Tisuće se okupilo na rijeci Jordan s patrijarhom kako bi obilježili Isusovo krštenje
Svijet

Tisuće se okupilo na rijeci Jordan s patrijarhom kako bi obilježili Isusovo krštenje

Amman, Jordan, 13. siječnja 2024. / 15:00 sati

Već 2000 godina, otkako je Isus sišao u vode rijeke Jordan kako bi ga Ivan Krstitelj krstio, rijeka je mjesto hodočašća za kršćane iz cijelog svijeta. A obalama te rijeke već 24 godine, drugog petka u siječnju, hodočasti katolička zajednica u regiji, okupljajući se oko svog patrijarha, kako bi proslavila Isusovo krštenje.

Proteklog petka, 12. siječnja, tisuće vjernika okupilo se još jednom na blagdan. Hodočašće je postalo jedan od glavnih događaja jordanske Crkve, čiji je zaštitnik sv. Ivan Krstitelj.

Latinska crkva posvećena Isusovom krštenju (fasada), samo nekoliko metara od istočne obale Jordana, u kraju poznatom kao “Betanija s one strane Jordana”, na lokalnom jeziku,
Latinska crkva posvećena Isusovom krštenju (fasada), samo nekoliko metara od istočne obale Jordana, u području poznatom kao „Betanija s onu stranu Jordana“, na lokalnom jeziku „Al-Maghtas“, što znači “uronjenje.” Vjernici su ovdje stigli u petak, 12. siječnja 2024., na godišnje hodočašće povodom blagdana Isusova krštenja. Zasluge: Marinella Bandini

Mjesto održavanja događaja svake je godine poznato kao “Betanija s onu stranu Jordana”; na lokalnom jeziku se zove Al-Maghtas, što znači “uronjenje”. Smješteno na istočnoj obali rijeke Jordan, devet kilometara sjeverno od Mrtvog mora, nalazište se sastoji od dva različita arheološka područja: Tell Al-Kharrar, također poznatog kao Jabal Mar-Elias (Ilijino brdo), odakle se prorok popeo u neba, te područje crkava sv. Ivana Krstitelja u blizini rijeke. Vjeruje se da je to mjesto mjesto gdje je Isus kršten.

Područje je proglašeno nacionalnim parkom kako bi se očuvalo mjesto i učinilo ga značajnim odredištem hodočašća. Parkom upravlja Komisija za mjesto krštenjaneovisna zaklada kojom predsjeda princ Ghazi bin Muhammad, član kraljevske kuće i savjetnik kralja Abdullaha II za kulturna i vjerska pitanja.

Na inicijativu komisije, kršćanskim crkvama različitih denominacija dodijeljeno je zemljište za izgradnju vjerskih objekata na maloj udaljenosti od rijeke. Latinska crkva nalazi se nekoliko kilometara od identificiranog mjesta Isusova krštenja i ima vlastiti izlaz na rijeku Jordan.

Latinski patrijarh Jeruzalema kardinal Pierbattista Pizzaballa stiže na mjesto krštenja latinske crkve u petak, 12. siječnja 2024., na godišnju proslavu blagdana Isusova krštenja s lokalnom zajednicom.  Desno od njega je dr. Imad Hijazin, generalni sekretar Ministarstva turizma i antikviteta.  S njegove lijeve strane je monsinjor Giovanni Pietro Dal Toso, apostolski nuncij u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, i monsinjor Jamal Daibes, patrijarhalni vikar u Jordanu (do subote, 13. siječnja, kada je imenovan novim biskupom Djiboutija).  Zasluge: Marinella Bandini
Latinski patrijarh Jeruzalema kardinal Pierbattista Pizzaballa stiže na mjesto krštenja latinske crkve u petak, 12. siječnja 2024., na godišnju proslavu blagdana Isusova krštenja s lokalnom zajednicom. Desno od njega je dr. Imad Hijazin, generalni sekretar Ministarstva turizma i antikviteta. S njegove lijeve strane je monsinjor Giovanni Pietro Dal Toso, apostolski nuncij u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, i monsinjor Jamal Daibes, patrijarhalni vikar u Jordanu (do subote, 13. siječnja, kada je imenovan novim biskupom Djiboutija). Zasluge: Marinella Bandini

Obraćajući se novinarima prije mise, jeruzalemski latinski patrijarh, kardinal Pierbattista Pizzaballa, ponovio je poziv “za trenutačnim prekidom vatre i prestankom korištenja oružja, ubijanja, raseljavanja i rušenja domova” u Gazi. Izrazio je zahvalnost kraljevskoj obitelji u Jordanu, vladi i oružanim snagama “koje kontinuirano pružaju humanitarnu pomoć”. Također je izrazio zahvalnost jordanskoj bolnici i Hašemitskoj dobrotvornoj organizaciji na podršci i pomoći, jer su upravo preko ovih institucija kršćani župe Svete Obitelji u sjevernoj Gazi primili humanitarnu pomoć na Badnjak.

Govorio je i dr. Imad Hijazin, glavni tajnik Ministarstva turizma i antikviteta, koji je istaknuo strateški značaj lokaliteta za jordanski turizam. Hijazin se upravo vratio iz posjeta Vatikanu, gdje se jordansko izaslanstvo sastalo s dužnosnicima iz raznih dikasterija, uključujući kardinala Pietra Parolina, državnog tajnika. Svrha je bila potaknuti kršćanska hodočašća u Jordanu, posebice na ovom mjestu, priznatom kao a mjesto UNESCO-ve baštine od 2015. Ovom apelu pridružio se i patrijarh. “Jordan je sveta zemlja. Ponavljam svoj poziv hodočasnicima iz svih dijelova svijeta da posjete Jordan”, rekao je.

Prije predsjedanja mise, Pizzaballa je u posudu skupio vodu iz rijeke Jordan. U misnom slavlju blagoslovljena je voda kojom su poškropljeni vjernici kao čin obnove krsnih obećanja povodom blagdana.

Slavljenici mole Očenaš tijekom mise na svetkovinu Krštenja Gospodinova u petak, 12. siječnja 2024. Latinski patrijarh Jeruzalema kardinal Pierbattista Pizzaballa predvodio je misu, a koncelebrirali su mu monsinjor Jamal Daibes, patrijaršijski vikar u Jordan;  monsinjor Giovanni Pietro Dal Toso, apostolski nuncij u Hašemitskoj Kraljevini Jordan;  te nekoliko biskupa i svećenika.  Zasluge: Marinella Bandini
Slavljenici mole Očenaš tijekom mise na svetkovinu Krštenja Gospodinova u petak, 12. siječnja 2024. Latinski patrijarh Jeruzalema kardinal Pierbattista Pizzaballa predvodio je misu, a koncelebrirali su mu monsinjor Jamal Daibes, patrijaršijski vikar u Jordan; monsinjor Giovanni Pietro Dal Toso, apostolski nuncij u Hašemitskoj Kraljevini Jordan; te nekoliko biskupa i svećenika. Zasluge: Marinella Bandini

Na misi su koncelebrirali monsinjor Jamal Daibes, patrijarhalni vikar u Jordanu (koji je sutradan imenovan novim biskupom Djiboutija) i monsinjor Giovanni Pietro Dal Toso, apostolski nuncij u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, zajedno s nekoliko biskupa i svećenika.

Daibes je u homiliji govorio o svetosti mjesta koje je posvećeno krštenjem Isusa Krista: „Bog je izabrao ovo mjesto da dovrši povijest spasenja čovječanstva, stoga nam je ovo mjesto jako priraslo srcu. Neka naša pripadnost zemlji krštenja bude poruka mira i ljubavi cijelom svijetu, po uzoru na Isusa Krista”, rekao je.

Slavlje se održalo u velikoj latinskoj crkvi posvećenoj Isusovom krštenju, samo nekoliko metara od istočne obale Jordana.

Gradnja crkve započela je prije 15 godina, s polaganje kamena temeljca koje je blagoslovio papa Benedikt XVI kada je došao kao hodočasnik u Svetu zemlju. Nada je da će se gradnja dovršiti do 2025. godine, godine jubileja sveopće Crkve i 25. obljetnice ovog hodočašća katoličkih vjernika na rijeku Jordan.

Stražnja strana latinske crkve posvećene Isusovom krštenju, nekoliko metara od rijeke Jordan u mjestu poznatom kao “Betanija s one strane Jordana”.  Gradnja crkve započela je prije 15 godina, polaganjem kamena temeljca koji je blagoslovio papa Benedikt XVI., kada je došao kao hodočasnik u Svetu zemlju.  Zasluge: Marinella Bandini
Stražnja strana latinske crkve posvećene Isusovom krštenju, nekoliko metara od rijeke Jordan u mjestu poznatom kao “Betanija s one strane Jordana”. Gradnja crkve započela je prije 15 godina, polaganjem kamena temeljca koji je blagoslovio papa Benedikt XVI., kada je došao kao hodočasnik u Svetu zemlju. Zasluge: Marinella Bandini

Latinska crkva može primiti tisuće vjernika, kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom. S obje strane crkve izgrađena su dva samostana, rezervirana za dvije redovničke zajednice – mušku i žensku – koje pripadaju Kongregaciji Utjelovljene Riječi. Svaki samostan opremljen je za smještaj malih skupina hodočasnika u povlačenju. U blizini crkve planiran je i hodočasnički ugostiteljski centar s raznim sadržajima.

Marinella Bandini

Rođena i odrasla u Italiji, Marinella Bandini profesionalna je novinarka od 2008. Radi za nekoliko novinskih agencija i internetskih novina u katoličkom prostoru. Trenutačno smještena u Jeruzalemu, surađuje s Kustodijom Svete zemlje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bidenova administracija traži smrtnu kaznu za napadača u supermarketu Buffalo

Katoličke vijesti

Žalbeni sud SAD-a: Učitelji katoličkih škola su propovjednici

Katoličke vijesti

U burnom stanju Unije, Biden poziva na pomoć Ukrajini, zakon o pobačaju i reforme imigracije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti