‘Usamljenost’ u središtu Papine teme za 4. Dan baka i djedova
Papa

‘Usamljenost’ u središtu Papine teme za 4. Dan baka i djedova

Papa Franjo objavio je temu svoje poruke za Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba 2024.: “Nemoj me odbaciti u starosti”.

Autor: Devin Watkins

U nedjelju, 28. srpnja, katolici diljem svijeta bit će pozvani da odvoje vrijeme za razmišljanje o velikoj baštini i mudrosti koju su prenijeli njihovi bake i djedovi i starije osobe.

U sklopu priprema za 4th Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba, Dikasterij za laike, obitelj i život objavio je temu za ponavljanje 2024. godine.

Papa je izabrao temu: “Ne odbaci me u starosti mojoj” (usp. Psalam 71,9).

Prema priopćenju za tisak Dikasterija, njime se želi “skrenuti pozornost na činjenicu da je, nažalost, usamljenost gorka sudbina u životu mnogih starijih osoba, tako često žrtava kulture bacanja”.

Papa Franjo će se u svojoj poruci osloniti na stih iz 71. psalma koji opisuje molbu starije osobe koja razmišlja o priči o svom prijateljstvu s Bogom.

“Njegujući karizme baka i djedova i starijih osoba i njihov doprinos životu Crkve, Svjetski dan nastoji poduprijeti nastojanja svake crkvene zajednice u stvaranju veza među generacijama i borbi protiv usamljenosti, u svijesti da – kako kaže Sveto pismo – “Nije dobro čovjeku biti sam” (Post 2,18)”, stoji u priopćenju.

Samoća i nježnost kršćanske zajednice

Kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, izrazio je zahvalnost Papi što je istaknuo usamljenost koju podnose mnoge starije osobe.

“Suočene s ovom stvarnošću”, rekao je, “obitelji i crkvena zajednica pozvane su prednjačiti u promicanju kulture susreta, stvarati prostore za dijeljenje, slušanje, pružanje podrške i naklonosti: dakle, ljubav prema evanđelju postaje konkretan.”

Samoća je, priznao je kardinal prefekt, nezaobilazno stanje ljudskog života, ali i poziv da se za utjehu obrati Bogu Ocu.

Kao kršćane, rekao je, Svjetski dan posvećen djedovima, bakama i starijim osobama poziva nas da ostavimo po strani našu kulturu bacanja i pokažemo “nježnost i nježnu pažnju” prema najosjetljivijim članovima naših zajednica.

Molitvena priprava za Jubilej

Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba 2024. godine održava se u Godini molitve koju je papa Franjo pozvao da pomogne katolicima u pripremi za jubilej 2025. godine.

Papa je ustanovio da se Svjetski dan 2021. održava četvrte nedjelje u srpnju, u blizini liturgijske svetkovine sv. Joakim i Ana, Isusovi djed i baka.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa predvodi misu u Veneciji, poziva na uključenost i gostoprimstvo – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se sa starijim svećenicima u rimskoj župi – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa zahvaljuje mreži za borbu protiv trgovine ljudima koju vode sestre za 15 godina rada

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti