Svetkovina Pomoćnice kršćana na Mulu
Biskupska konferencija BiH

Svetkovina Pomoćnice kršćana na Mulu

Svetkovina BDM Pomoćnice kršćana, nebeske zaštitnice župe Muo svečano je proslavljena u petak, 24. svibnja 2024. svečanim misnim slavljem koje je predslavio je vlč. Dragan Hrgić, župnik župe sv. Josipa u Slatini, u zajedništvu sa svećenicima Kotorske biskupije, objavljeno je na biskupijskoj mrežnoj stranici.

U svojoj homiliji vlč. Dragan je tumačeći evanđeoski odlomak o čudu u Kani Galilejskoj naglasio kako se nedostatak vina opisan u Evanđelju može shvatiti i kao nedostatak radosti i životnog poleta koji se očituje u krizi vjere: “Vjera je stalno u krizi i prijeti opasnost da se ugasi ili da je izgubimo. Danas imamo sve,ali osjećamo da nedostaje nešto što daje kvalitetu, okus životu. Nedostaje radosti, entuzijazma, prijateljstva, blizine – to daje okus, miris, ukus našim danima i stvarima… Marija nas uči da se može krenuti iz početka, iznova, da se može i s praznim posudama, da ni od čega može biti nešto, od maloga veliko, onda kada poslušamo Isusov glas.” Marija nas zagovara i vodi Isusu, k jedinom istinskom izvoru radosti, koji može ispuniti prazne posude našeg života, poručio je propovjednik, naglasivši Marijinu posredničku ulogu, istaknuvši da nas ona uvijek usmjerava na pravi put, k Isusu.

Na kraju misnog slavlja, župnik don Robert Tonsati, zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos organizaciji ovogodišnje proslave, posebno zahvalivši vlč. Hrgiću, koji je također predvodio trodnevnicu i svečanu misu. Nakon mise uslijedila je procesija kroz središte mjesta, a po povratku vjernici su izvršili tradicionalni zavjetni prolaz ispod slike Pomoćnice kršćana i iskazali štovanje relikvijama. Skladnim pjevanjem slavlje je uzveličao župni zbor kotorske katedrale kojim je ravnala Anđela Homen uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre. Nakon mise i procesije, župljani i hodočasnici su se zadržali u druženju ispred crkve.

Prijepodnevnu misu predslavio je don Robert Tonsati, župnik, a koncelebrirali su don Ante Dragobratović i vlč. Hrgić. Don Robert je u homiliji podsjetio na okolnosti u kojima je slika Pomoćnice kršćana kao dar biskupa Kalođere donesena na Muo. “U prošlosti, kršćani su u velikim kušnjama – ratovima i bitkama, u kojima se odlučivala sudbina kršćanstva u Europi, Mariju zazivali kao Pomoćnicu, tako je bilo i prije 160 godina kada je naša crkva posvećena. Danas smo svjesni sukoba koji bukte u raznim dijelovima svijeta, ali moramo biti svjesni i neprekidnog duhovnog boja između dobra i zla u svakom čovjeku, duhovne borbe, u kojoj ne možemo pobijediti bez Marijina zagovora i bez molitve, sakramenata i općenito, nasljedovanja Isusa Krista” – kazao je don Tonsati.

Za proslavu svetkovine vjernici su se pripremili trodnevnicom tijekom koje su molili i pjevali pred Gospinom slikom, koja se prigodom blagdana iznosi iz oltarne niše i postavlja ispred prezbiterija. Trećeg dana trodnevnice, Tomislav Krušlin, vjeroučitelj iz Pregrade predstavio je svoju knjigu naslovljenu Svetišta Hrvatskog naroda. Krušlin je progovorio o iskustvu njegove obitelji koja je započela hodočastiti svetištima na području Hrvatske i okolice tijekom pandemije koronavirusa, iz kojeg je nastala knjiga.

Na Duhovski ponedjeljak koji je ove godine prethodio samoj trodnevnici, župnik je slavio misu za sve žive i preminule ribare i pomorce. Nakon mise upriličen je blagoslov mora, mreža i barki: vjernici su se u procesiji s pjesmom uputili do Muljanske rive, gdje su sudjelovali u obredu blagoslova. Ovaj običaj blagoslova mora, nekoć učestaliji u župama na području Boke Kotorske, neprekinutim se očuvao samo na Mulu. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Novi Travnik: Drugi okrugli stol Zaklade Ljudsko bratstvo i sestrinstvo

Katoličke vijesti

AUDIO: Fra Jozo Grbeš u emisiji Susret: Neznanje je grijeh

Katoličke vijesti

Kapelan ženskoga zatvora Rebibbia u Rimu: Ohrabreni Papinom prisutnošću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti