Heroina iz Drugog svjetskog rata mogla bi biti prva svetica Malezije
Svijet

Heroina Sybil Kathigasu iz Drugog svjetskog rata mogla bi biti prva svetica Malezije

Biskup Katoličke crkve u Penangu službeno je najavio početak procesa beatifikacije i kanonizacije za Sybil Kathigasu, proslavljenu medicinsku sestru iz vremena rata i katoličku figuru laika.

Autor LiCAS News

Kardinal Sebastian Francis, biskup Penanga, objavio je to nakon niza konzultacija s nadbiskupom Julianom Leowom iz Kuala Lumpura. Prelat je imenovao vlč. Eugene Benedict iz nadbiskupije Kuala Lumpur da predvodi tu stvar.

“Učinit ćemo dobro da se ponovno osvrnemo na njezin život i djela kako bismo pronašli inspiraciju za naše vrijeme. Želim da se uloži napor da se njezin život i djelo prikupi, sakupi, prouči, promišlja i učini dostupnim kao svjedočanstvo nama. Nadam se da ću unaprijediti njezinu stvar za beatifikaciju i kanonizaciju Božjom milošću”, rekao je kardinal Franjo.

Sybil Kathigasu poznata je po svojoj suosjećajnoj skrbi i otporu tijekom japanske okupacije Malezije u Drugom svjetskom ratu.

Prema riječima kardinala Franje, Kathigasu nastavlja nadahnjivati ​​različite sektore društva. Njezin je život prikazan u brojnim kazališnim predstavama, dokumentarcima i filmovima, čime je postala simbol hrabrosti i vjere.

Njezina ostavština također je zaokupila interes studenata Arhitektonske škole, naglašavajući njezin trajan utjecaj na malezijsku kulturu i baštinu.

U 2019., Godini misija, Kathigasu je prepoznat kao jedan od pet primjera misionarskog svjedočenja u Crkvi Uznesenja u Penangu. U crkvi svetog Josipa u Batu Gajahu, Perak, u njezino sjećanje postoji krilo posvećeno njoj.

Njezin duboki utjecaj također je naglašen u malezijskoj katehetskoj seriji za učenike 7. razreda na tamilskom.

Hodočašća na njezin grob u crkvi svetog Mihovila u Ipohu i njezinoj klinici u Papanu, Perak, nastavljaju se, odražavajući duboko poštovanje i divljenje zajednice i posjetitelja.

Kardinal Franjo istaknuo je da Kathigasuina ostavština također utječe na osobne prekretnice, pri čemu su mnogi katolički roditelji svojoj djeci dali imena po njoj, što ukazuje na njezinu ulogu kao uzora katoličkog svjedoka laika.

Ove godine obilježava se 76. obljetnica Kathigasuine smrti 12. lipnja 1948. Kardinal Franjo je istaknuo da je njezin život bio primjer snage vjere i nade, koji su je održali u teškim izazovima.

Rođena u Indoneziji, Sybil i njezin suprug dr. Abdon Clement Kathigasu vodili su besplatnu kliniku u Papanu, Perak, tijekom japanske okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Pomagala je otpor tako što je savezničkim snagama tajno opskrbljivala lijekove i medicinske usluge. Japanske vlasti su je uhvatile, ispitivale i mučile.

Sybil je umrla 12. lipnja 1948. u dobi od 48 godina u Britaniji i prvobitno je pokopana u Lanarku u Škotskoj. Njezino je tijelo kasnije vraćeno 1949. u Malaju i ponovno pokopano na rimokatoličkom groblju pokraj crkve Svetog Mihaela na Jalan Sultan Idris Shahu u Ipohu.

U njezinu čast, Jalan Sybil Kathigasu u Fair Parku, Ipoh, nazvana je po neovisnosti u znak sjećanja na njezinu hrabrost. Danas trgovina na adresi No.74, Main Road u Papanu, koja je nekoć bila Sybilina klinika, služi kao memorijalni muzej.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Francuski biskupi protive se vladinom zakonu o ‘prestanku života’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Caritas Indonezije slavi 18 godina s obnovljenom predanošću potrebitima – Vatican News

Katoličke vijesti

Prijelazi za divlje životinje povezuju praktične ekološke potrebe, katoličku brigu o stvaranju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti