TIJELOVO U SRIJEMSKOMITROVAČKOJ KATEDRALI
Srijemska biskupija

TIJELOVO U SRIJEMSKOMITROVAČKOJ KATEDRALI

31. svibanj 2024.

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove proslavljena je u četvrtak, 31. svibnja, svečanom misom i prigodnom procesijom

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Euharistijsko slavlje, iza kojega je uslijedila tradicionalna procesija, slavljeno je u 19 sati. Predvodio ga je srijemski biskup mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa župnikom Ivanom Rajkovićem. Biskup je u homiliji govorio o ustanovi euharistije i Isusovom pozivu na jedinstvo i zajedništvo među kršćanima. Pozvao je vjernike da učvrste vjeru u Isusovu prisutnost te da ne zaborave zajedništvo ljubavi koje se ostvaruje na svakoj misi.

Logika euharistije ogleda se u jedinstvu i zajedništvu, jedan kruh načinjen od mnogo zrna i jedno vino načinjeno od mnogo bobica jednoga grožđa. Kruh i vino stavljeni su za jedan stol za vrijeme zajedničkoga jela i baš zato euharistija predočuje jedinstvo kršćanske zajednice koja je sastavljena od različitih urođenih i stečenih darova njenih članova i od raznolikih milosnih darova tj. karizmi,“ rekao je biskup Svalina.

Zbog loših vremenskih uvjeta izostala je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom koja se tradicionalno odvija u dvorištu župe. Umjesto toga  održana je mala procesija kroz crkvu. Procesija je unutar crkve zastala na tri mjesta: kod ulaznih vrata, pred oltarom Presvetog Trojstva, i na kraju ispred oltara Blažene Djevice Marije.

Na koncu, Bogu zahvalni na svim primljenim darovima, vjernici su svečano zapjevali „Tebe Boga hvalimo“. Pjevanje tijekom mise i procesije je animirao katedralni zbor pod vodstvom s. Cecilije Tomkić.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

YOUR JOB

Katoličke vijesti

PROSLAVA VAZMA, BLAGOSLOV HRANE I NOVOG KALEŽA

Katoličke vijesti

PREDSTAVNICI CARITASA BOLZANO U POSJETU SRIJEMU

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti