U katedrali svetog Jakova biskup Rogić predvodio misu zahvalnicu.
Šibenska biskupija

U katedrali svetog Jakova biskup Rogić predvodio misu zahvalnicu.

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na Silvestrovo i na blagdan Svete obitelji u nedjelju 31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim “Tebe Boga hvalimo” vjernici su zahvalili Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj biskupiji u 2023. godini.

Kad je Bog čovjeka stvarao, stvara ga kao muško i žensko, na svoju sliku, da bude odraz Božjega bića. U čemu je taj odraz najuzvišeniji, gdje je čovjek najbliže Božjem biću? Po tome što ima razum. Po tome što ima slobodnu volju i može birati. Po tome što može raditi i tako nove oblike ostvarivati. Ali najviše je odraz Božjega bića jer je stvoren za vječnost, a ne za prolaznost. I na tom putu do vječnosti njegovo je dostojanstvo Bog uzdigao tako visoko, da ga je po daru spolnosti, po tome što je stvoren kao muško i žensko, da se iz ljubavi muža i žene rodi novi život, novo biće uzdigao na razinu sustvoritelja. Suradnika u stvaranju novog života. Što se s time može mjeriti? Svemirski brod?Nosač aviona, neboder, nuklearna centrala, automobil na struju i ne znam kakvo dostignuće uma i tehnike, ljudskih sposobnosti da gospodari stvorenim svijetom, ne može se mjeriti sa rađanjem novog života, bića kojega prije nije bilo. Života koji se rodio, novog djelića vječnosti koji je ostvaren u ljudskom biću, čovjeku, slici Božjoj, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako svijet u kojem živimo sve češće i sve bolnije zanemaruje ljudsko dostojanstvo, obezvrjeđuje ljudski život, odbacuje Božji naum s čovjekom, a onda i Boga samoga pa se zato usudi na svaku moguću manipulaciju, iskrivljivanje, poništavanje čovjeka, osobito onog slabog, bolesnog, malenog i nezaštičenog. Ako odbacimo ovaj temelj ljudskog dostojanstva, na slici Božjoj i naumu Božjem s čovjekom, onda čovjek gubi svoje dostojanstvo jer ga više nema na čemu utemeljiti.

Ova sveta misa ujedno je i misa zahvalnica za proteklu godinu, koju smo u cijelosti posvetili krepošću zahvalnosti Bogu za 725. godina naše Šibenske biskupije. Valja dragom Bogu zahvaliti što smo ju proživjeli u miru i što nas nisu snašle velike vremenske nepogode. Ne smijemo zaboraviti zahvaliti na toliko toga dobrog i lijepog što svaki dan od Boga primamo: dobrota i milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro“, poručio je biskup Rogić.

Na ovoj svetoj misi spominjemo važnije događanja u našoj biskupiji. Svaka služena sveta misa po našim crkvama razlog je naše zahvalnosti što smo mogli Boga slaviti u slobodi, što su se svi planovi obilježavanja Godine zahvalnosti ostvarili. Bili smo domaćini: susreta biskupijskih misijskih animatora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, godišnje trajne formacije djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj (500 sudionika), dva susreta Zlatne harfe u crkvi sv. Frane. međunarodnom susretu katoličkih univerziteta što je organiziralo HKS iz Zagreba, posebni gosti su bili Ukrajinsko sveučilište i bogoslovi u KŠC, međunarodnom susretu mreže mladih po pitanju bioetike i vjerničkih pristupa toj tematici u KŠC.

Biskup je iskazo posebu radost za devet obitelji koje su u ovoj godini krstili neki peto a neki šesto dijete. Ukazo je i na cijeli niz događanja vezanih uz Godinu zahvalnosti. Proslavili smo svete krizme po svim župama, blagdan Cvjetnice, Tijelova, spomen službenice Božje Majke Klare, sv. Mihovila, sv. Nikolu Tavelića, Uskrsne i Božićne blagdane, župne patrone, kazo je biskup.

Naglasio je kako pogled unaprijed zahtjeva vjeru u Božja dobročinstva. Iz nevolja možemo izaći Božjom pomoću koju ćemo u poniznosti srca moliti. A to je ono najvažnije da se Bogu vratimo i dušu spasimo za vječnost. Krepost zahvalnosti na tom putu puno će nam pomoći. Zahvalnost je vrlina koja nam jasnije daje vidjeti Božju naklonost, daje prepoznati darove koje nismo zaslužili a primili smo ih. Godinu pred nama prozvat ćemo Godinom molitve i pozvati sve vjernike da se ujedinimo svaki mjesec oko jedne molitvene nakane. Na taj način kanimo se pripremati s cijelom Crkvom za Svetu godinu, veliki Jubilej 2025. godina od Isusova rođenja, zaključio je biskup Rogić.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Katoličke vijesti

VIDEO: YouTube premijera dokumentarnog filma “Hodočašće vjernika Šibenke biskupije u Rim (8.-14. 10.2023.)”.

Katoličke vijesti

Team building članova Odbora HBK-a za mlade

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti