Svjetski dan bolesnika proslavljen u crkvi Sv. Vinka u Sarajevu
Biskupska konferencija

Svjetski dan bolesnika proslavljen u crkvi Sv. Vinka u Sarajevu

Na Šestu nedjelju kroz godinu, 11. veljače 2024., kada je kalendarski i spomen Gospe Lurdske, u samostanskoj crkvi Sv. Vinka Paulskog sestara milosrdnica, svetim misnim slavljem proslavljen je 32. Svjetski dan bolesnika, piše nedjelja.ba.

Svetu misu predvodio je vlč. Štefan Marković, katedralni župni vikar, a suslavilo je sedam svećenika. Uz vjerujući puk koji je do kraja ispunio crkvu, sudjelovale su i sestre milosrdnice na čelu s provincijalnom poglavaricom Provincije Majke Divne – Sarajevo s. M. Vinkom Bilješko te redovnice drugih družbi koje djeluju u glavnom gradu BiH.

U prigodnoj propovijedi, temeljenoj na nedjeljnom evanđelju, koje prikazuje susret Isusa i gubavca (Mk 1,40-45), vlč. Štefan je progovorio o fenomenu tjelesne i duhovne bolesti. Istaknuo je kako Isus ulazi u ambijent svake ljudske situacije preuzimajući na sebe grijeh, bol i patnju te ozdravlja čovjeka. „Guba kod ovoga gubavca nije nestala kao nekom čarolijom, nego ju je Isus uzeo na sebe. Tako isto učinio je i ženi koja je dugo krvarila – On je preuzeo njezinu bolest na sebe i prikazao ju na križu. On pruža ruku i danas prema nama da preuzme naše boli, podigne nas iz grijeha i ozdravi naše životne situacije“, pojasnio je vlč. Marković i na primjeru nekolicine svetaca poput Sv. Terezije od Djeteta Isusa, Sv. Vinka Paulskog i Sv. Jeronima ukazao kako se Bog uvijek zapućuje potražiti čovjeka i donijeti mu spasenje. U tom kontekstu spomenuo je problem osjećaja odbačenosti koje imaju bolesnici, ali i cjelokupna današnja društva. Zato je na osobit način ukazao na Isusovu ruku koja je ispružena prema svima.

To je, kako je kazao, put kojim se kršćani današnjice trebaju razlikovati od drugih – preuzimajući nesavršenosti onih koji s njima žive i prikazujući ta trpljenja Bogu, koji ozdravlja svakoga čovjeka.

Na kraju svete mise u ime sestara milosrdnica nazočnima je uputio pozdrav vlč. Mirko Ikić, svećenik koji svakoga četvrtka slavi svetu misu u njihovoj samostanskoj crkvi Sv. Vinka, kada je i cjelodnevno klanjanje pred Presvetim. Uz ostalo, zahvalio je sestrama koje su, već tradicionalno, organizirale proslavu Svjetskoga dana bolesnika te pozvao sve na večeru koje su organizirale ove redovnice.

Inače, Svjetski dan bolesnika ustanovio je sveti papa Ivan Pavao II. apostolskim pismom od 13. svibnja 1992., a obilježava se svake godine 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Kutleša predvodio Službu Muke Gospodnje na Veliki petak

Katoličke vijesti

Dodatni termini zaručničkih tečajeva u organizaciji Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti

Hodočašće Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Rim

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti