U Beogradu započela pobožnost 13 utoraka sv. Anti
Biskupska konferencija

U Beogradu započela pobožnost 13 utoraka sv. Anti

Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Ante u Beogradu, u utorak 19. ožujka 2024. na svetkovinu sv. Josipa, započela je tradicionalna pobožnost 13 utoraka sv. Anti. Misno slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Tomislav Šanko uz koncelebraciju gvardijana samostana i župnika župe sv. Ante preč. fra Ilije Alandžaka, kancelara Beogradske nadbiskupije preč. Ivana Poleta, ekonoma i vikara samostana fra Benedikta Vujice i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

„Kada te je Bog na nešto pozvao, onda ti daje dovoljno milosti da to možeš izvršiti, i to smo vidjeli posebno u svetom Josipu“, rekao je fra Tomislav, koji je svoju propovijed započeo upravo razmišljajući o ovom svecu.

Fra Tomislav je također progovorio pravednosti, usporedivši ljudsku pravednost sa pravednošću pismoznanaca i farizeja. Kazao je dalje da je ljudska pravednost „često bazirana samo na materijalnoj, opipljivoj stvarnosti i stalnom uspoređivanju – koliko je ko za koga učinio, dok sam Bog od čovjeka želi nešto sasvim drugačije, jer je pravednost u Božjim očima drugačije percipirana“. „Božja pravednost nije koliko ti meni, toliko ja tebi. Pravedan čovjek je onaj koji ne radi samo ono što treba, nego želi napraviti to tako da u tome dadne samoga sebe, da u tome dadne samu ljubav. Jednog dana kada me Bog pozove, neće me pitati da li sam činio velika djela – ja mislim da to Njemu nije bitno – ali će me pitati da li sam u tome što sam radio dao cijeloga sebe, svoje srce“, rekao je provincijal fra Tomislav.

U trećem dijelu propovjedi fra Tomislav je govorio o značaju snova. „Sveti Anto je želio da bude misionar u Africi, ali na putu se razbolio i vratio se. Bog je učinio puno više kako bi sveti Anto naučio da prati Njegov san, dok sveti Josip dopušta da Bog sanja za njega, da uđe u njegov san i daje mu puno više. Zato, po uzoru na svetog Josipa, svetog Antu i svetog Franju, dopustimo da Bog svojim snovima sanja za nas“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnoga slavlja fra Ilija je uputio zahvalu na zajedništvu predsjedatelju misnog slavlja fra Tomislavu kao i ostalim svećenicima. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​Održana redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Katoličke vijesti

Predstavljena nova knjiga fra Mile Babića

Katoličke vijesti

Caritas poziva na novo partnerstvo Europe i Afrike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti