Talitha Kum slavi 15. obljetnicu – Vatican News
Svijet

Talitha Kum slavi 15. obljetnicu – Vatican News

Preko 200 izaslanika Talithe Kum koji predstavljaju mreže članica u 90 zemalja okupljaju se u Rimu od 18. do 24. svibnja na 2. generalnoj skupštini Talithe Kum koja također obilježava 15. godišnjicu osnutka.

S. Bernadette Mary Reis, fsp

Preko 200 izaslanika Talithe Kum koji predstavljaju redovnice, laike, mlade i preživjele koji su aktivno uključeni u borbu protiv trgovine ljudima okupit će se na 2. generalnoj skupštini Talithe Kum. Ova skupština pada kada ova Međunarodna mreža posvećenog života protiv trgovine ljudima slavi 15th obljetnicu njezina utemeljenja 2009. pod Međunarodnom unijom generalnih poglavarstva (UISG). Delegati će se okupiti izvan Rima u Fraterna Domus u Sacrofanu od 18. do 24. svibnja 2024.

Povijest Talithe Kum

Kongregacije članice UISG-a uključene su u služenje žrtvama trgovanja ljudima od 1998. godine. Njihov prvi doprinos bila je izrada materijala za obuku od strane studijske grupe formirane pri Povjerenstvu za pravdu i mir. Proizvedeni materijali prevedeni su na oko 11 različitih jezika i bili su od velike važnosti za podizanje svijesti o izazovu trgovine ljudima u to vrijeme.

Članica Talitha Kum uključena u aktivnost podizanja svijesti, 2023. (autor fotografije: Talitha Kum)

Članica Talitha Kum uključena u aktivnost podizanja svijesti, 2023. (autor fotografije: Talitha Kum)

Zatim su se 2001. godine generalni poglavari koji su sudjelovali na plenarnom zasjedanju UISG-a u Rimu obvezali da će raditi zajedno na rješavanju nevolja žena i djece koje trpe zlostavljanje i seksualno iskorištavanje. To je dovelo do razvoja programa obuke i uspostave nekoliko regionalnih mreža u suradnji s onim što je tada bilo poznato kao Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Razne sestre i članice IOM-a putovale su u razne dijelove svijeta držeći radionice i osvještavajući sestre o izazovu trgovine ljudima u svojoj zemlji i širom svijeta.

Kasnije 2009. UISG je službeno osnovao Talithu Kum. Sestre koje su se obučavale u različitim dijelovima svijeta počele su se okupljati u mrežu. U 26 godina otkako se UISG počeo baviti trgovinom ljudima, te u 15 godina postojanja Talithe Kum, mnoge su sestre ujedinile svoje napore kako bi stalo na kraj ovom zlu.

Sestra Pat Murray, izvršna tajnica UISG-a, osvrćući se na putovanje Talithe Kum, kaže: “Vrlo smo ponosni i zadovoljni u smislu obavljenog posla, ali znamo da treba učiniti mnogo više kako bismo se stvarno borili protiv ove pošasti na tijelo čovječanstva.”

Talitha Kum danas

Vjerna svojoj misiji osnivanja, Talitha Kum i dalje je angažirana na osnovnoj razini. Sr. Abby Avelino, međunarodna koordinatorica Talithe Kum, objašnjava: “Izraz ‘Talitha Kum’ odnosi se na transformativnu snagu nade, suosjećanja i milosrđa, definirajući misiju naše globalne krovne mreže.”

Mreže članova uključuju pristup usmjeren na osobu i zajednicu koji im pomaže da se približe djevojčicama i dječacima, ženama i muškarcima zarobljenima u trgovini ljudima ili na putu ozdravljenja.

Sr. Abby Avelino, međunarodna koordinatorica Talithe Kum (autor fotografije: Talitha Kum)

Sr. Abby Avelino, međunarodna koordinatorica Talithe Kum (autor fotografije: Talitha Kum)

“Kad govorimo o trgovini ljudima,” nastavlja s. Abby, “mislimo na kompliciranu, višedimenzionalnu stvarnost. Deseci milijuna dječaka i djevojčica, muškaraca i žena, žrtve su trgovine ljudima. Glas redovnica i naših suradnica podržava preživjele i pomaže im da se uzdignu i povrate svoje ljudsko dostojanstvo. Mreže redovnica Talithe Kum i naše suradnice koračaju zajedno s preživjelima stazom iscjeljenja dok ponovno stječu duboku svijest o svojoj unutarnjoj vrijednosti kao pojedinaca i članova svojih obitelji i zajednica.”

Talitha Kum, mreža mreža

Talitha Kum International postala je mreža mreža. Uključuje nacionalne, regionalne i kontinentalne mreže. Sposobnost umrežavanja Talithe Kum nastavlja se razvijati. Njegovih 60 mreža prisutno je na svim kontinentima u 107 zemalja. Nedavno je Talitha Kum uspostavila podregionalna čvorišta, posebno u Aziji i Africi, a 2023. godine uspostavljene su nove mreže u Togu i Portoriku.

Mreža Talitha Kum objedinjuje suradnju 5.871 aktivnih članova i suradnika, uključujući 777 redovničkih zajednica (115 više nego 2022.), gotovo 93 redovničke zajednice i 48 međureligijskih suradnika. Ova je mreža omogućila Talithi Kum da dopre do ukupno 753 392 ljudi u 2023., što je povećanje od 34,4% u odnosu na 2022.

Uz vlastite članove mreže i suradnike, mreže Talitha Kum uspostavile su impresivne partnerske odnose s katoličkim organizacijama, nevladinim organizacijama te vladinim i međuvladinim organizacijama. U 2023. Talitha Kum Networks surađivala je s 297 katoličkih organizacija, 219 nevladinih organizacija i 204 vladine i međuvladine organizacije, što je kumulativno povećanje od 14,6%.

Ceremonija dodjele nagrada Sisters Anti-Trafficking Award, 31. listopada 2023.

Ceremonija dodjele nagrada Sisters Anti-Trafficking Award, 31. listopada 2023.

Nagrade Sisters za borbu protiv trgovine ljudima

Godine 2023. prva dodjela Sisters Anti-Trafficking Awards, SATA, održana je u Londonu. S. Mary Barron, predsjednica UISG-a objašnjava: “SATAs je godišnja proslava za tri sestre, kao predstavnice svojih zajednica i mreža, koje su pokazale iznimnu hrabrost, kreativnost, suradnju i postignuća u zaštiti svojih zajednica od trgovine ljudima.”

Ambasadori mladih Talitha Kum

Uključivanje mladih u program Talitha Kum Youth Ambassadors of Anti-Trafficking započelo je u rujnu 2021. u Aziji. Ovaj program je narastao i proširio se diljem svijeta, preselivši se u Oceaniju, Afriku i Latinsku Ameriku. Prošle je godine samo u Africi ovim programom obuhvaćeno 14.800 mladih.

Kao dio svoje misije da budu protagonisti među svojim vršnjacima u borbi protiv trgovanja ljudima, Ambasadori mladih sudjeluju u Maratonu molitve 8. veljače od 2022. Godine 2024. debitirali su na Trgu svetog Petra i dobili su priznanje od Pape.

Talitha Kum, veleposlanici mladih na Svjetskom danu mladih u Lisabonu, Portugal.  (Fotografija: Talitha Kum)

Talitha Kum, veleposlanici mladih na Svjetskom danu mladih u Lisabonu, Portugal. (Fotografija: Talitha Kum)

Ambasadori mladih također su bili prisutni na štandu Talithe Kum na Svjetskom danu mladih u Lisabonu, Portugal. Dan za danom, mladi su se redali na štandu Talithe Kum gdje su ambasadori mladih razgovarali s njima o tome kako se uključiti u napore protiv trgovine ljudima. Također su pozvani da uprljaju ruke bojom i dodaju otisak svoje ruke na 16-metarski transparent s natpisom “Ne trgovini ljudima”. Taj je stijeg potom predan papi Franji kao konkretan znak na što su se mladi diljem svijeta obvezali tijekom Svjetskog dana mladih.

Talitha Kum lansira aplikaciju Walking in Dignity ambasadorice mladih, 30. siječnja 2024. (autor fotografije: Talitha Kum).

Talitha Kum lansira aplikaciju Walking in Dignity ambasadorice mladih, 30. siječnja 2024. (autor fotografije: Talitha Kum).

Dana 30. siječnja, veleposlanici mladih Talitha Kum uputili su mladim ljudima poziv da se uključe u brigu o žrtvama trgovine ljudima putem svog novog Aplikacija Walking in Dignity razvijen 2023. Aplikacija poziva mlade da hodaju zajedno sa svojim vršnjacima. Kako korisnici otključavaju sadržaj kroz korake koje “doniraju”, također se mogu uključiti u napore za uklanjanje trgovine ljudima dok otkrivaju kako Talitha Kum obavlja svoju misiju. Osim toga, koraci koje doniraju korisnici aplikacije podudaraju se s donatorima koji podržavaju misiju Talithe Kum.

Talitha Kum gleda u budućnost

Talitha Kum International se nada da će nastaviti širiti svoju mrežu kako bi odgovorila na velike potrebe svijeta. U 2024. Talitha Kum jedva čeka odgovoriti na zahtjeve za uspostavljanje mreža na pacifičkim otocima, Angoli, Kongu, Kubi, Malaviju, Burundiju i Maleziji.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupi Amerike ciljaju na više sinodalnu i misionarsku Crkvu

Katoličke vijesti

Vrt molitve u katoličkoj crkvi u Arizoni njeguje dušu

Katoličke vijesti

Mianmarski kardinal Bo: U ranjenom svijetu, kleknimo u znak solidarnosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti