UN zabrinut zbog nepostojanja povoljnog okruženja za izbore u Južnom Sudanu u prosincu 2024.
Svijet

UN zabrinut zbog nepostojanja povoljnog okruženja za izbore u Južnom Sudanu u prosincu 2024.

Dok se Južni Sudan priprema za svoje prve nacionalne izbore u prosincu 2024., postoji značajna zabrinutost.

Paul Samasumo – Vatikan.

Izvješće Ujedinjenih naroda kaže da postoji značajna zabrinutost ne samo zbog stanja ljudskih prava u zemlji, već i zbog nepostojanja kritičnih uvjeta za održavanje slobodnih, poštenih, sigurnih i vjerodostojnih izbora te nepostojanja poticajnog okruženja za građanske društvo.

Potreba za pažljivom navigacijom od strane vođa

Na kraju svog dvanaestog posjeta Južnom Sudanu, od 12. do 17. veljače 2024., Komisija Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Južnom Sudanu rekla je da čelnici te zemlje moraju pažljivo pratiti završetak političke tranzicije u zemlji kako bi se postigao trajan mir i spriječilo nasilje i teška kršenja ljudskih prava.

Prema riječima Yasmina Sooke, predsjedavajućeg Komisije, istrage Komisije pokazale su da postoje procesi u okviru Revitaliziranog sporazuma iz 2018. koji tek trebaju biti dovršeni.

“Uspostava jedinstvene nacionalne vojske i procesa tranzicijske pravde za suočavanje s prošlošću i temeljnim uzrocima sukoba je neizostavna.” Ove ključne prekretnice tek treba dovršiti, rekli su stručnjaci UN-a.

Izbjegavajte povratak u sukob

Odredbe Revitaliziranog sporazuma o rješavanju sukoba u Južnom Sudanu (RARCSS) iz 2018., uz posredovanje Međuvladinog tijela za razvoj (IGAD) i Afričke unije (AU), bile su kamen temeljac za održivi mir i zaštitu ljudskih prava. Nije jasno što će se dogoditi sada kada su neke od ključnih odredbi potrebnih za mirne izbore i suživot građana sigurno izostavljene. Komisija za prava sugerira da je međunarodna kontrola tranzicije Južnog Sudana i dalje ključna.

“Naše istrage su otkrile da se nasilje i teška kršenja ljudskih prava nastavljaju nekažnjeno, a žene i djeca su glavna meta ovih zločina. Kritični sigurnosni aranžmani i neovisni pravosudni sustav podržan ustavnim procesima predviđenim Revitaliziranim sporazumom ključni su za izbjegavanje povratka sukoba nakon izbora”, stoji u izvješću.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

11 citata svetaca o ljubavi i odnosima

Katoličke vijesti

Nacionalni molitveni doručak okuplja političare ‘u Isusovom duhu’

Katoličke vijesti

Nova aplikacija Mississippija ‘MAMA’ povezuje mame s pomoći koja im je potrebna

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti