Tisuće vjernika u živoj krunici za mir u Budimpešti
Biskupska konferencija BiH

Tisuće vjernika u živoj krunici za mir u Budimpešti

Oko pet tisuća vjernika oblikovalo je u subotu 11. svibnja 2024. živu krunicu oko Budimpešte moleći za mir, izvijestio je Kathpress.

U sklopu hodočašća krunice, koje je ove godine održano 17. put, vjernici su na devet različitih dionica prešli po 15 do 20 kilometara moleći krunicu, prije nego što su sudjelovali u misama na pet mjesta. Jednu od misa predvodio je pomoćni budimpeštanski biskup Levente Balász Martos u budimpeštanskom predgrađu Nagytétény.

Ideja „žive krunice” potekla je iz Beča. Svećenik i tadašnji dijecezanski ravnatelj ustanove za duhovnu i materijalnu potporu duhovnih zvanja Canisiuswerk Andreas Schätzle pokrenuo je u proljeće 2003. molitveno hodočašće oko Beča, u pripravi za tadašnje bečke gradske misije i za srednjoeuropski susret katolika.

Taj je primjer potaknuo osnivača mađarske Hodočasničke akademije Andrása Molnára na organiziranje sličnog hodočašća u Mađarskoj. Prva „živa krunica” oko Budimpešte održana je 2007. i od tada je sastavni dio pastoralnog programa ostrogonsko-budimpeštanske nadbiskupije, izvijestio je Kathpress. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proljetno zasjedanje opće skupštine COMECE-a u Poljskoj

Katoličke vijesti

Papa: Ako se bol usadi u srce otrovna je; ne smijemo izgubiti sposobnost za igru

Katoličke vijesti

Održana korizmena duhovna obnova u HKM Luzern

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti