Tomislav Karavidović na Plehanu održao duhovne vježbe za svećenike |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Tomislav Karavidović na Plehanu održao duhovne vježbe za svećenike |

PLEHAN (TU) – Duhovne vježbe za svećenike na Plahanu u  samostanu sv. Marka Evanđelista u Bosanskoj Posavini od nedjelje 18. do četvrtka 22. veljače 2024. predvodio je vlč. Tomislav Karavidović, župnik Župe sv. Mateja Evanđelista u Garčinu. Među dvadesetak svećenika i redovnika sudjelovala su i trojica svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predvoditelj Karavidović u svojim je nagovorima s puno žara govorio o iskustvu vjere, molitve i pouzdanja u Boga kroz likove Staroga zavjeta: Tobije, Estere, Judite i Joba promišljajući kako ih svećenici mogu nasljedovati u svojoj službi, kako Riječ Božju živjeti i propovijedati u svome životu. Posvjestio je kako su sve četiri te knjige protkane molitvom, predanjem i pouzdanjem u Gospodina. Svećenike je podsjetio da Gospodin računa na svakoga od njih, da su instrument Božji, medij po kojem Bog djeluje u ovome svijetu. Ukazao je na stvarnosti koje obilježavaju njih kao ljude i kao svećenike.

” Prva stvarnost je da naše biće obilježava naše svećeništvo, redovništvo, koje mora proizlaziti, kako smo slušali i u Tobiji i u Esteri i Jobu, iz duboke povezanosti sa Gospodinom iz molitve. Pozvani smo moliti, a onda djelovati, nešto činiti da to bude blagoslovljeno uz Božju milost i prisutnost. Drugo, nas svećenike obilježava naša relacija, odnos kako u zajednici s braćom tako i u narodu koji nam je povjeren, a posebno je bitna naša relacija – odnos prema Gospodinu. Treća stvarnost je da nas Bog treba, mi smo mu nužni, ne može bez nas djelovati, spasiti narod. Nužna mu je naša prisutnost, akcija. Nas svećenike obilježava naš identitet, naša upućenost narodu. Mi im donosimo Božju prisutnost, blagoslov…“, neke su od poruka predvoditelja Karavidovića zadnjega dana duhovnih vježbi. Zaključio je kako su kao svećenici pozvani postojano moliti pred Gospodinom, otvoriti mu srce i uši da im može u tišini odgovoriti, upućivati ih i voditi u njihovoj službi i životu.

Uz prigodan dar uime svećenika predvoditelju je zahvalio mons. Pero Zeba, umirovljenik svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo. Kako su mu to bile prve duhovne vježbe koje je predvodio zahvalio je voditelj Karavidović gvardijanu na pozivu naglasivši kako je Plehan doista oaza mira i mjesto tako nam svima u u ovom užurbanom svijetu potrebne tišine. Gvardijan fra Anto zahvalio je predvoditelju kao i svećenicima- njih dvadesetak, koji su sudjelovali na duhovnim vježbama, naglasivši kako je i taj događaj potvrda da Plehan postaje vjersko kulturno središte toga dijela Bosanske Posavine kako je to bio prije Domovinskog rata, snaga koja daje svećenicima toga područja ljepotu za svoj život da ustraju i ostanu vjerni Gospodinu i šire mir i dobro. Zahvalio je i svojim suradnicima koji su u sve dane bili svećenicima na raspolaganju u okrijepi i svemu da im boravak na Plehanu bude ugodan. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Riječani hodočastili u Slavoniju |

Katoličke vijesti

Nadolazeći susreti za mlade |

Katoličke vijesti

Predavanje u organizaciji HKDMST-a: „Nije dobro da čovjek bude sam“ |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti