U Gromiljaku održana duhovna obnova za zdravstvene djelatnike i one koji se brinu za bolesnike
Biskupska konferencija

U Gromiljaku održana duhovna obnova za zdravstvene djelatnike i one koji se brinu za bolesnike

U duhovnom centru u kući „Navještenja“ u Gromiljaku, 24. veljače 2024. održana je duhovna obnova za zdravstvene djelatnike i one koji se brinu za bolesnike. Na duhovnu obnovu, koju su organizirale sestre Služavke Maloga Isusa, odazvalo se trideset i devet zdravstvenih djelatnika iz Viteza, Sarajeva, Fojnice, Novog Travnika, Brnjaka, Kiseljaka i Gromiljaka.

Obnovu je predvodio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. dr. Dubravko Turalija. Na samom početku, u ime sestara, okupljenim sudionicima dobrodošlicu je izrazila s. Marinela Zeko, koja je posebno zahvalila prof. Dubravku što se rado odazvao da predvodi ovu duhovnu obnovu.

U prigodnom izlaganju vlč. Dubravko govorio je nazočnima na zadanu temu „Vjera snaga koja ozdravlja“. Predavač je na Isusovom primjeru iz evanđelja, koje govori o ozdravljenju bolesne žene i uskrišenje Jairove kćeri (MK, 5, 21,-43.), jasno i razumljivo ukazao na nezamjenjivu i nenadomjestivu moć i ulogu vjere. „Vjeruješ li da te mogu ozdraviti? Bilo je Gospodinovo pitanje u susretima i komunikaciji s raznim bolesnicima i opterećenima. ‘Da’ Gospodine ‘vjerujem’. Bio je presudan odgovor i prijelomni trenutak da su mnogi zadobili zdravlje duše i tijela“, kazao je, između ostaloga, vlč. Turalija koji je naglasio činjenicu da su tjelesno i duševno zdravlje usko povezani i uvijek se isprepleću u ljudskom životu te je stoga na cijeni cjelovito liječenje čovjeka kao i potreba za liječenjem tijela i duše. Potaknuo je okupljene da, poput Isusova, ne odustaju od bolesnika te da im budu nada. „Isus nas potiče da učimo od njega. Ljudi koji se brinu o bolesnicima uvijek su u pokretu. Taj osjećaj treba izgraditi u sebi. Učimo od Isusa. Isus opaža, okreče se, primjećuje, ohrabruje i daruje vrijeme. Okrenuti se prema čovjeku , pozabaviti se čovjekom to je ljubav prema čovječanstvu. Da bi se dogodilo čudo svi trebamo imati isti cilj. U tišini se događaju čudesa“, neke su od poticajnih misli predvoditelja koji je naglasio nazočnima da su pozvani na služenje na radnom mjestu kao zdravstveni djelatnici te svjedočenje Kristove prisutnost u ovom svijetu. „Što više nasljedujemo Krista, tu smo bliži ljudima. Ne možemo biti Božji bez čovjekoljublja“, kazao je prof. Turalija okupljenima koji su potom učestvovali u diskusiji i postavljali pitanja.

Program duhovne obnove sačinjavalo je prigodno predavanje, diskusija, euharistijsko klanjanje i na kraju sveta misa. Euharistijsko klanjanje animirala je u poslijepodnevnim satima u kućnoj kapelici s. Marinela. Na raspolaganju za svetu ispovijed bio je vlč. Vlado Vrebac, ravnatelj Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu te gromiljački župnik vlč. Marko Mikić. Obnova je završila svetom misu koju je slavio vlč. Vlado. U svojoj homiliji istaknuo je da „uvijek treba imati na umu kako je kršćansko pomaganje ljudima u potrebi naša žrtva, znak i test ljubavi prema Bogu i ljudima (…) Onaj tko uroni u Boga taj uči i pomagati ljudima. Važno je dobro naučiti gledati, vidjeti i djelovati“.

Organizatori i sudionici obnove izrazili su svoje zadovoljstvo duhovnom obnovom izrazivši potrebu na sličnim okupljanjem i ubuduće jer „vrijeme i stil svakodnevnog života i rada potiču da se barem u prigodnom trenutku razmišlja o najvažnijim vrijednostima“. (kta/m.z.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sirija: Kardinal Zenari “90% stanovništva živi ispod praga siromaštva”

Katoličke vijesti

Žepče: Održan 19. provincijalni sabor Hrvatske salezijanske provincije

Katoličke vijesti

Papa: Svjedočite mladima da je ljubav “zauvijek” moguća

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti