Svjetski dan mladih 2016.: “Neka se blaženstva utjelovljuju u našim životima” – Caritas
Humanitarnost

Svjetski dan mladih 2016.: “Neka se blaženstva utjelovljuju u našim životima” – Caritas

Blog intervju Annie Romero iz Caritasa Venezuele

Annielyt Romero iz Caritasa VenezueleJe li ovo prvi put da ste na Svjetskom danu mladih? Ako ste već bili, gdje je bilo i kako je bilo?

Sudjelovao sam na Svjetskom danu mladih održanom u Rio de Janeiru 2013. Bilo je to iskustvo vjere i bratstva, dijeljenja vjere s mnogim mladim katolicima koji poput mene žive molitvom i služenjem Bogu. Znao sam za prostor koji su stvorili mladi iz Caritasa u Brazilu.

Što za vas znači Papa iz Latinske Amerike na Svjetskom danu mladih?

Kao Venezuelanac, drago mi je što je Papa Latinoamerikanac. Mi smo kontinent nade i radosti. Poznaje latinoameričku stvarnost, duboko poznaje društvenu misao, dolazi do odgovora na izazove s kojima se susreću današnji mladi ljudi, s velikom karizmom proglašava i osuđuje jednostavnim i poznatim strategijama.

Kako vas papa Franjo inspirira?

On nadahnjuje ljubav, poniznost i odanost. On je čovjek dobrog srca, suosjećajan, koji pokazuje svoju blizinu onima koji pate. Kad Papa Franjo govori Caritasu, poziva nas da budemo svjedoci ljubavi Crkve, govoreći nam: „Crkva bez ljubavi ne postoji. Caritas je bitan dio Crkve koji institucionalizira ljubav u Crkvi”. Ove riječi odjekuju u mom umu iu mojoj svakodnevnoj službi.

Ima li trenutna kriza u Venezueli posljedice na mlade ljude? Kako Caritas pomaže u ovoj krizi? Kako mladi ljudi mogu igrati važnu ulogu u vašoj zemlji i, općenito, pomoći poboljšanju svijeta za sve?

Caritas mladih u Venezueli

Caritas Venezuele radi s najugroženijima u zemlji. Fotografija Caritasa Venezuele

Bez sumnje, u Venezueli trenutno proživljavamo ekonomsku, političku i društvenu krizu. Mladi prolaze kroz nasilje, napuštaju školovanje, siromaštvo, iseljavanje i nedostatak vrijednosti. To su stvarnosti od kojih mladi u Venezueli i diljem svijeta ne mogu pobjeći.

Caritas prati najugroženije, promiče saveze s civilnim društvom i potiče zagovaranje, s ciljem mijenjanja ljudskih bića, pojedinačno i kolektivno, kako bi se postigle nove javne politike koje mogu potaknuti dobra djela.

Mi mladi smo puni nade, jer vjerujemo u Boga milosrđa. Venezuela je zemlja milosti i vjerujemo da ćemo se kao zemlja oporaviti. Kroz vrijednosti, pratnju, jedinstvo i pomirenje. Ne možemo izgubiti nadu da ćemo imati bolju zemlju i bolji svijet.

Govorit ćete na događaju Caritasa Svjetskog dana mladih na kojem će sudjelovati kardinal Tagle, predsjednik Caritasa Internationalis. Koje aspekte svog iskustva s Caritasom želite podijeliti s mladima?

Papa Franjo nam kaže: “Caritas je milovanje Crkve prema svome narodu, milovanje Majke Crkve prema svojoj djeci, njezina nježnost i blizina.” Već šest godina služim najsiromašnijima i najpotrebitijima. Izuzetno je zadovoljstvo pomagati drugima i potpuno se posvetiti sebi, brinući se o njima i imajući osjećaj za njihove duhovne i materijalne potrebe. Mladima diljem svijeta govorim da nas pomaganje potrebitima čini slobodnijima. Mladi trebaju sudjelovati u društvenom djelovanju. Od vitalne je važnosti da, umjesto da samo ostanu unutar Crkve, ponude svoju službu izvan nje. Kao mlada osoba pozivam ih da dobrovoljno volontiraju. Za izgradnju novog društva uvijek su potrebne mlade ruke i nemirna srca.

Što očekujete od posjeta Svjetskom danu mladih?

Prije svega, zahvalan sam Bogu i Djevici Mariji za priliku koju su mi dali da sudjelujem na ovom Svjetskom danu mladih u Krakowu, te obitelji Caritas Internationalis i Caritas Venezuela što su mi ostvarili tu želju, i što sam se mogao obratiti tolikim mladim ljudima čija srca, poput mene, kucaju za društvene ciljeve.

Geslo koje nas definira na Svjetskom danu mladih, „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe“, navodi nas na razmišljanje o tome koliko je Bog velik i dobrodušan prema svojoj djeci. Idem slaviti s papom Franjom u dobrom raspoloženju, u zemlji našeg voljenog pape Ivana Pavla II., kako bih u ime mladih Venezuele i Latinske Amerike i karipske regije zamolio da blaženstva budu utjelovljena u našim životima.

Koristite li društvene mreže?

Facebook: Caritas Vzla
Instagram: @CaritasVzla
Twitter: @Caritasdevzla
Youtube: CaritasVzla

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Podijelite putni izbjeglički obrok u Siriji

Katoličke vijesti

Kampanjom „Naša ljubav hrani” osigurali smo obroke za 138 djece

Katoličke vijesti

Razina štete u Ekvadoru ogromna – Caritas

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti