Svetkovina svetih Petra i Pavla
Praktični vjernik

Svetkovina svetih Petra i Pavla

Šimun Petar reče na to:
“Ti si Krist, Sin Boga živoga.”
Isus mu odgovori: “Blago tebi, Šimune, sine Jonin!
Jer tijelo i krv nisu vam to otkrili, nego moj nebeski Otac.
I zato ti kažem, ti si Peter,
i na ovoj stijeni sagradit ću Crkvu svoju,
i vrata podzemnog svijeta neće ga nadvladati.”
—Matej 16:16–18

S obzirom na to da se često nisu slagali u životu, smiješno je da Petar i Pavao sada dijele isti dan. Međutim, usprkos njihovim različitim osobnostima, i Petar i Pavao bili su svjetionici rane Crkve, obojica su dali svoje živote kao mučenici, sijući sjeme Crkve. I obojica su doživjeli radikalna obraćenja nakon osobnih susreta s Kristom.

Petrova priča u Evanđeljima priča o neprestanom pokušaju, neuspjehu i ustrajavanju. On je pomalo nesretni apostol, koji pokušava ugoditi Isusu, ali stalno radi greške u procesu. Njegova iskrena ljubav prema Isusu potpuno je očita, uz njegovu manjkavu ljudskost, i kroz ovu kombinaciju on nam daje model kako da se suprotstavimo velikom Božjem milosrđu. Ako nekome poput Petra ne samo da može biti oprošteno njegovo poricanje i izdaju Isusa, nego se može imenovati prvim papom—pa, onda ima nade za sve nas, zar ne?

Pavao ima možda najpoznatiju priču o obraćenju svih vremena, dramatičan susret na putu za Damask. I on je vrhunski primjer sveca s manama; prije nego što je Isus dramatično intervenirao, Pavao je doslovno ubijao kršćane. Nije tipičan put do svetosti. Ali Isus je uzeo čak i taj malo vjerojatni put i preusmjerio ga prema svetosti. Pavao je uvijek priznavao da je samo zahvaljujući Božjoj milosti mogao izvršiti svoja dobra djela; nije imao iluzija o vlastitoj inherentnoj dobroti.

Ja, Pavao, već sam izliven kao ljevanica,
a vrijeme moga odlaska je blizu.
Dobro sam se natjecao; Završio sam utrku;
Sačuvao sam vjeru…
Gospodin je stao uz mene i dao mi snagu,
kako bi se preko mene dovršio navještaj
i svi bi ga pogani mogli čuti.
— 2. Timoteju 4:6–7, 17

Pavao je izlijevao dok nije prazna, otvorena posuda u kojoj je Krist mogao prebivati, tada je Božja milost djelovala u njemu najpotpunije, opskrbljujući ga transcendentnom snagom da ustraje u svojoj misiji. Riječi koje je Isus jednom izgovorio Petru odnose se i na Pavla. “Jer tijelo i krv nisu ti to otkrili, nego Otac moj nebeski.” I Petar i Pavao pronašli su svoju snagu u slabosti, prihvaćajući božansku objavu, dopuštajući Bogu da preuzme kontrolu. Petar se posebno promijenio nakon što je primio Duha Svetoga na Pedesetnicu – prije toga je bio šćućuren u gornjoj sobi, ali nakon što je primio te milosti, odmah je hrabro iskoračio.

Postoji manje poznata priča u kojoj Isus susreće Petra na cesti i preusmjerava mu put. Umjesto puta za Damask, to je put iz Rima:

Legenda kaže da je Petar hodao cestom izvan Rima, bježeći od uhićenja i sigurne smrti, kada je došao do raskrižja: gdje se Apijeva cesta susreće s Via Ardeatina.

Tamo susreće našeg uskrslog Gospodina.

“Quo vadis?” Petar pita, na što Isus odgovara:

“Romam vado iterum crucifigi.” Idem u Rim da me opet razapnu…

Kraj priče je, naravno, Peterov kraj. Okreće se i vraća prema Vatikanskom brdu. Ovo je posljednji put da ga Isus mora preusmjeriti.

Brad Miner

Zamislite Petra na tom raskrižju. Ne bi mu bilo prvi put da se našao u takvoj poziciji – njegova trajna ljubav prema Isusu prikovana protiv njegovog sveobuhvatnog užasa patnje i smrti. Ovo je bila druga prilika da izaberem vjeru umjesto straha. Možda bi se ovaj put Petar prisjetio riječi koje je jednom uputio Isusu: “Učitelju, kome da idemo? Ti jedini imaš riječi života vječnoga.”

Kao što su Petar i Pavao ustrajali unatoč svojim manama, grijesima i pogreškama, neka i mi nađemo hrabrosti ustati kad padnemo i nastaviti ići naprijed. Shvatimo da je daleko bolje posrnuti na pravom putu nego juriti krivim—jer čak i ako je pogrešan lakši i lakši, neće nas odvesti kamo trebamo, a postoji samo jedan Put koji vodi u vječni život.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Trojstva nedjelja: U ime Oca

Katoličke vijesti

Hodanje na koljenima s Majkom Marijom

Katoličke vijesti

Sveti Bonifacije i razaranje poganskog svetišta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti