U donjoj bazilici u Asizu restaurirana freska s najpoznatijim portretom sv. Franje
Biskupska konferencija

U donjoj bazilici u Asizu restaurirana freska s najpoznatijim portretom sv. Franje

Konferencija za novinare povodom predstavljanja i otkrivanja freske Majke Božje na prijestolju s Djetetom, anđelima i sv. Franjom, koju je slikar Cimabue naslikao u 13. stoljeću, u donjoj bazilici sv. Franje Asiškoga održana je u Svetom samostanu u Asizu, u petak 16. veljače 2024., po završetku restauratorskih radova.

Zahvat na freski, poznatoj i kao Veličanstvenost Asiza (La Maestà di Assisi), napravljen je prvi put nakon 1973. godine. Radove je izveo Tecnireco d. o. o. pod vodstvom Sergia Fusettija, zahvaljujući automobilskoj kući „Ferrari“. Projekt je započet u siječnju 2023. godine i završen za godinu dana.

Prvo Cimabuevo (Cenni di Pepo) djelo u asiškoj bazilici, ujedno najstariji poznati prikaz sv. Franje, ostvareno je između 1285. i 1290. godine. Smješteno je na desnoj strani sjevernog transepta donje bazilike. Predmnijeva se da je lik sv. Franje jedan od najvjernijih svečevih portreta, jer je, prema predaji, nastao na temelju uputa onih koji su ga osobno poznavali.

Freska je usko povezana s molitvenim životom bazilike

Na konferenciji su detaljno predstavljene faze obnove. O duhovnoj vrijednosti freske govorio je stručnjak za umjetničku baštinu bazilike sv. Franje Elvio Lunghi. Očuvanje tog remek-djela posebno je na srcu braći Svetog samostana i čuvarima groba sv. Franje, jer je usko povezano s molitvenim životom bazilike.

Na kraju konferencije sudionici su i uživo razgledali obnovljenu fresku, objavljeno je na stranici Svetog samostana.

Sv. Franjo i danas je izvor dubokih provokacija

Kustos Svetog samostana fra Marco Moroni, OFM Conv., istaknuo je da za franjevce i sve štovatelje Asiškog Siromaška taj prikaz nije samo umjetničko djelo, nego, prvenstveno, podsjetnik visoke simboličke vrijednosti na lik i vrline samoga svetog Franje.

Istaknuo je i značaj obnove s obzirom na to da je u tijeku proslava franjevačkih obljetnica koja će završiti 2026. proslavom 800. godišnjice svečeva preminuća.

„To nas nužno vraća njegovoj povijesnoj ličnosti koja i danas pokazuje iznimnu aktualnost i nastavlja biti izvor dubokih provokacija za svakoga od nas, za Crkvu, za cijeli svijet“, rekao je fra Marco.

Konzervatorski radovi

U okviru obnove provedena su brojna istraživanja različitim neinvazivnim tehnikama i instrumentima radi analize stanja freske i materijala korištenih u prethodnim restauracijama. Odlučeno je da se konzervacija napravi, uklanjajući sve prethodne restauracije. Intervencija je slijedila model Središnjeg restauratorskog zavoda iz 1973. s manje invazivnim pristupom, koji je nastojao pojačati umjetnikov doprinos te se usredotočio i na učvršćivanje zidne žbuke.

Opsežno održavanje

Konzervacija Cimabuove freske dio je šireg projekta održavanja i konzervatorskih intervencija na baštini bazilike sv. Franje Asiškoga. Nužnost za očuvanjem se povećala nakon seizmičkih pojava posljednjih desetljeća i uslijed rizika od mogućih novih potresa.

Tako počinje sljedeći zahvat – obnova kapele svetog Stjepana koju su oslikali Dono Doni i Giacomo Giorgetti, objavio je Vatican News prenosi IKA. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Nemojte popustiti logici zahtjeva i rata

Katoličke vijesti

Biskup Komarica predvodio zahvalno Euharistijsko slavlje na kraju obavljanja službe banjolučkog biskupa

Katoličke vijesti

Papa o ratu u Ukrajini: Nemojte se sramiti pregovarati

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti