Ukopani zemni ostatci pok. Josipa Čuturića
Biskupska konferencija

Ukopani zemni ostatci pok. Josipa Čuturića

Na mjesnom katoličkom groblju „Gradac“ koje se nalazi u župi Sv. Josipa u Zenici u ponedjeljak, 17. lipnja 2024. ukopani su zemni ostatci pok. Josipa Čuturića, oca mons. Željka Čuturića, generalnog vikara u Vojnom ordinarijatu u BiH i župnika u Tarčinu, objavila je nedjelja.ba.

Misu zadušnicu služio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji s 20-ak svećenika među kojima su bili pokojnikov sin mons. Željko te župnik domaćin vlč. Davor Topić.

Riječi sućuti uz kratak životopis prije sv. mise izrekao je župnik Topić, a mons. Vukšić je u svojoj propovijedi tumačeći evanđeoski odlomak podsjetio kako se Isusov sud na kraju vremena ogleda u ljudskoj dobroti. Podijelio je priču koju je ispričao mudar čovjek, a koja se tiče ljudskoga života. U njoj je naglasio kako svatko može stjecati tri vrste blaga: materijalna sredstva, odnosi s bližnjima te dobra djela. Kazao je kako materijalna dobra, kojima mnogi pridaju najviše pažnje, pri odlasku s ovoga svijeta prva napuštaju čovjeka te uglavnom nemaju nikakvo značenje u prelasku s ovoga na onaj svijet. Druga vrsta blaga koju čine poznanici, obitelj, rodbina i prijatelji su puno važniji te oni redovito doprate pojedinca do groba, puste suzu žalosti, izustiti molitvu i prepustiti ga Božjem milosrđu. „Jedino blago, jedini naš pravi prijatelj – naša dobra djela poći će s nama s ovoga svijeta na drugi svijet. I taj prijatelj i to blago koje stječemo za vrijeme ovozemaljskog života jedini je ključ koji otvara vrata raja i jedini omogućuje da se stvarno kao sluge, dobre i vjerne, milosrdnoga Gospodina nastanimo i zauvijek živimo u vječnosti“, poručio je propovjednik te je na kraju izrazio nadu da će se i pokojnik po svojim dobrim djelima naći u kraljevstvu nebeskom.

Na kraju sv. mise vrhbosanski nadbiskup uz izraze sućuti obitelji pok. Josipa isto tako je zaželio sretan Kurban Bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti, susjedima obitelji Čuturić, ali i pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH koji su došli na ukop.

Poslije zadušnice sprovodne obrede predvodio je župnik Topić.

Inače, pokojni Josip rođen je 7. prosinca 1938. U kršćanskom braku sa suprugom Ljubicom, koja je preminula 2012., dobio je petero djece, kćerke: Željku i Luciju te sinove: mons. Željka, Brunu i Pjera. Umro je 15. lipnja u 86. godini života. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočasnici s Petrićevca i Kotor Varoši na putu prema Podmilačju

Katoličke vijesti

Nastavljeni »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«

Katoličke vijesti

Najavljen Papin posjet Veneciji u travnju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti