Trsteno: Godišnja obnova posvete Vojske Srca Isusova – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Trsteno: Godišnja obnova posvete Vojske Srca Isusova – Dubrovačka biskupija

Blagdan Obnove posvete Vojske Srca Isusova proslavljen je u nedjelju 28. siječnja u župi sv. Vida u Trstenom. Misno slavlje s obnovom posvete Srcu Isusovu predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

Generalni vikar je u propovijedi protumačio misna čitanja četvrte nedjelje kroz godinu i naglasio njihove poruke. Nedjeljno evanđelje govorilo je o Isusovom naučavanju u Kafarnaumu, a propovjednik je objasnio kako naziv tog mjesta znači mjesto utjehe te da je ono, zbog trgovačkog puta na kojem se nalazilo, bilo vrlo prometno mjesto puno previranja. Za razliku od Kafarnauma Jeruzalem je bio mjesto pobožnosti, mira, kulta, ali Isus kao da je za svoj nastup namjerno izabrao Kafarnaum.

Tumačeći nadalje evanđelje mons. Pervan je naglasio razliku u načinu naučavanja između pismoznanaca i Isusa. “Isus je vjerojatno govorio tako da je išao u ljudsko srce koje je trebalo podignuti, ohrabriti, ojačati, osnažiti, probuditi vjeru u njemu da u Boga može položiti potpuno svoje predanje. On je iznosio nauk Božji”, kazao je generalni vikar.

Također je govorio o tome kako svatko treba živjeti na najbolji način svoj poziv, supružnici bračni poziv, a svećenici svoj svećenički poziv.

Župnik don David Marjanović zahvalio je generalnom vikaru i svim vjernicima koji su se angažirali oko proslave blagdana.

Nakon mise sve do 15 sati obitelji i pojedinci organizirano su sudjelovali u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Vojsku Srca Isusova u Hrvatskoj je formirao isusovac p. Antun Puntigam (1859. – 1926.) početkom 20. stoljeća, kada je dovršena i izgradnja crkve Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, te se ona nakon toga nastavlja osnivati i u drugim biskupijama. Godinu dana nakon nastanka ovog katoličkog društva u Zagrebu dubrovački biskup dr. Josip Marčelić izdao je dekret da se i u Trstenom osnuje Vojska Srca Isusova i to se dogodilo 24. siječnja 1909. godine. Kako je zapisao njezin pokretač u Trstenom župnik don Danko Lepeš, za koga se kaže da je bio apostol molitve, rada i žrtve, “vojska je osnovana zato da se moli oproštenje za bjestimje i kletve”. To se postiže najviše putem svetih sakramenata ispovijedi i pričesti i adoracijom pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Uz obljetnicu utemeljenja vjernici ove župe sa župnikom svake godine upriliče svečanost obnove posvete Srcu Isusovu.

Župa sv. Vida Trsteno

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ekumenska molitva u Dubrovniku – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 2. 3. Dječji križni put ulicama Grada – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 21. – 24. 5. Orebić: Proslava zaštitnice župe i 140. obljetnice posvete crkve – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti