U Žminju održan 32. božićni koncert
Porečka i Pulska biskupija

U Žminju održan 32. božićni koncert

O svetkovini Bogojavljenja, u popodnevnim satima, u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila održan je 32. po redu božićni koncert u neprekinutom nizu. U godinama pandemije tradicija božićnog koncerta u Žminju održana je, zahvaljujući suvremenim tehnologijama, virtualno, pa je tako koncerte 2020. i 2021. moguće u danas pogledati na YouTube kanalu Župe Žminj.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, kako je župnik Jordan Rovis pojasnio u svom obraćanju nakon uvodne pjesme. Ove je godine prihod koncerta namijenjen za potrebite u župi, s posebnim naglaskom na sedmeročlanu obitelj Magdić koja je doselila u Žminj s otoka Raba, a koja je uslijed požara nedavno ostala bez svog prebivališta. Župa Žminj privremeno ih smjestila u kuću koja se nalazi uz crkvu Kraljice Mira u selu Pamići.

Ove su godine uz župni zbor posebno nastupili i članovi grupe mladih te najmlađi, a kao i prošle godine gostovala je Ženska klapa „Agata“ iz Kanfanara te solistica Marija Meden.

Koncertu je, uz brojne okupljene žitelje Žminja i okolnih mjesta, nazočio i porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan te načelnik Općine Žminj Željko Plavčić. Program je izvrsnom spretnošću vodila mlada talentirana voditeljica Lucija Jelenić.

Župni zbor je otvorio koncert pjesmom „Adeste fideles“, uslijedile su pjesme „Molitva“, „Božićna sreća“ i „Sad sretan budi“ pod ravnanjem dirigentica Aleksandre Orbanić i Anđele Damjanić, uz orguljsku pratnju Nele Božac. Tri najmlađa člana zbora, uzrasta nižih razreda osnovne škole, dojmljivo su otpjevali pjesmu „Božić je judi“, čiji je tekst u originalu pisan na kvarnerskoj čakavštini, a za ovu je prigodu skladno dijelom prilagođen žminjskom govoru.

Skupina mladih potom je, izmjenjujući se u pratnji na klaviru, otpjevala pjesme „Samo nek ljubav kraljuje“, „Halleluyah“ te „Oj, Djetešce moje drago“.

U nastavku je dvije pjesme izvela solistica Marija Meden, a potom su nastupile članice Klape „Agata“ iz Kanfanara.

Posljednji glazbeni blok ispunio je ponovno župni zbor pjesmama „Radujte se narodi“, „Tiha noć“, „U se vrijeme godišta“ na žminjskom napjevu te „Narodi nam se“.  Sve je zaokruženo prigodnom pjesmom „Tri kralja jahahu“.

Voditeljica programa je potom pozvala voditelja zbora, Milana Galanta, da se obrati okupljenima. Uz prigodne zahvale na poseban je način izrekao poticaj svima okupljenima da se priključe radu župnoga zbora te tako iskuse kako je biti među izvođačima.

Uslijedilo je uručenje priznanja, kako mladima kao poticaj, tako i dugogodišnjim pjevačima. Mladi su dobili sliku sv. Cecilije, zaštitnice pjevača, na čijoj se poleđini nalazi molitva sv. Ceciliji. Od mladih priznanje za doprinos sviranjem primile su Anika Kmet, Sara Bernobić i Ema Orbanić. Iz najmlađeg uzrasta sliku sv. Cecilije dobili su Ana Kuhar, Marina Pučić, Lorna Križanac, Petra Galant i Aleks Kmet. Priznanje je primio i mladi tenor Karlo Zohil.

Potom su uručena priznanja onima sa malo dužim pjevačkim stažom, Romano Otočan primio je priznanje za 35 godina sudjelovanja u radu župnoga zbora, a Massimilijana Križanac za čak 75 godina kontinuiranog pjevanja u župnome zboru.

No, nakon uručenja priznanja pjevačima, voditelja zbora Milana Galanta iznenadili su voditeljica i župnik uručivši mu Zahvalnicu za dugogodišnji doprinos vođenju Župnoga zbora sv. Mihovila.

Program je zaokružen zajedničkom izvedbom pjesme „U se vrijeme godišta“.

Dugogodišnja neprekinuta tradicija, izuzetna kvaliteta izvedbi, značajno sudjelovanje mladih i najmlađih kako u pjevanju tako i u sviranju, humanitarni karakter manifestacije, svečana, a istovremeno topla obiteljska atmosfera koje je vladala tim programom u trajanju od sedamdesetak minuta najbolji je pokazatelj da Župa Žminj, sa svojevrsnom okosnicom u župnome zboru, ima jednu izuzetno društveno zdravu vjerničku jezgru i eklatantan je primjer da tradicionalne sredine manjih mjesta središnje Istre itekako mogu biti pokretačka snaga u prenošenju vjere s generacija na generacije. Uostalom, u prilog tome govori i činjenica da je žminjski je kraj u posljednjih šezdesetak godina dao iznadprosječno veliki broj svećeničkih i redovničkih zvanja.

G. Krizman

Link za video virtualnih koncerata 2020. i 2021. :

na poveznicama 2020 – https://youtu.be/BFiJZkSbuhY?si=06Q5wAtCtFFb7Nrt

i 2021 – https://youtu.be/FVx5jQpspQ0?si=IhzgcRHnj8Qm7pFG .

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Milovan predvodio misu u crkvi bl. Bulešića

Katoličke vijesti

Vodnjan: Započela trodnevnica uoči svetkovine sv. Blaža

Katoličke vijesti

Mnoštvo korizmenih događanja u Istri

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti