„Usamljenost“ u središtu Papine teme za IV. svjetski dan baka, djedova i starijih osoba
Biskupska konferencija

„Usamljenost“ u središtu Papine teme za IV. svjetski dan baka, djedova i starijih osoba

Papa Franjo objavio je temu poruke za ovogodišnji Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba pod naslovom: „Ne odbaci me u starosti mojoj“, piše Vatican News.

U nedjelju, 28. srpnja, katolici diljem svijeta bit će pozvani da odvoje vrijeme za razmišljanje o velikoj baštini i mudrosti koju su im prenijeli njihovi bake, djedovi i starije osobe.

U pripremi za 4. svjetski dan baka, djedova i starijih osoba, Dikasterij za laike, obitelj i život objavio je temu za 2024. godinu.

Sveti je Otac izabrao temu: „Ne odbaci me u starosti mojoj“ (usp. Psalam 71,9).

Prema priopćenju Dikasterija, time se želi skrenuti pozornost na činjenicu da je, nažalost, usamljenost gorka sudbina u životu mnogih starijih osoba, te su često žrtve kulture bacanja.

Njegujući karizme baka, djedova i starijih osoba i njihov doprinos životu Crkve, Svjetski dan nastoji poduprijeti nastojanja svake crkvene zajednice u stvaranju veza među generacijama i borbi protiv usamljenosti, u svijesti da – kako kaže u Svetom pismu – „Nije dobro čovjeku biti sam“ (Post 2,18)”, stoji u priopćenju.

Samoća i nježnost kršćanske zajednice

Prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell izrazio je zahvalnost Papi što je istaknuo usamljenost koju podnose mnoge starije osobe.

Suočene s tom stvarnošću, rekao je, obitelji i crkvena zajednica pozvane su prednjačiti u promicanju kulture susreta, stvarati prostore za dijeljenje, slušanje, pružanje podrške i ljubavi jer tako ljubav prema Evanđelju postaje konkretna.

Usamljenost je, istaknuo je kardinal, neizostavno stanje ljudskog života, ali i poziv da se za utjehu obratimo Bogu Ocu.

Kao kršćane, rekao je, Svjetski dan posvećen bakama, djedovima i starijim osobama poziva nas da ostavimo po strani našu kulturu bacanja i pokažemo nježnost i brižnu pažnju prema najosjetljivijim članovima naših zajednica.

Molitvena priprava za Jubilej

Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba 2024. održava se u Godini molitve koju je papa Franjo odredio da pomogne katolicima u pripremi za Jubilej 2025. godine.

Papa je ustanovio da se Svjetski dan održava svake godine, četvrte nedjelje u srpnju, u blizini liturgijske svetkovine sv. Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mostar: Dan posvećenoga života | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Održani Studijski duhovno-teološko-pastoralni dani u Visokom

Katoličke vijesti

U Zadru održana tribina o umjetnoj inteligenciji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti