferencije došli su prije navale rastućeg nezadovoljstva u Njemačkoj, dok se vladajuća koalicija pod kancelarom Olafom Scholzom suočava sa sve manjom potporom usred stagnirajućeg gospodarstva.

Prema izjavi iz Udruženja poljoprivrednika Njemačke, od 8. do 12. siječnja diljem Njemačke će se održati „tjedan akcije“, tijekom kojeg će poljoprivreda i transportna industrija zajedno demonstrirati pod motom „Previše je previše! Sada je vrijeme da prestanete!” Velike demonstracije planirane su za 15. siječnja u Berlinu, glavnom gradu Njemačke.

Bätzing, biskup Limburga, pozvao je 8. prosinca na jedinstvo: “Naša je zajednička dužnost osigurati pravednu i održivu budućnost, dok čvrsto odbacujemo nasilje i radikalizam”, naglasio je.

Bätzingov poziv na jedinstvo dolazi dok se Njemačka bori s rastućim podjelama. Vicekancelar Robert Habeck iz Zelenih sugerirao je da bi prosvjede mogli iskoristiti “ekstremisti”, njemački državnih medija izvijestio je nakon što su prosvjednici prošlog tjedna odbili pristajanje trajekta koji je prevozio političara Zelenih.

Unatoč takvoj retorici, najavljeni su daljnji prosvjedi, a njemački željeznički sustav očekuje velike poremećaje jer se sindikat strojovođa sprema za štrajk kasnije ovog tjedna.

To znači da će se automobili i vlakovi koji prevoze milijune putnika diljem najmnogoljudnije europske nacije ovog tjedna vjerojatno suočiti s velikim prekidima.

Prosvjedi poljoprivrednika potaknuli su vladu da odustane od nekih planiranih rezova poljoprivrednih subvencija, posebice za poljoprivredni dizel. Međutim, to nije uspjelo ugušiti nemire u Njemačkoj, koji odražavaju širi obrazac poljoprivrednog i socijalnog nezadovoljstva diljem Europe.

Posljednjih mjeseci poljoprivrednici u Nizozemskoj i drugim zemljama na sličan su način izašli na ulice prosvjedujući protiv različitih vladinih politika koje se smatraju štetnima za njihov život. Ti se prosvjedi često tiču ​​ekoloških propisa, trgovinskih sporazuma i poljoprivrednih subvencija.

Bätzing je u ponedjeljak apelirao na miroljubiva rješenja: “Pristupimo jedni drugima i zajedno pronađimo rješenja koja služe dobru svih. Ne smijemo dopustiti da nepovjerenje i ljutnja prevladaju.”

“Umjesto toga, ojačani vjerom, trebamo krenuti putem mira i suradnje”, pozvao je biskup.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo imenovao je oca Jamesa Ruggierija biskupom Portlanda, Maine

Katoličke vijesti

UNICEF upozorava na “vrlo visok” rizik od gladi u Gazi

Katoličke vijesti

Papa Franjo: ‘Bog nam je uvijek blizu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti