Trinaesti put proslavljena Božićna koraćanska večer
Biskupska konferencija BiH

Trinaesti put proslavljena Božićna koraćanska večer

Raspjevano, razigrano, veselo je bilo u utorak, 26. prosinca 2023. na blagdan sv. Stjepana u dvorani Carpe Dime u Slavonskom Brodu gdje se po 13. puta slavila Božićna koraćanska večer. Okupilo se i ove godine na tom lijepom druženju 700-ak Koraćana i njihovih prijatelja te se u dvorani tražila stolica više.

Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana nazočni su bili mons. Pero Zeba umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije i povratnik u Bijelo Brdo, fra Franjo Dalibor Stjepanović, župnik u Foči, vlč. Ilija Janjić, župnik u Slobodnici. slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara te predstavnici društveno-političkih vlasti u BiH Josip Jerković i Davor Čordaš.

Došli su Koraćani iz raznih mjesta diljem Europe i svijeta u koje su u jeku Domovinskoga rata napuštajući svoje domove s tek vrećicama u ruci morali odlaziti u nepoznato. U ime HKUD-a Tamburica Koraće organizatora te i svih dosadašnjih božićnih večeri predsjednik Šandor Lipovac zahvalio je svojim Koraćanima što su i ove godine prepoznali važnost zajedničkog slavlja te svete božićne večeri, što njeguju baštinu, čuvaju tradiciju i običaje svoga kraja, te svojom molitvom i drugom pomoći pomažu rad društva.

Čestitajući Božić svojim župljanima u pozdravnoj riječi župnik fra Ivan je zaželio da im svjetlo Kristov uvijek svijetli i bude putokaz u životu. Nakon što su svi zajedno otpjevali lijepu božićnu pjesmu “Radujte se narodi”, sve ih je blagoslovio.

Iznenađen tako velikim brojem Koraćana božićnu čestitku i zahvalu upito im je i mons. Zeba, koji je prvi puta na toj večeri. Pozdravnu riječ uputili su i brodski gradonačelnik Duspara i Davor Čordaš, primijetivši kako je dobro što svake godine sve više Koraćana svojim zajedničkim druženjem pokazuju svoju ljubav prema rodnom kraju i tradiciji. Svojim nastupom članovi HKUD-a Tamburica oduševili su nazočne koji nisu štedjeli svoje mobitele da snime svaki detalj. Vodeći program novinar Mario Jurković iznio je neke statističke podatke o HKUD-u Tamburica Koraće, o njihovim brojnim nastupima u Hrvatskoj i diljem Europe te brojnim smotrama folklora koje tradicionalno u Koraću organiziraju pred svetkovinu Velike Gospe. Veselilo se te večeri jedno uz drugoga i staro i mlado do ranih jutarnjih sati uz pjesmu i kolo. Posebno su bila zanimljiva dječica, koja su uz svoje roditelje i kolo zaigrali i tako pokazali da upijaju ono što im roditelji svjedoče.

Svojim pjevanjem i sviranjem zabavljali su ih članovi HKUD-a Tamburica i narodna grupa “Strong”. Zabavno je bilo i na izvlačenju sretnih dobitnika tombole koja je i ove godina, zahvaljujući brojnim sponzorima, bila bogata. (kta/b.l.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ukrajina, Papa: Nađimo malo humanosti za diplomatsko rješenje

Katoličke vijesti

Papa na Dan posvećenog života: „Dajmo se pokrenuti Duhom poput Šimuna i Ane”

Katoličke vijesti

Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti