U Širokom Brijegu predstavljanje zbirke fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića
Biskupska konferencija BiH

U Širokom Brijegu predstavljanje zbirke fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu 28. prosinca održat će se predstavljanje nove zbirke poema fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića, najavljuje portal Jabuka.

Fra Goran Azinović predstavlja zbirku poema “Siromah iz Porcijunkule”, a istovremeno se otvara i izložba ilustracija Vilima Parića koja će trajati do 23. siječnja 2024. godine.

Program započinje 28. prosinca u 19:00 sati.

Vilim Parić slika bojama neba i vode, “kupajući” sve prizore božanskim bijelim svjetlom, a smeđu kao simbol stabilnosti ponavlja u Franjinom habitu, dok će komplementarne zelena i crvena bljesnuti kada bude potrebno dodatno razigrati prirodu i pojačati umjetničku strast.

Prilagođavajući se izvrsno tehnici akvarela nastaju 33 rada inspirirana životom sv. Franje i stihovima fra Gorana Azinovića. U većini radova dominiraju velike plohe plavetnila, nastale u kontroliranom razlijevanjem boja, ali i njezinom slučajnom kretanju, ovisno o teksturi papira i gustoći nanesenog pigmenta.

Akvarel je tehnika u kojoj se ne može kontrolirati svaki dio slikarskog procesa, on traži igru, slučajnost, intuiciju, potiče meditaciju i kao takav odgovara karakteru sv. Franje, napisao je između ostaloga o izložbi Tomislav Ćavar.

Vilim Parić rođen je 10. svibnja 1987. u Travniku. Srednju školu završio je u Čitluku 2006. godine, a 2011. magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, u klasi profesora Ante Kajinića. Do sada je imao šesnaest samostalnih izložbi i oko šezdeset skupnih. Član je ULUBIH-a i DHLU-a u FBiH. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i simpozija.

Autor je likovnih rješenja za dvadeset i jednu poštansku marku HP Mostar te dobitnik stručne nagrade za slikarstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti 2010. godine.

Dobitnik je prve nagrade na natječajnoj izložbi “Različitost i uključenost” u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg 2020. godine, a radovi mu se nalaze u brojnim privatnim i javnim umjetničkim zbirkama. (kta/jabuka.tv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hollerich: Ako treba birati između nesavršene EU ili njenog nepostojanja, uvijek ću izabrati Europsku uniju

Katoličke vijesti

Biskup Bertram Meier: Ne podređivati politiku vojnoj moći

Katoličke vijesti

VIDEO: Amorose najavljuju svoj novi album ‘Dobrotom Božjom’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti