Umjetnost kao skok vjere: umjetnik iz Kansasa dao otkaz kako bi slikao murale kako bi revitalizirao župu
Svijet

Umjetnost kao skok vjere: umjetnik iz Kansasa dao otkaz kako bi slikao murale kako bi revitalizirao župu

Osoblje CNA, 22. veljače 2024. / 07:00 ujutro

Jedna umjetnica iz Kansasa revitalizira svoju župu slikajući dva triptiha visoka 15 stopa silaska Duha Svetoga i prikazanja Isusa sa župljanima kao subjektima.

Nedavno dovršeni murali s tri ploče Mattie Karr bit će postavljeni u župi Svetog imena Isusovog u Kansas Cityju, Kansas.

Karr je studirala ilustraciju na Sveučilištu u Kansasu, ali je ostavila svoje snove o filmskom stvaralaštvu kako bi nakon škole prešla u sigurniju korporativnu ulogu. Ali kad je otac Anthony Oulette, pastor Holy Namea, otkrio da je Karr umjetnik, rekao joj je za svoju ideju za župu.

“Odveo me u crkvu i bio je kao dobro, imam tu ideju; Imam gomilu ideja za renoviranje crkve”, prisjetio se Karr. “I rekao mi je da će s lijeve strane biti Pedesetnica i sveti Mihael na vrhu i Marija u sredini, a onda će s desne strane biti sveti Josip koji predstavlja Isusa u Hramu s Gabrielom na vrhu. Želio je da oponašaju prekrasne vitraje koje mi imamo.”

Karr je prihvatila narudžbu zidnih slika 2020., au rujnu 2022. napustila je svoj stalni posao i započela svoju karijeru u sakralnoj umjetnosti, počevši s narudžbom Svetog imena. Oulette je organizirao prikupljanje sredstava i napravio ploče za umjetnost u svojoj garaži.

Dva triptiha Pedesetnice i Prikazanja Isusova u hramu Mattie Karr u župi Svetog imena u Kansas Cityju, Kansas.  Zasluge: Fotografija ljubaznošću Mattie Karr
Dva triptiha Pedesetnice i Prikazanja Isusova u hramu Mattie Karr u župi Svetog imena u Kansas Cityju, Kansas. Zasluge: Fotografija ljubaznošću Mattie Karr

“Sjećam se da sam doveo do toga, taj glas u mojoj glavi, kao ‘što ako Bog uopće nije stvaran.’ Bilo je ludo”, rekla je. “Jako volim Isusa i znam da je on stvaran, ali stvarno je bilo to iskušenje poput toga da ćeš cijeli svoj život i svoju karijeru i svoju sigurnost, sigurnost, novac temeljiti na ovoj osobi za koju misliš da je živ i stvaran je — kao što ako Bog uopće nije stvaran?”

Ali skok vjere polako se počeo dokazivati.

Kad su Karr trebale vizualne reference za figure u umjetnosti, ona i Oulette odlučile su zamoliti župljane da volontiraju. Obje su imale na umu istu župljanku za Mariju: Leticiju DeCaigny.

Kad je Karr fotografirala župljane u kostimima za referencu, otkrila je da postoji dublja veza s DeCaignyjem.

DeCaigny i njezin suprug izgubili su osmogodišnjeg sina nakon petogodišnje borbe s rakom.

“Rekla je: ‘Sina smo izgubili od raka prije otprilike 10 godina, pa znam kako je hodati s bolesnim sinom. Osjećam se vrlo blisko s Mary i ovo je potvrda da me vidi i da je sa mnom’, prisjetio se Karr DeCaignyjevih riječi. “Došla je s mužem; i njezin suprug je u tome kao učenik… i on je bio samo u suzama, i to je bilo vrlo dirljivo.”

To je utjecalo na Karrov pogled na projekt.

“Ovaj projekt stvarno nije moj: tako sam se osjećala u svom srcu,” prisjetila se. “Sudjelujem u ovome, slikam i skupljam modele, ali ovo je puno veće od mene. Jer to nikako nisam mogao znati, jednostavno sam je izabrao jer mi se svidjela njezina kosa. Nisam znao da je njezina priča doista povezana s Mary. I tako je to bio veliki dar, mislim za nju, ali i za mene.”

“To nije samo umjetničko djelo”, nastavila je, “već je to nešto što će doista utjecati na ljude koji će biti uključeni u to i na ljude koji će ga vidjeti, nadamo se mnogo godina.”

Digitalna narudžba iz 2023. Mattie Karr.  Digitalna slika temelji se na Zahariji 2:5,
Digitalna narudžba iz 2023. Mattie Karr. Digitalna slika temelji se na Zahariji 2:5, “Jer ja ću joj biti zid ognjeni unaokolo i bit ću slava usred njega.” Slika simbolizira da je svatko tko je kršten pomazan svećenik za proroka i kralja, s ogrtačem koji simbolizira svećenika, sandalama za proroka i prstenom i krunom za kralja. Poza podsjeća na nekoga tko je napravio “slijepi korak vjere”. Zasluge: ljubaznošću Mattie Karr

Scene koje je Oulette izabrala znače nešto posebno za župu, objasnio je Karr.

“Gospodin ima tako jedinstvene stvari za reći svima nama,” rekla je. “Moja je župa, na primjer, jako vođena Duhom Svetim. Ne znam bih li je nazvao karizmatičnom župom samu po sebi, ali mi volimo Duha Svetoga, pa je imati scenu Pedesetnice jako važno za našu župu. I onda je naše ime Presveto Ime Isusovo, pa tako i drugo [triptych] je prizor Isusa na dan njegovog obrezivanja, kada će primiti svoje sveto ime.”

Karrov prikaz prikazanja Isusa prikazuje Josipa kako drži Isusa pred svećenikom, kada mu je predstavljeno njegovo sveto ime, s Josipovim precima okupljenima u pozadini, držeći svijeće. Arkanđeo Gabrijel gleda scenu odozgo, držeći svjetiljku nad plavom scenom obasjanom svijećama.

“I tako bi se ove slike mogle replicirati u nekoj drugoj župi, ali ne znam bi li imale isti učinak,” rekla je. “Duh Sveti ima nešto tako jedinstveno za svaku zajednicu, za svaku osobu, jer nas tako dobro poznaje.”

Triptisi Duhova i Svetog imena trebali bi biti postavljeni u Svetom imenu do Uskrsa ili Duhova, rekao je Karr, napominjući da se veliki dio posla temelji na volonterima.

Na pitanje o važnosti umjetnosti, Karr je ispričao o intimnom učinku koji ljepota može imati.

“[Art] stvarno pomaže izvući ljude iz očaja i depresije,” rekao je Karr. “Prvi ću vam reći da me ljepota izvukla iz vlastite depresije.”

Karr se prisjeća trenutka kada je slikala prikazanje Isusa u Hramu.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Čak i s ovim triptihom, slikao sam malog Isusa u vrijeme koje mi nije baš išlo, i samo sam ga gledao u oči i gledao njegovo lice, bilo je kao da komunicira sa mnom, kao da sam vodio ovaj razgovor s njim,” rekla je. “I jednostavno se probilo na način koji zapravo ne mogu objasniti.”

Katolička umjetnica murala Mattie Karr na djelu.  Umjetnica iz Kansasa dala je otkaz kako bi revitalizirala svoju župu naslikavši dva triptiha visoka 15 stopa silaska Duha Svetoga i prikazanja Isusa sa župljanima kao subjektima.  Zasluge: ljubaznošću Mattie Karr
Katolička umjetnica murala Mattie Karr na djelu. Umjetnica iz Kansasa dala je otkaz kako bi revitalizirala svoju župu naslikavši dva triptiha visoka 15 stopa silaska Duha Svetoga i prikazanja Isusa sa župljanima kao subjektima. Zasluge: ljubaznošću Mattie Karr

Na pitanje o vlastitom putu vjere, Karr je podijelila ulogu ljepote i umjetnosti u njemu.

“Uvijek sam želio ići u avanturu za Boga”, rekao je Karr. “Ovo je bilo nešto što je stvarno bila moja želja od malih nogu. Sjećam se da smo kao obitelj čitali ‘Kronike iz Narnije’ i da mi je tata objašnjavao kako je Aslan bio poput Boga i Isusa i kako postoje sve te analogije. Mislim da sam duboko u sebi jednostavno znao da ću, ako kažem da Bogu, biti u prekrasnoj avanturi poput Narnije.”

Narudžba “Defenses Down”, Mattie Karr, ulje na platnu, 2023. Autor: Mattie Karr

“A život je očito težak”, nastavila je. “Nije uvijek bila ovakva avantura i upao sam u neke prilično mračne trenutke… na koledžu, [I] imao neku prilično mračnu depresiju. Ali Bog, spasio me na stvaran, osoban i dubok način kroz te trenutke depresije.”

Nakon iskustva da se netko molio nad njom, Karr je rekla da je njezin rad u službama iscjeljivanja i umjetnosti pomogao ojačati njezinu vjeru.

“Ja to zovem svojom grobnom godinom. Bilo je jedno ljeto, 2018., kada sam upravo bio mrtav; Samo sam se osjećala depresivno i mrzila sam Boga i nisam razumjela — a on se činio daleko od mene,” rekla je. “Nisam proživljavao ovu avanturu koju sam mislio da hoću, samo sam se cijelo vrijeme osjećao posramljeno i nesigurno i nisam mislio da me itko stvarno voli iako su rekli da me voli — samo depresija, zapravo. I došao je do mene na stvarno snažan način kroz nekoga tko se molio nada mnom.”

Kroz to iskustvo, Karr se više uključila u službe iscjeljivanja i kaže da je od tada “stvarno [has known] da je Isus stvarno dobar, da me voli i da želi biti u svakom dijelu mog života.”

“Ali mislim da je to stvarno odigralo ulogu iu mojoj umjetnosti, jer mislim da umjetnost može imati stvarno važnu ulogu u liječenju; jer su naše rane tako mračne i ružne i često puta mislimo da smo mračni i ružni, pa se maskiramo i pokušavamo stvoriti te lažne identitete i ta lažna sebe kako bismo se osjećali bolje,” rekla je. “Ali ljepota ima taj način da samo osvijetli to i bude ranjiva i dođe do srži problema.”

Gospin nalog za razrješivanje čvorova.  Slika Mattie Karr.  Zasluge: Mattie Karr
Gospin nalog za razrješivanje čvorova. Slika Mattie Karr. Zasluge: Mattie Karr

Karr kaže da je važno da se crkve razlikuju od ostalih zgrada.

“Ne želim da moja crkva izgleda samo kao još jedna dvorana za povlačenje ili škola ili tako nešto. Želim da izgleda drugačije jer je crkva drugačija; jer misa je drugačija; Misa je nadnaravna”, nastavila je. „Mi komuniciramo s Bogom; primamo Boga u svoja tijela, pa bi trebalo izgledati drugačije.”

“Katolička crkva je bila vodeća u umjetnosti i mislim da više nismo vodeći u umjetnosti”, rekla je. “Ljudi stvaraju prekrasnu umjetnost u Hollywoodu i videoigrama. A naše crkve… toliko nam toga nedostaje, to je ono što vidim. Dakle, ako želimo biti katolički umjetnici, moramo biti izvrsni. Moramo težiti izvrsnosti.”

“Ako želite da vaš prostor bude lijep, morate ulagati u njega”, rekao je Karr.

“Potrebna nam je umjetnost u našim crkvama kako bismo povukli ljude na viši nivo i prepoznali kada dođete u crkvu, to je drugačije od bilo kojeg drugog mjesta gdje ćete biti”, rekla je.

Umjetnost je sada Karrov posao s punim radnim vremenom. Prima narudžbe za crkve i pojedince, prodaje svoje grafike web stranica, te slika vjenčanja uživo. Karr dijeli ažuriranja projekta za triptih Svetog imena na svojim društvenim mrežama.

Katolička umjetnica murala Mattie Karr na djelu.  Umjetnica iz Kansasa dala je otkaz kako bi revitalizirala svoju župu naslikavši dva triptiha visoka 15 stopa silaska Duha Svetoga i prikazanja Isusa sa župljanima kao subjektima.  Ljubaznošću Mattie Karr
Katolička umjetnica murala Mattie Karr na djelu. Umjetnica iz Kansasa dala je otkaz kako bi revitalizirala svoju župu naslikavši dva triptiha visoka 15 stopa silaska Duha Svetoga i prikazanja Isusa sa župljanima kao subjektima. Ljubaznošću Mattie Karr

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica Katoličke novinske agencije i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Rim će biti domaćin 7. Dana katakombi, prilike za razmišljanje o prvim kršćanima

Katoličke vijesti

Haitijski biskup Dumas ozlijeđen u eksploziji

Katoličke vijesti

Vrhovni sud Alabame presudio je da su zamrznuti embriji djeca prema zakonu o nezakonitoj smrti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti