Svetkovina Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira proslavljeni u šibenskoj katedrali
Šibenska biskupija

Svetkovina Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira proslavljeni u šibenskoj katedrali

1. siječnja 2024.
BISKUPIJA, ISTAKNUTO
50 Views

Šibenski biskup Tomislav Rogić na Novu Godinu u ponedjeljak 1. siječnja predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. Uz biskupa koncelebrirali su kancelar  don Ivica Boko i katedralni župnik don Krešimir Mateša, te umirovljeni biskup Ante Ivas.

Evanđelje spominje pohod pastira u Betlehemskoj štalici, njihovo divljenje i radosti. Zapisa nam sv. Luka: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.“ Eto nam puta u Novu godinu. Da i mi u novom vremenu prebiremo što smo sve od Gospodina primili, kad smo bili najradosniji, kad smo najdublje doživjeli blizinu Božju, njegovo milosno djelovanje u svom životu ili snagu Duha za životne borbe. To prebiranje u srcu pretakat će se u nove molitve i biti nam stalno ohrabrenje u vremenu i zadacima koje će nam Bog postaviti u Novoj 2024. godini. Što god da smo u minuloj godini prošli neka nas ispuni zahvalnošću jer je Gospod dao da to prebrodimo, ustrajemo i nastavimo dalje. Neka nas prožme novost što je donosi Bogorodica. Njezina vjera i pouzdanje u tek rođenog Spasitelja, kazao je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

U nastavku je vjernicima prenio poruku pape Franje  za Dan Mira, a najavio je i Godinu molitve kao pripravu na Svetu godinu velikog Jubileja 2025 godina od Isusova rođenja..

Naglasak stavljamo na poticanje svakodnevne osobne molitve kao učvršćivanja svoje povezanosti s Bogom, osobito pod vidom redovitog ispita savjesti sa tri sastavnice: zahvalnost, molitva za oproštenje i molitva za pomoć. Drugi je poticaj na molitvu u obitelji, molitvu krunice, neku pobožnost koja se gaji u pojedinoj župi, barem jedna večer tjedno u kojoj će obitelj zajedno moliti. Treći poticaj je na župno zajedništvo i sakramentalni život. Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i ide nedjeljom slavi svetu misu! Nastaviti razvijati svijest o važnosti nedjeljne euharistije za svakoga, za svaku obitelj i župnu zajednicu u cjelini. Neka svaka župa ima jedanput u godini cjelodnevno klanjanje (od jutra do navečer), dan koji je pojedinoj župi najprikladniji, kazao je biskup Rogić.

U Novoj godini želim vam Blagoslov Gospodnji, a Blagoslov Gospodnji jest da te čuva Bog, da te licem svojim obasja – to znači da je uvijek s tobom, u tvojoj blizini. Milostiv neka ti bude – oprosti i zacijeli rane grijeha. I na kraju. Pogled svoj svrne na te darujući ti mir, zaključio je biskup homiliju.

Pogledajte jošŽive jaslice na Vidicima.

Vjernici šibenske Župe sv. Petra na Vidicima u utorak 26. prosinaca ispred župne crkve uprizorili …Božićno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Božića u ponedjeljak 25. prosinca u katedrali svetog Jakova predvodio …Misa polnoćka u katedrali svetog Jakova.

Misu polnoćku u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao …

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Božićni susret ravnatelja odgojno obrazovnih ustanova sa biskupom Tomislavom Rogićem.

Katoličke vijesti

Božićni blagoslov katoličke osnovne škole.

Katoličke vijesti

U katedrali odražan koncert “Veselje ti navješćujem”. Nastupilo je sedam župnih zborova.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti