Upoznajte suvremenog ‘đavoljeg odvjetnika’ u procesu kanonizacije
Europa

Upoznajte suvremenog ‘đavoljeg odvjetnika’ u procesu kanonizacije

Djelatnici ACI Prensa, 26. svibnja 2024. / 07:00 sati

Monsinjor Alberto Royo Mejía promicatelj je vjere u Dikasteriju za kauze svetaca. Njegova sadašnja funkcija zapravo je ista ona koju je prije u kanonizacijskim procesima obnašao takozvani “đavolji odvjetnik”.

Kada i zašto je ovo ime promijenjeno? Tko je zapravo “đavolji odvjetnik”?

ACI Prensa, CNA-ov partner za vijesti na španjolskom jeziku, mogao je u Rimu razgovarati s Royom, koji ima doktorat iz kanonskog prava i svećenik je biskupije Getafe u Španjolskoj, gdje je bio sudski vikar, biskupski delegat za kauze svetaca i župnik župe Gospe od Uznesenja u gradu Parla, južno od Madrida.

Podrijetlo pojma

Royo je za ACI Prensa objasnio da je naziv “đavolji odvjetnik” zapravo popularna oznaka, budući da Siksto V nije uspostavio ovu funkciju koristeći ovaj izraz, već “nazvan je tako jer je morao biti ‘loš momak u filmu’ nakon svega.” Uloga “đavoljeg odvjetnika”, sada promicatelja vjere, jest pismeno pripremiti sve moguće argumente protiv kanonizacije pojedinca.

“U parničnom ili kaznenom postupku to bi bilo ono što manje-više poznajemo kao tužitelj: onaj koji mora tragati za istinom na poseban način, jer ovdje jedino što tražimo je istina, kao i u svakom postupa, kao i u svakoj istrazi”, naglasio je.

Španjolski svećenik tako je definirao procese kanonizacije kao “istragu” čiji je cilj “raspoznati volju Božju o kandidatima za oltare”.

Svećenik je objasnio da je u ovom razlučivanju „bitno da netko pomogne u traženju istine, jer ponekad zbog pretjerane naklonosti, odanosti, rastresenosti ili drugih vrsta razloga, [candidate] može biti prikazano na neprikladan način, jer nedostaje istraživačka ili povijesna dokumentacija.” A to je zato što “svi ljudi imaju nedostatke; nema sveca koji nema nedostataka.”

Kako bi ovi “nedostaci” izašli na vidjelo i bili istraženi, neophodan je “promicatelj vjere”, drevni “đavolji odvjetnik” čija se figura “pojavila kada je Siksto V. uspostavio Rimsku kuriju”, rekao je.

Međutim, španjolski svećenik je rekao da se “danas više ne naziva ‘đavoljim odvjetnikom’ nego ‘prelatom teologom’. I dalje se naziva promicateljem vjere, ali popularna oznaka više nije đavolji odvjetnik – iako je ideja ista.”

Evolucija procesa kanonizacije

Godine 1984. papa Ivan Pavao II. uveo je niz reformi kako bi olakšao proces kanonizacije i uskladio sustav s modernim vremenima.

Prema promicatelju vjere, to je učinjeno “prirodnom evolucijom procesa”, jer je tijekom stoljeća “proces postajao sve legalniji, a unatoč tome, vidjela se potreba da se učini i povijesnim, budući da bio je vrlo sličan procesu poništenja braka ili bilo kojem drugom procesu u Crkvi.”

“Zapravo,” primijetio je, “stoljećima posao koji relatori obavljaju danas [which is a new figure that John Paul II established]obavili su revizori Rote, s kojom je između procesa kanonizacije i procesa Rimske Rote [a tribunal] bila je vrlo mala razlika.”

Royo je nadalje objasnio da se s razvojem povijesnih znanosti uočila potreba da se pronikne u povijesni kontekst uzroka.

“Dosta je utjecao i razvoj psiholoških znanosti. Psihologija sluge Božjega, kandidata za oltare, utječe na čovjeka… o tome se prije nije vodilo računa”, objasnio je svećenik.

Zbog toga je “u igru ​​ušao niz figura koje su danas, na primjer, relatori”, rekao je.

“Relator je međufigura između biskupijske faze, materijala koji stiže u Rim i studija koje provodi promicatelj vjere.”

“Vrlo vrijedan rad relatora je priprema uzroka”, nastavio je. “Oni već vide poteškoće, probleme i ono što također treba istaknuti kod svakog Božjeg sluge.”

Prema Royou, relatori “sustave posao i, kad dođe do promicatelja vjere, a time i do teoloških savjetnika, stvar je već vrlo pročišćena i vrlo pripremljena”.

“Ovo je uvelike ubrzalo uzroke”, istaknuo je, budući da je bez te figure proces “bio poput vrlo tijesnog lijevka” u kojem su uzroci “zapeli… jer je samo promicatelj vjere bio zadužen za njihovo proučavanje. svi.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Almudena Martínez-Bordiú

Almudena Martínez-Bordiú je dopisnica iz Rima za ACI Prensa i EWTN.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Guverner Kansasa stavio veto na zakone o zabrani promjene spola za maloljetnice, prisilni pobačaj

Katoličke vijesti

Religiozne žene pomažu pokrenuti program za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, ‘stvoriti kulturu skrbi’

Katoličke vijesti

Papa Franjo na Pedesetnicu: Djelovanje Duha Svetoga u nama je snažno

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti