Sveučilišna sportska udruga zabranjuje biološkim muškarcima sudjelovanje u ženskom sportu
Europa

Sveučilišna sportska udruga zabranjuje biološkim muškarcima sudjelovanje u ženskom sportu

Osoblje CNA, 9. travnja 2024. / 17:00 sati

Nacionalna udruga međuskolske atletike (NAIA) odobrila je u ponedjeljak politiku prema kojoj se biološki muškarci ne mogu natjecati u ženskim sportovima u sveučilišnim sportovima koje sponzorira NAIA.

NAIA uključuje 249 škola diljem SAD-a i Kanade, od kojih su većina mali, privatni fakulteti.

Katolički fakulteti kao što su Benediktinski koledž u Kansasu, Sveučilište Ave Maria na Floridi, Sveučilište Loyola u New Orleansu i koledž Saint Mary-of-the-Woods u Indiani članovi su lige. Texas A&M University-San Antonio također je član.

Odluka, s 20-0 glasova, uslijedila je nakon ankete provedene u prosincu koja je otkrila široku podršku predloženom pravilu među članovima udruge. Od 68 škola koje su odgovorile na anketu, 58 je bilo za promjenu politike, prema Izvješće CBS-a.

“Vjerovali smo da je naša prva odgovornost stvoriti poštenje i natjecanje u NAIA-i”, rekao je predsjednik NAIA-e Jim Carr za CBS Sports. “Također mislimo da je to u skladu s razlozima stvaranja naslova IX.”

Nova politika zahtijeva da studentice koje sudjeluju u ženskim sportovima koje sponzorira NAIA moraju biti biološki žene i ne pod utjecajem bilo kakve maskulinizirajuće hormonske terapije.

Sportašice koje uzimaju maskulinizirajuće hormone ne mogu se natjecati u ženskim sportovima koje sponzorira NAIA, ali mogu sudjelovati u internim aktivnostima kao što su treninzi, treninzi i timovi, prema diskrecijskoj odluci pojedinog koledža, stoji u politici.

Politika NAIA-e ne specificira spol za muške sportove koje sponzorira NAIA, što znači da žene koje uzimaju maskulinizirajuće hormone mogu sudjelovati u muškim sportovima ako žele.

Politika će stupiti na snagu 1. kolovoza.

Odluka je uslijedila nakon nedavne kontroverze oko plivačice Lie Thomas, biološkog muškarca, Sveučilišta Pennsylvania, koja je osvojila naslov prvaka NCAA Division I.

Riley Gaines, koji se natjecao protiv Thomasa, je bio otvoren o njezinom protivljenju dopuštanju muškim sportašima da se natječu u ženskim sportovima.

Gaines i više od desetak drugih sportašica podnijele su tužbu protiv Nacionalne sveučilišne atletske udruge (NCAA) u ožujku. U tužbi se tvrdilo da se dopuštanjem muškarcima da se natječu u ženskim natjecanjima uskraćuje zaštita žena obećana pod naslovom IX i da odluka “predmet[ed] žene do gubitka svog ustavnog prava na tjelesnu privatnost.”

“Glavu IX donio je Kongres kako bi povećao mogućnosti žena; stoga, nikakva politika koja dopušta muškarcima da zauzmu mjesto žena u ženskim sveučilišnim sportskim timovima ili u ženskim sveučilišnim sportskim svlačionicama nije dopuštena prema glavi IX,” pritužba čitati.

Gaines je pozdravio potez NAIA-e u objavi na Xnapominjući da NAIA “postaje prvo upravno tijelo nacionalnog fakulteta koje daje mandat sportašima da se natječu svog spola.”

Nedavni vatikanski dokument objavljen u ponedjeljak potvrdio je učenje Katoličke crkve na ljudskom dostojanstvu i bavio se nizom modernih pitanja uključujući transrodnost.

U Vatikanskoj deklaraciji stoji da se “treba odbaciti sve pokušaje zamagljivanja neuklonjive spolne razlike između muškarca i žene”, dok se također osuđuje svako nasilje ili agresija prema pojedincima na temelju seksualne orijentacije.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Udomitelji tuže Vermont nakon što im je država oduzela licencu zbog odbijanja rodne ideologije

Katoličke vijesti

Bidenova kampanja: Trump se ‘navlači’ na pobačaj usred najave politike

Katoličke vijesti

Konferencija u Mexico Cityju za istraživanje filozofske vizije, teologije pape Benedikta XVI

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti