Uganda: Biskup Odoki izražava zahvalnost Svetoj Stolici za potporu Arui.
Svijet

Uganda: Biskup Odoki izražava zahvalnost Svetoj Stolici za potporu Arui.

Biskup biskupije Arua u sjeverozapadnoj Ugandi, Sabino Ochan Odoki, izrazio je zahvalnost Svetoj Stolici za pruženu potporu kako bi se olakšala dobrobit izbjeglica koje su se sklonile unutar njegove biskupije.

Fra Isaac Ojok – Uganda.

Govoreći u ekskluzivnom intervjuu za Vatikanske vijesti ovog je tjedna biskup Sabino rekao kako je sretan što je Sveta Stolica, preko Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, podržala biskupiju određenim sredstvima namijenjenim zbrinjavanju izbjeglica.

Premda nije mogao otkriti vrstu potpore koju je dobio, biskup Odoki je rekao kako je presretan što je Sveta Stolica sada priznala biskupiju Arua za njezinu pastoralnu skrb za izbjeglice.

Vikarijat za izbjeglice i migrante

Zbog pastoralne potrebe, izvijestio je biskup Sabino Vatikanske vijesti da je biskupija Arua osnovala vikarijat za izbjeglice i migrante i da je imenovao o. Felixa Dranija da nadgleda razne pastoralne agente i kongregacije koje rade na proširenju pastoralne skrbi na izbjeglice.

Biskup je do sada primio pastoralne djelatnike iz nekoliko međunarodnih i lokalnih kongregacija. Kongregacije nude skrb i usluge u različitim sektorima, kao što su obrazovanje, zdravstvo i kateheza, uključujući savjetovanje u zonama za smještaj izbjeglica unutar Biskupije.

Potrebno je više pastoralnih agenata

Dolaskom nekih pastoralnih agenata koji su svećenici i redovnice iz drugih zemalja, biskup Odoki uputio je novi poziv lokalnim i međunarodnim redovničkim kongregacijama da dođu u njegovu biskupiju i pomognu u pastoralnoj i duhovnoj skrbi za izbjeglice.

Ranije prošle godine, biskup Odoki otkrio je da je Caritas Arua, uz potporu i suradnju s drugim partnerima kao što su Caritas Njemačke, Belgije, Danske i Caritas Italiana, davao sadnice i druge usluge pomoći izbjeglicama kako bi podržao i poboljšao njihov život usred nedostatka sredstava iz međunarodne agencije za pomoć.

Dodao je da se Biskupiji Arua kasnije pridružila Jesuit Relief Services-JRS s jedinstvenim programom osposobljavanja kateheta i drugih pastoralnih djelatnika koji služe u izbjegličkim naseljima i kampovima diljem Biskupije.

Milijun izbjeglica u biskupiji Arua

U sjeverozapadnoj Ugandi, biskupija Arua dijeli dugu granicu s Južnim Sudanom i Demokratskom Republikom Kongo na zapadu. Biskupija Arua ugošćuje oko milijun i pedeset tisuća izbjeglica.

Vlada Ugande i agencije UN-a također daju svoj doprinos zbrinjavanju izbjeglica u biskupiji Arua i drugim dijelovima zemlje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Šri Lanka: Potraga nacije za dostojanstvom i budućnošću – Vatican News

Katoličke vijesti

Bivši gay aktivist: Fiducia Suppicans šteti onima koji se ‘bore za nevinost’

Katoličke vijesti

Delegacija islamskih učenjaka toplo je dočekana u Asizu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti