Svetkovina sv. Marka Evanđelista na Plehanu
Biskupska konferencija BiH

Svetkovina sv. Marka Evanđelista na Plehanu

Svetkovinu sv. Marka Evanđelista, svog nebeskog zaštitnika proslavila je u četvrtak, 25. travnja 2024. istoimena župa i samostan na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Misno slavlje predvodio je župnik i gvardijan plehanski fra Anto Tomas. Suslavili su vlč. Marko Bubalo, vlč. Jozo Batinić, o. Franjo Sitnik i fra Ivan Ćurić.

Među stotinjak vjernika na misi su sudjelovali hodočasnici iz Požege koji su na putu za Žepče pohodili Plehan.

U prigodnoj homiliji fra Anto je naglasio kako je taj blagdan veliki događaj za tu ratom razrušenu župu u kojoj trenutno živi 90-ak povratnika, a bilo ih je prije zadnjega rata više od 8.000 Hrvata katolika.

„Neka snaga sv. Marka bude uvijek nazočna napose u nama Plahančanima. Pozvani smo iščitavati Markovo evanđelje i živjeti ga da ono bude prepoznatljivo u našem konkretnom životu kako bi se i drugi mogli nadahnjivati i slijediti Krista Gospodina. Vjerovati u evanđelje i imati evanđeoske snage u sebi lijepa je čovjekova odlika koja je tako prepoznatljiva. Evanđelje prevedeno na naš bosanski jezik moglo bi se zvati muštuluk. Zapitajmo se koje to riječi nosimo u svome srcu i prenosimo ih drugima. Bilo bi dobro da to budu evanđeoske riječi koje je naš nebeski zaštitnik sv. Marko zapisao u svome evanđelju. Ako toga nemamo u sebi ne možemo se zvati djeca Božja…“, rekao je uz ostalo gvardijan fra Anto.

Na kraju je zavapio: „Pomozi nam sv. Marko da evanđelje uvijek imamo u svom srcu i duši, da to evanđelje govorimo drugome. Oslobodi nas svega što je loše. Pomozi nam da budemo budni i stameni u vjeri i molitvi, svjesni da imamo Lava koji nas štiti!“

Fra Anto je prije mise predvodio tradicionalni blagoslov polja za sela Bunar i Kovačevci. (kta/b.l.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Rat je poraz čovječanstva i varka

Katoličke vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“ – časopisa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno

Katoličke vijesti

Subotica: Crna Gospa na »dotjerivanju«

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti