TIJELOVO U HRTKOVCIMA
Srijemska biskupija

TIJELOVO U HRTKOVCIMA

03. lipanj 2024.

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove svečano je proslavljena u župi sv. Klementa, pape i mučenika

HRTKOVCI (TU) – Misnim slavljem u četvrtak 30. svibnja, i procesijom proslavljena je svetkovina Tijelova (Brašančeva) u Hrtkovcima. Misu u 11 sati je predvodio domaći župnik vlč. Ivica Živković

Župnik Živković je u homiliji govorio o ustanovljenju euharistije, te kazao kako je ona za kršćane nova Pasha. Kao što su se Židovi pashalnom večerom spominjali oslobođenja iz egipatskog ropstva, tako se na euharistiji odvija novozavjetna pashalna gozba, kojom se vjernici prisjećaju oslobođenja od grijeha i smrti. „Nekoć je Mojsije, ispod brda Sinaja, potvrdio savez između Boga i židovskog naroda, tako je poškropio narod krvlju žrtvovanih životinja. Isus je svojom vlastitom krvlju na križu potvrdio novi Savez između Boga i ljudi. Ustanovljenjem sakramenta euharistije. Ta će se njegova žrtva na križu na tajanstven način ponavljati sve dok on na koncu ljudske povijesti ponovo ne dođe. Nakon Posljednje večere Isus ide u smrt. U evanđelju smo čuli kako je slikovito rekao da više neće piti od ovoga, već od novoga roda trsova. To, slikovito rečeno, ‘piće’, bit će radost vječne sreće u Božjem kraljevstvu.

Braćo i sestre! U današnjem materijalističkom svijetu, kada se jako naglašava važnost otklanjanja materijalnog siromaštva, mnogi gube iz vida duhovne vrijednosti. A kad bismo bili duhovno bogatiji, bilo bi i mnogo manje materijalnog siromaštva. Valja se boriti protiv svakog zla i suzbijati ga koliko je više moguće. Isus je one koji su bili gladni za ovaj život, čudesno nahranio kruhom i ribama. Još čudesnije za vječni život hrani on svojim Tijelom i Krvlju, tj. samim sobom. Tjelesna smrt kao posljedica tjelesne gladi jest veliko zlo i veliki grijeh, ako smo sukrvci takve smrti. Duhovna smrt još je neizmjerno veće zlo od tjelesne smrti, jer njome se gubi vječni život.

Nakon svete mise formirana je procesija sa križem i ministrantima do vanjskih oltara (sjenica). Kod svake sjenice molila se propisana molitva, a župljani su pjevali određene zazive za svaku postaju. U procesiji od jedne do druge sjenice djeca su bacala latice ruža. Po završetku kod svake sjenice na križ se stavljao po jedan vjenčić koje su vjernici izradili od pšenice te ih ukrasili ružicama na kreativnoj radionici u župi i udruzi. Po završetku, procesija se uputila natrag u crkvu gdje je uslijedilo klanjanjepred Presvetim i završni blagoslov s Presvetim.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

PRIJATELJI NADE U POSJETU ZAGREBU

Katoličke vijesti

OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUŽENJA MLADIH „PRIJATELJI NADE“

Katoličke vijesti

EDUKACIJA O ZAŠTITI MALOLJETNIKA

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti