Treća godišnjica smrti pokojnog biskupa Mile Bogovića
Gospićko-senjska biskupija

Treća godišnjica smrti pokojnog biskupa Mile Bogovića

Srijeda, 20. 12. 2023.

Treća godišnjica smrti pokojnog biskupa Mile Bogovića

U utorak 19. prosinca, u gospićkoj katedrali Navještenja BDM, slavljena je sveta misa na treću obljetnicu smrti pok. biskupa Mile Bogovića.  Misu zadušnicu na treću obljetnicu smrti prvoga gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića koji je preminuo u 82. godini života, 19. prosinca 2020. i pokopan 22. prosinca u gospićkoj katedrali, predvodio je biskup mons. Tomislav Rogić u zajedništvu s  dijecezanskim upraviteljem mons. Richardom Pavlićem, kancelarom preč. Mišelom Grgurićem, kanonicima i brojnim svećenicima. Na početku svete mise, dijecezanski upravitelj pozdravio je sve prisutne a posebnu zahvalnost izrekao je domaćem sinu, biskupu Rogiću, koji je najbolje poznavao pok. biskupa, budući da su zajedno proveli mnoge dane, a posebno od utemeljena Gospićko-senjske biskupije.

U svojoj homiliji biskup mons. Tomislav Rogić naglasio je kako je Riječ Božja uvijek živa i aktualna, te kako nam uvijek daje poruku nade. Osvrnuo se na čitanja na svetoj misi u kojima: “Pavao piše u nekoliko redaka što je to evanđelje? Poruka
radosne vijesti o Isusovu utjelovljenju, njegovom djelovanju, njegovoj žrtvi križa i slavnom uskrsnuću. Uskrsli spasitelj pokazuje se apostolima, učvršćuje ih u vjeri i poziva da svjedoče za Njega, za Boga, za vječni život na koji poziva čovjeka. Pavao je tome svjedok jer se i njemu očitovao Uskrsli. Istina, njemu posljednjem od apostola. Pavao se kaje jer je isprva progonio Crkvu Božju, a onda je postao najvatreniji propovjednik i širitelj istine evanđelja. Posljednje riječi današnjeg odlomka naglašavaju: Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna; štoviše, trudio sam se više nego svi oni – ali ne ja, nego milost Božja sa mnom
.” Biskup Rogić povezuje ove retke prisjećajući se pok. Mile Bogovića: “Možemo zastati i pitati se nije li tako bilo i s našim biskupom Bogovićem? Trebalo je imati hrabrosti i pouzdanja, činiti što se moglo i vjerovati da nas Bog neće zaboraviti. S pouzdanjem i vjerom prolazio je razna iskušenja i izazove i uvijek davao najbolje od sebe.”  Nastavljajući govorom o ženi grešnici koja je svojom kosom i suzama otirala noge Isusu Kristu, rekao je: “Isus otpušta ženu s riječima: “Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!” Ona je vjerovala da joj Bog može oprostiti, vjerovala je u Isusa Krista Sina Božjega i po toj vjeri zadobila je oproštenje i novi početak. Braćo i sestre, ove su riječi i za nas. Vrijede jednako u ono vrijeme i danas. Božja je Riječ uvijek živa i djelotvorna. Dok Bogu zahvaljujemo za biskupa Milu jer je i u njemu bila snaga vjere i djelovala milost Božja po kojoj je mogao ispuniti svoje poslanje i mjeru vjeru i mjeru darivanja i mjeru žrtve i mjeru svjedočenja koju mu je Bog namijenio. Ujedno molimo da i u nama bude ta snaga vjere, ljubavi i praštanja koja otvara perspektivu novog početka i novog života.”  Na kraju svoje homilije, biskup Rogić, spomeno se osobe pokojnog biskupa Mile, njegove ostavštine Biskupiji: “Žar vjere da se ne bojimo budućnosti ako idemo s Gospodinom.
Žar ljubavi za svoj narod i Domovinu. Žar nade da se pouzdanjem u Bog i ustrajnim radom mogu ostvariti, na prvi pogled, nedostižni ciljevi.”

Ljubav prema pokojnom biskupu Mili, pokazali su mnogi vjernici Gospićko-senjske biskupije, koji su došli iz svih krajeva Biskupije kako bi sudjelovali na slavlju svete mise zadušnice. Na misi je pjevao Katedralni zbor pod ravnanjem Nikole Perišića.

Galerija fotografija

  Vijesti – Sve

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Međužupanijsko-biskupijsko natjecanje iz vjeronauka

Katoličke vijesti

Misa Večere Gospodnje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije

Katoličke vijesti

Produženje datuma prijava na SHKM

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti