Troje nestalih nakon što su jake oluje izazvale odron u Švicarskoj
Europa

Troje nestalih nakon što su jake oluje izazvale odron u Švicarskoj

Oborine u švicarskom kantonu Valais uzrokovale su ozbiljne poplave, izolirale Zermatt i potaknule evakuacije dok vlasti podižu razinu upozorenja.

Tri su osobe nestale u subotu nakon što su jake grmljavinske oluje i kiša u jugoistočnoj Švicarskoj izazvale odron, priopćile su vlasti.

Jedna je žena izvučena živa nakon što ju je zatrpalo klizište u alpskoj dolini Misox u Graubündenu. Operacija spašavanja preostalo troje je u tijeku.

Odron je pogodio skupinu kuća u općini Lostallo. Spasioci su cijeli dan u subotu tražili s bagerima i posebno obučenim psima tragačima. William Kloter iz švicarske policije, koji vodi operaciju spašavanja, rekao je lokalnim medijima da se nada da će tri nestale osobe pronaći žive.

Švicarska predsjednica Viola Amherd izjavila je da je šokirana razmjerom štete koju su prouzročile teške vremenske prilike.

“Moje misli su s onima koji su pogođeni. Zahvaljujem osoblju hitne pomoći na njihovim neumornim naporima u ovoj teškoj situaciji,” rekao je Amherd na X.

Drugdje u Švicarskoj, popularno turističko odredište Zermatt u južnom kantonu Valais u blizini kultne planine Matterhorn ostaje nedostupno. Obilne kiše i topljenje snijega uzrokovali su izlijevanje rijeke Mattervispa, odsjekavši selo.

Dramatične video snimke pokazale su kako se inače mala rijeka koja teče kroz Zermatt pretvara u blatnu bujicu, djelomično potapajući ulice u popularnom skijalištu.

Željeznica Matterhorn-Gotthard obustavila je rad bez alternativnog prijevoza, objavila je željeznička kompanija na društvenim mrežama u subotu ujutro.

Hitne službe u kantonu Valais bile su na visokom stupnju pripravnosti zbog razine rijeke Rhone, koja je u subotu dosegla svoj vrhunac. Tamošnje su vlasti u subotu evakuirale 230 stanovnika, a posebno je pogođena općina Chippis, koja se nalazi na lijevoj obali rijeke Rhone.

Vlasti su upozorile stanovnike da izbjegavaju niže dijelove svojih kuća, uključujući podrume, da se drže podalje od nabujalih rijeka i da se suzdrže od parkiranja na mostovima. Ljudima je također savjetovano da ne snimaju ili fotografiraju poplave iz sigurnosnih razloga.

Poljska

U međuvremenu, oluje s grmljavinom i tučom pogodile su jugoistok Poljske, a Institut za meteorologiju i upravljanje vodama izdao je najvišu meteorološku uzbunu za to područje.

Državna vatrogasna služba rekla je da je primila više od 900 prijava štete.

Glasnogovornik agencije u regiji prognozirao je jake kiše i “uraganske” udare vjetra do 120 kilometara na sat, kao i vjetrove dovoljno jake da čupaju stabla i bacaju preko reklamnih panoa.

“Ovo su doista ozbiljna upozorenja”, rekao je brigadir Marcin Betleja, glasnogovornik Podkarpatskog regionalnog zapovjednika državnih vatrogasnih službi. “Meteorolozi predviđaju obilne padaline i orkanske udare vjetra u regiji”, dodao je.

“Zbog vlastite sigurnosti bolje je ostati u kući. Trebate zatvoriti sve prozore, vrata i ukloniti sve svoje stvari koje bi mogle biti otpuhane s vaših balkona ili vrtova i potencijalno naštetiti drugima. Ni u kojem slučaju ne ulazite u parkove i šume – pokvarene grane ili srušeno drveće mogli bi vas ozlijediti”, rekla je Betleja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Devetnica Božjem milosrđu počinje na Veliki petak

Katoličke vijesti

Kardinal Pizzaballa: Mir u Svetoj zemlji izgrađen na dijalogu, akciji

Katoličke vijesti

Katolička obitelj posvećena regenerativnoj poljoprivredi kaže da poljoprivreda i vjera idu zajedno

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti